01 Nisan 2011 07:48

Türk olmayan öğrenciler yalan söylemeye devam edecek

Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında okutulan öğrenci andının iptali istemiyle açılan davayı reddetti. Danıştay, öğrenci andının Anayasa'ya göre herhangi bir aykırılığı olmadığına karar verdi. Böylece ilköğretimde okuyan başta Kürt olmak üzere Türk olmayan öğrencilerin "Türk'üm"

Türk olmayan öğrenciler yalan söylemeye devam edecek
Paylaş

Daire, "Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 'Öğrenci Andı' başlığını taşıyan 12. maddesinin; ülkemizin geleceği olan yeni nesillerin Anayasamızda ve 1739 sayılı Yasada yer alan amaçlar doğrultusunda yetiştirilmelerine ve yeni nesillere Türk Devletinin ve milletinin bir ferdi olma onurunu duymaya ve hazzını yaşatmaya yönelik, Anayasamızda ve Yasalarımızda yer alan ifadelerden oluşan dava konusu öğrenci andında dayanağı Anayasa ve Yasa maddelerine aykırılık bulunmadığı" kararına vardı.

Kararda, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 12. maddesinde yer alan, ‘‘Türküm, doğruyum, çalışkanım, İlkem; Küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir. Ey Büyük Atatürk; Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türküm diyene!’‘ şeklindeki öğrenci andına da yer verildi.

Davacının, ‘‘Öğrenci andının bir ırkı esas aldığı, zorla okutulduğu’‘ iddialarına karşı söz konusu metindeki "Türk" ibaresinin bir ırkı temsil etmediği öne sürüldü.

Bu kararla sayıları milyonları bulan Türk olmayan halklardan öğrencilerin her sabah "Türk'üm" diye başlayan bir metnin üzerine ant içmeye devam edecek ve varlıklarını "Türk" varlığına armağan edecek. (HABER MERKEZİ)


DEMİRTAŞ DA KARŞI

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da bundan böyle kızı Delal Demirtaş'ın ilkokul andı adı altında her sabah okutulan merasime katılmayacağını açıklamıştı. Demirtaş'ın açıklamasına İHD, Eğitim Sen, Mazlum-Der gibi birçok STK ve emek örgütü de destek vermişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kitap yasağına karşı ‘sivil itaatsizlik’ çağrısı

SONRAKİ HABER

Festus davasına müdahil olmak isteyen 36 kişiye soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...