03 Haziran 2017 13:55

Prof. Dr. Gençay Gürsoy: Sadece ‘hayır’a odaklanmıyoruz

'Yan yanayız, bir aradayız' bildirisi imzacıları bölgesel toplantılarla çalışmaları genişletecek. (Fotoğraf: Fatih Polat)

Paylaş

“Yan yanayız, bir aradayız” bildirisini imzalayan bin kişi içerisinde yer alan Prof. Dr. Gençay Gürsoy, bin imza ile başladıkları kampanyada hedeflerinin 10 bin imza olduğunu ve ardından ise bölgesel toplantılar yapmayı planladıklarını söyledi.

CHP, HDP milletvekillerinden AKP'li eski bakanlara, kanaat önderlerine, aydınlara, sanatçılara, yazarlara, akademisyenlere, bilim insanlarına, hukukçulara uzanan geniş bir yelpazede yer alan bin kişi tarafından başlatılan “Yan yanayız, bir aradayız” kampanyası hedefine 10 bin imzaya ulaşmayı koydu. 10 bin imzanın tamamlanması ile bu defa imzacılar bölgesel toplantılar yapacak.

Toplumun böyle bir çağrıya ihtiyacı olduğunu dile getiren Gürsoy, zamanlamanın çok önemli olduğunu söyledi. “Hayır’ cephesini aşan, toplumun tümüne seslenen, bu güne kadar yan yana gelmemiş olan siyasetleri buluşturan bir metin çıktı” diyen Gürsoy, kampanyanın beklenilenden daha büyük bir ilgi ile karşılandığını söyledi.

Önümüzdeki süreçte hedeflerini daha da somutlaştıracaklarını kaydeden Gürsoy, “Bir harekete dönüşebilme durumu olan bir potansiyel” şeklinde tanımladığı kampanyayı, “2019 yılına kadar taleplerimizin gerçekleşeceği bir halk hareketi oluşturabilir miyiz? Demokratik bir şekilde bunun siyasete tahvil etmesi mümkün mü? Bunları önümüzdeki süreçlerde tartışıp, karara bağlayacağız” dedi.

‘TEK MESELE SİNERJİYİ YARATABİLMEK’

Gürsoy, medya üzerinde var olan baskıdan kaynaklı da mesajlarını istedikleri şekilde topluma iletemediklerini ifade ederek, “Büyük bir korku ve panik hakim toplumda. Dolayısıyla temaslarımızı güçleştiren çeşitli engeller var. Bu zor koşullarda mesajlarımızı iletebilmeliyiz. Belki önümüzdeki süreçlerde belli bölge ve kentlerde toplantılar yaparak bizim dışımızdaki kitlelerle buluşma yollarını aramak mümkün. Tek mesele var olan potansiyeli, sinerjiyi yaratabilmek, birleştirebilmek” diyerek, önlerinde var olan engellere dikkat çekti.

‘HEP BİRLİKTE İLERLERSEK ANLAMLIDIR’

Tarafları bir birinden uzaklaştıracak, “kırmızı çizgilerine” dokunacak konularda ısrarcı olmak niyetinde olmadıklarını vurgulayan Gürsoy, “Hep birlikte bir yere doğru ilerlersek anlamlıdır. Dolayısıyla temel meselelerde on mu olur, on beş mi olur, bir sayfa iki sayfa sığabilecek bir asgari müşterekin önümüzdeki dönemin temel çalışma alanı olacağını söyleyebilirim. Bugüne kadar yanımızda olan, birlikte iş yaptığımız siyasetlerle birlikte Türkiye’nin Laiklik meselesini nasıl dile getireceğiz, nasıl formüle edeceğiz, Kürt meselesinin hiçbir şekilde taviz verilemeyecek bir koşulu vardır o da barış meselesi. Güvenlikçi politikalarla çözüm yolunu devam ettirmek niyetinde olan hiçbir siyasetin bizim yanımıza gelmesi zaten mümkün değil. Dolayısıyla barışçıl ve Kürt halkının taleplerini dikkate alan bir çözüm yolu konusunda düşünceleri olan, buna itiraz etmeyecek olan siyasetlerle biz yan yana olacağız. Bu başka meselelerde, parlamenter sistem konusunda, başkanlık meselesinde bugüne kadar netleşmiş olan tavırlar zaten devam edecek” dedi.

Sadece “hayır” cephesi üzerine odaklanmış bir siyasi proje olmadıklarını kaydeden Gürsoy, “Türkiye’nin tamamına seslenen, AKP seçmeninin de rahatsız olduğu, tedirgin olduğu durumlar olduğunu çok iyi biliyoruz. Onlarla da tartışarak bu cepheyi genişletmek zorundayız. Mesajlarımızın ana temasının kutuplaşmanın olmaması üzerine. Türkiye’de yüz bini aşkın bir mağdurlar kitlesi yaratıldı. Bunların hiçbir hukuki mücadele kanalı açık değil. Ölüme terk edilmiş kitleler var” diye konuştu.

OHAL ve baskıların ilelebet devam etme imkanının olmadığını vurgulayan Gürsoy, ilk ve acil taleplerinin OHAL’in kaldırılması olduğunu söyledi. Türkiye’nin bugün yaşadığı cendereye laik bir ülke olmadığının altını çizen Gürsoy, ümitli olduklarını ve yollarının açılacağını söyledi.

Gürsoy, bin kişi ile başladıkları imza kampanyasını 10 bine ulaştırmayı hedeflediklerini söyleyerek, ardından ise bölgesel toplantıları planlayacaklarını aktardı. (İstanbul/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Buğday üreticisi: Devlet bizi tüccara mahkum etti

SONRAKİ HABER

‘Görme Biçimleri’ Arter’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...