03 Haziran 2017 13:44

Buğday üreticisi: Devlet bizi tüccara mahkum etti

Hatay’da, yılın ilk buğday hasadı başladı ancak üretici umduğunu bulamadı.

Paylaş

Hatay'da buğday hasadı başladı. Devletin teşviki arttırması gerektiğini söyleyen üreticiler, tüccarın insafına bırakıldıklarını belirtiyor.

Bu sene buğdaydan bekledikleri verimi alamadıklarından dert yanan Muhammed Ekici, “Ekonomi iyiye gitmiyorsa, bu durum ilk olarak üretime etki eder. Rusya ve Avrupa ile yaşanan gerilim tarımı da vurdu. Birçok üretici eskisi gibi üretim yapamıyor” diye konuştu.

Bu sene yağışların istenen düzeyde olmadığını söyleyen Mehmet Turan ise buğday ekildiği zamanda çok az yağmur yağdığını, hasat zamanı geldiğinde ise yoğun yağış olduğunu, bunun da kaliteyi düşürdüğünü söyledi. Yaptıkları işin çok zahmetli olduğunu ve harcadıkları emeğin karşılığını alamadıklarını söyleyen Turan, Suriye’de yaşanan savaşın da işlerini etkilediğini söyledi. Turan, “Devlet silaha, savaşa yaptığı yatırımların yarısını tarıma yapmış olsa tarım alanında ciddi atılımlar olurdu” dedi. Devletin üreticiyi, tüccara mahkum ettiğini belirten Turan, teşvik primlerinin arttırılmasını istedi.

Buğdayın beklentileri karşılamadığını dile getiren Ali Turan geçen sene bir dönümlük alandan 500 kilo buğday çıkardıklarını ancak bu sene bu oranın yarıya düştüğünü dile getirdi. Her sene masraflarının arttığını ancak ürün fiyatlarının düşük olduğunu belirten Turan, buğday fiyatlarının henüz açıklanmadığını, hasat bittikten sonra fiyatların açıklanacağını ancak çiftçinin o zamana kadar elindeki ürünü tüccarlara sattığını söyledi. Devletin ürün fiyatlarını geç açıklamasından kaynaklı tüccarlar ve fabrikaların istediği fiyata buğday alımı yaptığını ifade eden Turan, “Bu işin en çok kazananı tüccar oluyor. Devlet bile fiyat belirmeden önce tüccarın buğday alımını bekliyor, üreticinin elinde buğday kalmayınca fiyatları açıklıyorlar. Devlet fiyatları erken açıklasa üretici tüccara bağlı kalmayacak. Ancak geç açıklanınca tüccar üreticiden ucuza aldığı ürünü devlete daha pahalı fiyata satıyor” diye konuştu. Devletin, üreticiyi tüccarın elinden kurtarması gerektiğini söyleyen Turan, devletin tarım politikasını köylüden yana belirlemesi gerektiğini dile getirdi. (Hatay/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

8 Mart eylemini ‘terör eylemi’ saydılar!

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Gençay Gürsoy: Sadece ‘hayır’a odaklanmıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...