03 Haziran 2017 13:25

8 Mart eylemini ‘terör eylemi’ saydılar!

Kocaeli'de 8 Mart eylemine katılan bir kamu emekçisi, 'Terör niteliğinde eylemlerde bulunmak veya desteklemek' suçlaması ile ceza aldı.

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Kocaeli’de 8 Mart’a katılan bir kamu emekçisi, "Terör niteliğinde eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek" suçlamasıyla ceza aldı. Konuyu değerlendiren SES Kocaeli Şube Eş Başkanı Gökhan Bektaş, kamu emekçilerine açılan soruşturmalara tepki gösterdi, “OHAL’i keyfi şekilde uyguluyorlar” dedi.

Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimliği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde gözaltına alınan SES üyesi bir kamu emekçisine, önce "kamu görevinden men" cezası verdi. Kamu emekçisinin önceden herhangi bir disiplin cezası almadığı için ise bu, bir alt ceza olan "kademe durdurma" cezasına çevrildi. 

EMNİYET KURUMLARA YAZI GÖNDERDİ

8 Mart’a katılarak "terör eylemi"ne katılmakla suçlanan kamu emekçisinin çalıştığı kuruma, emniyetin yazı göndermesiyle idari işlem başlatıldı. Soruşturma neticesinde kamu emekçisine ulaşan ceza tebliğinde, ”2547 sayılı Kanun’un 6764 sayılı Kanun’la değişik 53. maddesinin 6. maddesinin (a) bendi ‘Terör niteliğinde eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek’ suçunu işlediğiniz kanaatine varılmış olup, Kamu Görevinden Çıkarma cezası verilmesi uygun görülmüştür. Ancak daha önceden herhangi bir disiplin cezası almadığınızdan bir alt ceza olan, 6764 sayılı Kanun’la değişik 53. maddesinin 4. maddesi Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezası verilmiştir” ifadeleri kullanıldı. 

EYLEME POLİS SALDIRMIŞTI

8 Mart günü Kocaeli’de yapılmak istenen eyleme polis izin vermemiş, kadınlara saldırmış, 35’i kadın olmak üzere 39 kişi gözaltına alınmıştı. Bu eylemde gözaltına alınanlar arasında olan 10 tane kamu emekçisine de kurumları tarafından soruşturma açılırken henüz nasıl bir ceza alacakları kesinleşmedi. 

‘OHAL’İ KEYFİ OLARAK UYGULUYORLAR’

Konuyu Evrensel'e değerlendiren SES Kocaeli Şube Eş Başkanı Gökhan Bektaş, kamu emekçilerine açılan soruşturmalara tepki gösterdi. “21. yüzyılda ülkemizin kadına şiddet ve kadın cinayetlerinde dünyada ilk üçte yer alması gibi vahim bir tabloya rağmen bu erkek egemen sisteme karşı olarak kadınlar ve kadın örgütlerimiz 8 Mart'ta Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi ilimiz Kocaeli'de de sokağa çıkmıştır. Fakat ne yazık ki ilimiz Kocaeli'de bu etkinlikte yaşanan olaylar beklentilerimizin tam tersi olarak gerçekleşmiştir” diyen  Bektaş, “Kadın arkadaşlarımızın yürüyüş yapmasına izin verilmediği gibi kendileri güvenlik güçlerince gözaltına alınmış, gece yarılarına kadar emniyette soruşturmaları yapılmış ve bütün bunlar yetmezmiş gibi bu eyleme katılan kadın emekçiler bulundukları kurumlarda soruşturmalara uğramıştır. Olaya bu şekilde baktığımızda üyemizin memurluktan çıkartılma ancak disiplin suçu olmadığı gerekçesiyle görevine devam etmesine ve süresi belirtilmeyen kademeyi durdurma cezasına tabi tutulması ve üstelik bunun 8 Mart gibi yeryüzündeki tüm kadınların en meşru eyleminden kaynaklı olarak gerçekleştirilmesi hem kendimiz hem ülkemiz hem de demokrasimiz için bir utanç kaynağıdır. Bu utancı bizlere yaşatmak isteyenlere karşı da tüm demokratik ve hukuki mücadelemize devam edeceğimizi ve bir an önce yapılan bu yanlıştan dönülmesini arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

ÖNCEKİ HABER

Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yücel tutuklandı

SONRAKİ HABER

Buğday üreticisi: Devlet bizi tüccara mahkum etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...