06 Temmuz 2012 15:30

Önce gasbetti şimdi satıyor

Genel Sağlık Sigortası’nın yürürlüğe girmesinin ardından beklenen oldu; özel sağlık sigortası devri de başladı. SGK’nın yayınladığı genelgeyle Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TTS) devrini başlattı. Gerekçe ise GSS’nin kapsamının yetersiz olması.TSS’nin açılımı, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası. SGK taraf

Önce gasbetti şimdi satıyor
Paylaş

TSS’nin açılımı, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası. SGK tarafından 28 Haziran 2012’de yayınlanan TSS genelgesi ile artık tüm vatandaşların bir de TSS yaptırması gerekiyor. Genelge GSS’nin, hastaların ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetinin tümünü karşılamadığının da bir itirafı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) konuyla ilgili yaptığı açıklamada, TSS’nin yoksulları, yaşlıları ve hastaları vuracağını belirtti.

AKP hükümeti Genel Sağlık Sigortası’nı (GSS) uygulamaya koyarken “tüm sağlık hizmetlerini kapsayacak” diyerek vatandaşın gözünü boyamıştı. Söylemlerin gerçekçi olmadığı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) çıkardığı bir genelge ile bir kez daha kanıtlandı. Tamamlayıcı ve Destekleyici Sağlık Sigortası Uygulamaları’na dair genelgeye göre, “SGK tarafından finansmanı sağlanmayan sağlık hizmetine ait bedeller, ilave ücret tutarları, otelcilik ücreti gibi hastadan alınabilecek tutarlar, Sağlık Uygulama Tebliği fiyatları üzerinde kalan tutarlar” TSS’nin kapsamına giriyor.    

GSS DÜŞÜK SAĞLIK HİZMETİ Mİ VERİYOR?

Genelgedeki TSS’nin “yüksek sağlık hizmeti” için uygulanacağı şu ifadelerle belirtiliyor: “Özel sağlık sigortasının bir türü olan ‘Tamamlayıcı veya Destekleyici Sağlık Sigortası’, genel sağlık sigortasının temel teminat paketi içerisinde yer almayan, temel teminat paketinde yer alıp kısmen karşılanan, yani cepten ödeme yapılan ya da bireylerin daha yüksek standartlarda sağlık hizmeti talep ettiği durumlarda devreye giren özel sağlık sigortası türüdür”

TTB: VATANDAŞ ARTIK İKİ PRİM ÖDEYECEK

Türk Tabipleri Birliği (TTB) konuyla ilgili yaptığı açıklamada, AKP Hükümetinin sağlık politikaları ile soyguna devam ettiğini kaydetti. Açıklamada, “Şimdi artık bütün vatandaşların GSS’nin yanında bir de TSS yaptırmaları ve her iki sigorta için de prim ödemeleri gerekecek. GSS, hastaların ihtiyaç duyduğu bütün sağlık hizmetlerini kapsamamaktadır/ kapsamayacak” denildi.

“Temel Teminat Paketi” denilen paketi kapsamayan sağlık hizmetlerinin vatandaş tarafından prim ödeyerek alınması gerektiği belirtilen açıklamada, ayrıca bazı sağlık hizmetlerinin temel teminat paketi içinde yer alsa dahi SGK tarafından kısmen ödeneceği, kalan bölümünün ise vatandaşların cebinden çıkacağı ifade edildi.

4 KİŞİLİK AİLEYE 200 TL YÜK

Açıklamada, “Hükümetin bütün vaatlerinin aksine, sağlığın finansmanında ‘özel sigorta’ devreye girmiştir. İlk tahminler, özel sigorta şirketlerinin TSS için kişi başına aylık 50 TL talep edeceği yönündedir. Bu tahminler doğruysa dört kişilik bir ailenin bütçesine aylık 200 TL yük gelecek demektir’ Kaldı ki; diğer örneklerden de bildiğimiz gibi, özel sigorta şirketleri yaşlılar ve doğumsal ya da sonradan edinilmiş kronik hastalığı olanları sigorta kapsamında almaktan kaçınacaklar ya da daha fazla para isteyeceklerdir” denildi. TSS’nin en çok yoksulları, yaşlıları ve kronik hastaları zarara uğratacağını belirten TTB, vatandaşları AKP’nin ‘Sağlıkta Soygun Programı’na karşı çıkmaya , hekimlerle ve sağlık çalışanlarıyla birlikte mücadele etmeye davet etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TOKİ’de felaket tesadüf değil

SONRAKİ HABER

'TOKİ'nin yaptığı ev, ev değil'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...