03 Haziran 2017 11:16

Yüzülebilir körfez çalışmasında batık gemi buldular

İzmir'deki ‘yüzülebilir körfez’ çalışmaları sırasında, 1800’lü yılların sonunda battığı düşünülen bir gemi bulundu.

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesinin ‘yüzülebilir körfez’ çalışmaları sırasında, 1800’lü yılların sonunda battığı sanılan bir gemi enkazı bulundu. Çiğli açıklarında planlanan iki doğal yaşam adasının etüdü sırasında Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü uzmanları tarafından fark edilen batık geminin, İstanbul’dan İzmir’e yük taşıyan ticari bir gemi olduğu ve ana iskelede herhangi bir deformasyon bulunmadığı için arızadan batmış olabileceği sanılıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü tarafından yürütülen ‘Doğal yaşam adalarının batimetrik, hidrografik ve oşinografik etüd işi’ çalışmaları sırasında Prof. Dr. Muhammet Duman, Doç. Dr. Hüsnü Eronat ve Araştırma Görevlisi Tarık İlhan bilgisayar kayıtlarında bir farklılık hissetti. Uzmanlar bunun bir batık olabileceğinden şüphelenerek sismik cihazla ve yanar taramalı sonar görüntüleri aldı. Bu görüntülerde 42 metre derinlikte, 78 metre boyunda ve 8 metre genişliğinde yan yatmış bir batık gemi tespit edildi. Geminin 1800’lü yılların sonunda İstanbul’dan İzmir’e yük taşıyan ticari bir gemi olduğu ve ana iskelede herhangi bir deformasyon olmadığı için arızadan batmış olabileceği sanılıyor.

KÖRFEZ’DE BULUNAN 5. BATIK GEMİ

İzmir Körfezi’nin Yenikale açıklarında, yani İç Körfez’de çok daha önceki yıllarda tespit edilmiş 4 batık gemi daha bulunuyor. Orta Körfez’de tespit edilen bu yeni batık gemi ile birlikte bu sayı 5’e çıktı. “Böyle bir deniz arkeolojisini ortaya çıkardığımız için mutluyuz” sözleriyle duygularını paylaşan Prof. Dr. Duman “Yeni batık gemi ile ilgili detaylı görüntüler aldığımızda daha net bilgilere ulaşacağız” dedi. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP Emek Büroları, kıdem tazminatı çalıştayı düzenliyor

SONRAKİ HABER

TV 10 eylemi 35’inci haftasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...