03 Haziran 2017 10:32

Cumartesi Anneleri, öldürülen baba oğul için adalet istedi

1953'te köy meydanında askerler tarafından öldürülen Mele Şehmus Öncü ve 1993’te gözaltında öldürülen oğlu Mehmet Sıddık Öncü için adalet istendi.

Paylaş

Cumartesi Anneleri yakınlarının akıbetini sormak için 636. haftada yine Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Bu haftaki eylemde, 1953 yılında köy meydanında askerler tarafından öldürülen Mele Şehmus Öncü ve 21 Haziran 1993’te gözaltında öldürülen oğlu Mehmet Sıddık Öncü için adalet talep edildi.  Eylemde ilk olarak 1995’te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın ağabeyi Ali Ocak söz aldı. Ocak, “22 yıldır bu meydanda adalet arıyoruz. Aslında bu coğrafyada yüz yıldır adaletsizlik ve insanlığa karşı işlenmiş suçlar söz konusu.” diye konuştu. Gözaltında kaybedilen Ahmet Kaya’nın kızı Emine Kaya Erbek de, “Yıllardır burada oturuyorum. Yıllardır acı çekiyoruz. Ne soğuk, ne yağmur, ne sıcak dedik. Barış diyoruz, Barış istiyoruz.” dedi.

‘DEMOKRASİDEN BAŞKA YOL YOK’

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da eylemde bir konuşma yaparak, “Giderek o acılar çoğalmaya başladı. Aynı şekilde biz insan hakları anıtının kuşatıldığını ve ‘Hayata dönüş’ operasyonu adı altında kolu koparılmış olan Veli Saçılık’ın tek başına onurlu bir şekilde durduğunu ve nasıl işkence gördüğünü gözlerimizle görmüş oluyoruz. İnsan hakları adına, yaşam adına biz bu ülkede utanç yaşamak istemiyoruz. Demokrasiden başka yol yok.” ifadelerini kullandı.

‘HUZURSUZLUĞUN KAYNAĞI SİZİN UYGULAMALARINIZ’

Eylemde konuşan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, “22 yıldır bu meydandayız. Bu ülkede 15 yıldır bir siyasi partinin iktidarında. Türkiye’nin şimdi 81 ilinde OHAL var. ‘Huzur gelmeden OHAL kalkmaz’ diyorlar.  OHAL’ın kalkmaması için huzuru siz bozuyorsanız. Huzursuzluğun kaynağı sizin uygulamalarınız” dedi.

‘BİZ ADALET TALEP ETMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Eylemde Mehmet Sıddık Öncü’nün oğlu Lezgin Öncü’nün oğlunun gönderdiği mektup da okundu. Öncü mektubunda, “Umarım bugün yazılanlar bu ülkenin kaderi olmaz ve dün bunları insanlara yaşatanlar bugün adalet önünde hesap verir.  Biz adalet talep etmekten vazgeçmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

‘CEZASIZLIK SON BULSUN’

Cumartesi Anneleri adına bu haftaki açıklamayı Nimet Tanrıkulu okudu. “636 haftadır ağır insan hakları ihlalleri unutulmasın diye Galatasaray’dayız” diyen Tanrıkulu, “Adalet ya herkes için vardır ya da hiç kimse için yoktur, adalet ve hukuk her zaman herkese gereklidir. Bu yüzden hukuk ve adalet aramak insan olarak sorumluluğumuzdur” dedi.  Tanrıkulu, Şehmus Öncü ve Mehmet Sıddık Öncü dosyasındaki cezasızlık politikalarının son bulmasını istedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kasımpaşa'da kadın cinayeti

SONRAKİ HABER

Did the Kurds make an agreement with ISIS?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...