03 Haziran 2017 08:04

AKP, İzmir Kuş Cenneti'ne de el attı

Bakanlığın, İZKUŞ ile iş birliği protokolünü yenilememesi, Kuş Cenneti'nin geleceğini tehlikeye sokuyor.

Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün,  İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) ile yapmış olduğu iş birliği protokolünü yenilememesi Kuş Cenneti’nin geleceğini tehlikeye sokacak bir gelişme özelliği taşıyor.

Kuş Cenneti’nin korunması ve geliştirilmesi ile ilgili önemli çalışmalar yürüten İZKUŞ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın iki yılda bir kendileriyle yaptığı protokolü yenilememesi ve alanda bulunan demirbaşların devrini istemesi üzerine çalışmalarını "dondurma" kararı aldı. Aynı zamanda İZKUŞ’un başkanlığını da yürüten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun başkanlığındaki kurum, dün olağanüstü toplandı. Toplantıya, İZKUŞ üyesi olan Karşıyaka, Çiğli, Menemen ve Foça belediye başkanları da katıldı.  
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de makine, araç gereç desteği ile İzmir Kuş Cenneti’nin korunması için bugüne kadar çok önemli çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Aziz Kocaoğlu, "İyi de yaptık. Yoksa Homa Dalyanı’nda eskisi gibi balık üremez,  flamingoların sayısı artmazdı.  Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, aldıkları bu kararla, İZKUŞ’ta çalışan kim varsa onun hakkını yemiştir. Yazıktır, günahtır!” ifadelerini kullandı.

‘İMARA AÇMANIN HAZIRLIKLARINI YAPIYORLAR’

Böyle bir siyaset görmediğini dile getiren Kocaoğlu, “Bunu yapanlar içlerine sindirebilir, doğru yaptıklarını sanabilir. Peki böyle yapınca İzmir yok mu olacak? İzmir haritadan mı kalkacak? 4 milyon 230 bin insan denize mi dökülecek? Ne olacak?  İnsan biraz utanır,  sıkılır; edep, terbiye görür ya! Bu davranış, bu hareket kimseye yapılmaz” dedi.

Yapılanların Kuş Cenneti’nin imara açılmasının hazırlıkları olduğunu belirten Kocaoğlu, "Bu kararı alanlar kuşların buraya gelmesini, Homa Dalyanı’nın kurtarılmasını, burasının sulak alan özelliğinin korunmasını gerçekten istiyorlar mı? Yoksa derece değişikliği ile uzun dönem içinde oradaki binlerce dönüm araziyle ilgili planlar mı var? İnşallah biz yanlış düşünüyoruzdur.  İnşallah İzmir Kuş Cenneti ve kuşlar,  İzmir var olduğu müddetçe orada var olur” dedi.

Toplantıya katılan Menemen, Foça, Çiğli ve Karşıyaka İlçe Belediye Başkanları da Bakanlığın kararının yanlış olduğunu belirterek, Kuş Cenneti’nin eskisi gibi korunamayacağını vurguladı.

‘65 YILLIK ÖMRÜMÜN 35 YILINI VERDİM’

Korunması gereken sulak alan olarak ilan edildiği 1982 yılından beri Kuş Cenneti ile ilgili bilimsel çalışmalar yaparak korunmasını sağlayan Prof. Dr. Mehmet Sıkı da konu ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Sıkı, 35 yıldır yaptıkları çalışmalar sonucu, tatlı su eksikliğinden başka bir sorunu bulunmayan Kuş Cenneti ile ilgili Bakanlığın yapmış olduğu, “İZKUŞ olmadan da biz Kuş Cenneti’ni daha iyi yapacağız ve daha iyi yöneteceğiz” açıklamalarının inandırıcı olmadığını söyledi.

BAKANLIK DAHA ÖNCE KORUMA STATÜSÜNÜ KALDIRMIŞTI

Seyfe Gölü ve Sultan Sazlığı’nın geldiği olumsuz durumu örnek veren Sıkı, Yaban Hayatı Koruma Statüsü olan İzmir Kuş Cenneti’nin bu statüsünün 2007 yılında dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ve bürokratları tarafından kaldırıldığını, açılan mahkeme sonucu statünün tekrar iade edildiğini hatırlattı.

65 yıllık ömrünün 35 yılını Kuş Cenneti için harcadığını dile getiren Sıkı, sorunun uzlaşmacı bir tavırla çözülmesinin en büyük arzusu olduğunu, bunun için 5 ay sabırla beklediğini söyledi. Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Genel Müdürlükten sorumlu Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi ve Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi ile görüşmeler yapıldığını ama cevap alınamadığını ifade etti.

Bunun üzerine 30 Mayıs 2017 tarihinde İzmir İdare Mahkemesi Başkanlığına dava açtığını belirten Sıkı, gelecek herhangi bir olumlu haberde davayı geri çekeceğini dile getirdi. (İzmir/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

DİHA çalışanlarının gözaltına alınmasına gazeteciler tepkili

SONRAKİ HABER

Van’da kayyım mağduru taşeron işçiler işini istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...