03 Haziran 2017 07:28

DİHA çalışanlarının gözaltına alınmasına gazeteciler tepkili

Kapatılan DİHA çalışanları Zekeriya Güzüpek ve Mehmet Ali Ertaş'ın gözaltına alınmasına gazeteciler tepki gösterdi: Geri adım atmayacağız.

Paylaş

Gazeteciler Zekeriya Güzüpek ve Mehmet Ali Ertaş’ın gözaltına alınmasına tepki gösteren meslektaşları, hükümetin basın özgürlüğünü ayaklar altına alan politikalarına karşı geri adım atmayacaklarını vurguladı. 

Gazetecilere dönük baskı, tehdit, işkence, gözaltı ve tutuklamalar her geçen gün artıyor. Son olarak Diyarbakır’da 30 Mayıs günü evlerine yapılan baskında, kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Güzüpek ve Kürtçe Servisi Editörü Mehmet Ali Ertaş gözaltına alındı. OHAL ile birlikte gazetecilere dönük gözaltı operasyonları rutin bir hal alırken TGS’nin verilerine göre halen 161 gazeteci cezaevinde tutuklu bulunuyor. Bu rakamla Türkiye en fazla gazetecinin tutuklu bulunduğu ülke konumunda. Son olarak Güzüpek ve Ertaş’ın evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmasına tepki gösteren gazeteciler, saldırılar karşısında asla geri adım atmayacaklarının ve gazetecilik mesleklerini ne şartla olursa olsun sürdüreceklerinin mesajını verdi. 

BOLTAN: ARKADAŞLARIMIZI SERBEST BIRAKIN

Güzüpek ile Ertaş’ın gözaltına alınma sürecine ilişkin bilgi veren Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan, “O gece saat 23.00’te GBT kontrolleri yapılıyor, sonrasında ise saat 03.30’da polisler evi basarak iki gazeteciyi alıyor” dedi.

Güzüpek ve Ertaş’ın gözaltına alınma gerekçesi olan “ihbar”ın asılsız ve kurgu olduğuna işaret eden Boltan, “Evde de gazetecilik araç ve gereçlerinden başka bir şey yok. 4 gündür arkadaşlarımız hala gözaltında. Bu hukuksuz bir uygulamadır. Bir an önce tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu uygulamaları kabul etmiyoruz. Gazetecilik bu hukuksuzlukla ayaklar altına alınıyor. Bu yanlışlardan bir an önce geri dönülmelidir” diye konuştu. 

 

ASLAN: KÜRT BASINI BÜYÜK İŞLER BAŞARIYOR

Son iki yıldır basın üzerinde çok yoğun baskıların olduğuna ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında bu baskıların daha da arttığına dikkat çeken 1Haber Var Platformu Editörü İbrahim Aslan, Ertaş ve Güzüpek’in asılsız ihbarla gözaltına alınmasının hukuksuzluğun düzeyin gösterdiğini ifade etti. Aslan, “AKP basını, havuz medyasının dışında herkesi ortadan kaldırmak istiyor. Bu baskılar da bu çerçevede ele alınabilir. Gazeteciler bu politikalar etrafında saldırıya uğruyor, gözaltına alınıp tutuklanıyor” diye konuştu.

ATLAN: YA NAZLI ÇELİK GİBİ YA DA…

Türkiye’de her gün bir gazetecinin gözaltına alınması, tutuklanması durumu ile karşı karşıya kalındığını dile getiren Gazeteci Zuhal Atlan, her gün gazetecilere dönük bir baskıyla uyandıklarını söyledi. Atlan, “Türkiye’de gazetecilik suç sayılıyor. Gazeteciler ‘terörist’ olarak görülüyor ve gösteriliyor. Özellikle hükümetin politikalarını eleştiren Kürt gazeteciler hedef oluyor. İktidar, iktidarını sarsacak, eleştirecek, zor duruma sokacak gazeteci istemiyor. Ya hükümetin politikaları çerçevesinde gazetecilik yapacaksın, ya Nazlı Çelik gibi gazetecilik yapacaksın ya da cezaevini boylayacaksın deniliyor” diye konuştu. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Şık’a Günter Wallraff eleştirel gazetecilik ödülü

SONRAKİ HABER

AKP, İzmir Kuş Cenneti'ne de el attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...