03 Haziran 2017 00:57

‘Kozak’ta fıstık çamını kurtaralım’ çağrısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Kozak’taki çam fıstıklarını kurtarma çağrısı yaptı.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Bergama Kozak Yaylası’ndaki fıstık çamlarında görülen üretim düşüklüğü ile ilgili açıklama yaptı. Bir süre önce Kozak Yaylası’nda incelemelerde bulunan ve vatandaşlarla görüşen Altıok, bölgedeki maden ocaklarına dikkat çektiği açıklamasında Kozak’taki çam fıstıklarını kurtarma çağrısı yaptı.

Kozak Yaylası çam fıstığı rekoltesindeki düşüşün uzun süredir bölgedeki üretici ve köylülerin gündeminde olduğunu belirten Altıok, “Türkiye’de çam fıstığı üretiminin yüzde 70’ini karşılayan Kozak Yaylası’nda rekolte 2010 yılından bugüne 2 bin 500 tondan 500 tonlara kadar geriledi. Rekoltenin düşmesi aşamalı olarak bir dizi sorunu da beraberinde getiriyor. Bölgede 16 köy ve yaklaşık 10 bin kişinin gelir kapısı çam fıstığı” dedi. Yörede Romalılardan bu yana yapılan çam fıstığı üretiminin desteklenmesi ve özel turizm teşvik programlarının düşünülmesi gerektiğine dikkat çeken Altıok, “Konuyu 31 Mart 2016 tarihinde Meclis gündemine taşıyıp Orman ve Su İşleri Bakanına yazılı soru önergesi olarak sormuştum. Gelen yanıt ise akademiden uzmanların oluşturduğu bir heyetin konuyu incelemeye aldığı yönündeydi. Mart 2017’de yeniden ziyaret ettiğim Kozak Yaylası üreticilerinden sorunları devam ettiği, herhangi bir çalışmaya da tanıklık etmedikleri yanıtını aldım” dedi.

MADENCİLİĞİN ETKİSİ VAR MI?

Bakanlıkları ve üniversiteleri acilen konu ile ilgili göreve davet ettiğini ifade eden Altıok, “Bölgede çok sayıda madencilik faaliyeti yürütülmekte, acaba bunun etkisi nedir? Ağaçlarda hastalık mı var? Yağmurlarla ilgisi olabilir mi? Hava kirliliğinin etkisi ne düzeyde vb? bir dizi soru yanıtlanmak üzere bekliyor ve bu sırada insanlar tek gelir kapısını yitiriyor. Öncelikli olarak yapılması gereken bölgede sağlıklı ve uzun soluklu araştırmalar yapabilecek araştırma enstitüsü kurulması veya mevcut araştırma enstitülerinin bölgede çalışma merkezi kurmasıdır” dedi. Altıok, gerekli önlemlerin bir an önce alınmaması durumunda Kozak Yaylası’nda birkaç yıl içerisinde çam fıstığı üretiminin tamamen yok olacağını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

AKP’nin ‘kamu yararı’, halk için değil şirketler için

SONRAKİ HABER

Haziran’ın üç devi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...