03 Haziran 2017 00:22

Moda endüstrisinde milyonlarca çocuk işçi çalıştırılıyor

Dünya üzerindeki 260 milyon çocuk işçinin büyük bir bölümü moda endüstrisinde sömürülüyor.

Paylaş

Fabrikaların ucuz ve hızlı moda üretmek için “dibe doğru bir yarış” içinde olduğu küreselleşmiş dünyada çocuklar, genellikle tedarik zinciri içinde yer alıyor ve ne yazık ki ucuz, itaatkar ve kolay sömürülen iş gücünü oluşturuyor.

Dünyada yaklaşık 260 milyon çocuğun çalıştırıldığı ifade ediliyor. Bunların önemli bir bölümü de moda endüstrisinde sömürülüyor.

Şirketler,  savunmasız olmaları nedeniyle yetişkin işçilerdense çocuk işçiliğini tercih ediyor. “Çokuluslu Şirketlerin Araştırılması Merkezi”ne göre; pamuk üretiminde ve hazır giyim fabrikalarında yetişkin işçilere düşük ücret verilmesi ile çocuk işçiliği arasında doğrudan bir bağlantı var.

Araştırma Merkezinin hazırladığı rapor aynı zamanda “Çocuk işçiliği yasaklanırsa, yetişkin işçilerin daha iyi ücretlerle pazarlık yapmalarına ve emek koşullarını iyileştirmelerine imkan tanınacak” diyor. 

PAMUK SEKTÖRÜNDE ÇOCUK EMEĞİ 

Öte yandan dünya moda endüstrisinin hemen her kademesinde çocuk işçiliği göze çarpıyor. Bunun en bariz örneği ise pamuk üretiminde görülüyor. Pamuk endüstrisinde çocuklar; pamuk bitkilerinin çapraz tozlaştırılması, ürünün hasat edilmesi, iplik eğirme, dokuma ve boyama tesislerinde çalıştırılıyor.

Özbekistan, pamuk endüstrisinde çocukların kullanılmasının en öne çıkan örneği. Bu ülkede çocuklar, hükümet görevlileri tarafından ve yaz aylarında pamuk toplamaya zorlanıyor. Çocuklar bunu kabul etmedikleri takdirde okuldan atılmakla tehdit ediliyor. 

Güney Hindistan’daki pamuk fabrikalarında ise kız çocukları, menstruasyon döneminde kadınların daha az üretken olduğu düşünüldüğü için, kölelik koşullarında çalışmayı kabul etmeye zorlanıyor. Hatta bu fabrikalarda yöneticiler menstrüasyonlarını durdurmak için çocukların yiyeceklerine hormon koyuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Real Madrid-Juventus: Devlerin final gecesi

SONRAKİ HABER

Çocuk paletinde ‘Yansımalar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...