Baydemir, Elçi anmasında konuştu: Barış, özgürlükle gelir

Tahir Elçi cinayetinin faillerinin bulunması talebiyle her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde düzenlenen eylemin 79'uncusu gerçekleştirildi.

02 Haziran 2017 13:13
Paylaş

Diyarbakır Barosu, Sur'da öldürülen başkanları Tahir Elçi'nin faillerinin bulunması ve soruşturma dosyasının hızlı, etkili yürütülmesi talebiyle her hafta adliye önünde düzenledikleri eylemin 79’uncu haftasında bir kez daha "adalet" çağrısı yaptı. Çok sayıda avukatın cüppeleriyle katıldığı eyleme, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da katıldı.

‘ELÇİ’NİN İSMİNİN KALDIRILMASI ONUR KIRICI’

Diyarbakır Baro Yönetim Kurulu Üyesi Mahsun Batı, Elçi’nin faillerinin açığa çıkarılmadığını, dosyada hiçbir şekilde ilerleme sağlanmadığını dile getirdi. Bunun kabul edilemez olduğunu dile getiren Batı, sonuna kadar adalet arayışını sürdüreceklerini ifade etti. Çatak Belediyesine atanan kayyum Hacı Asım Akgül’ün, “Westaniya Parezer Tahir Elçi” parkının adını 2016 yılında ilçede yaşamını yitiren korucu Ali Ogün'e atıfla "Şehit GK Ali Ogün Parkı" olarak değiştirmesine de sert tepki gösteren Batı, Elçi’nin isminin kamu alanlarından silinmesini onur kırıcı bir davranış olarak gördüklerini söyleyerek kınadı. 

Batı, Elçi’nin isminin kaldırılmasına ilişkin Diyarbakır Barosu olarak gerekli yasal işlemleri başlattıklarını ifade etti. Batı, “Yetkililerin görevi Tahir Elçi’nin ismini parklardan, hafızalardan silmeye çaılşmak değildir. Onların görevi Tahir Elçi’nin katillerini bulup, yargı önüne çıkarmaktır” diye konuştu. 

‘ELÇİ’NİN KATLEDİLMESİ ÜZERİNDEN 543 GÜN GEÇTİ’

Bu açıklamadan sonra gözaltına alınan HDP Sözcüsü Osman Baydemir ise Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden tamı tamına 543 gün geçtiğini söyledi. "Adaletin yerini bulması için aylardır Diyarbakır Adliyesi önünde hala açıklama yapılıyorsa adalet olmadığı içindir" diyen Baydemir, barışın özgürlükle gelebileceğini ve ancak adaletle korunabileceğini ifade etti. Sözlerinin devamında Baydemir "Bir coğrafyada adalet yoksa o coğrafyada barış olmaz. Tahir Elçi bir TV programında düşüncesini söylediği için hakkında karanlık dehlizlerde ferman kararı alındı. Bunun uygulanması için uygun bir zemin kollandı. 543 gün geçmesine rağmen dosyada bir fail yok. Sorulan soruların yanıtı verilmiş değil. Adalet bir gün herkese lazım olur” dedi.

‘ADALET ARAYIŞINDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Tahir Elçi şahsında insanlığın katledildiğini dile getiren Baydemir, bir dönemin kapandığını ve yeni bir dönemin açıldığını belirterek barış döneminin Elçi’nin katledilmesiyle kapandığını söyledi. Baydemir, “Tahir Elçi’nin cinayeti aydınlanırsa o dönemin karanlık kapılarının arayıcıları da açığa çıkarılacak. Bu coğrafyada barış isteniyorsa bu cinayetin aydınlığa kavuşturulması gerekir. Karanlıkta bırakılan her ihlal yeni ihlallerin habercisidir. Asla hakikatin açığa çıkarılması çabasından vazgeçmeyeceğiz. Geç gelen adalet adalet değildir” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. (DİHABER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

'Sözcü' çalışanlarının tutuklanmasına itiraz

SONRAKİ HABER

Arapça ve İbranice birleşti: Barışın dili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa