02 Haziran 2017 11:45

Emisyon skandalı Audi’ye uzandı

Audi markasının dizel otomobillerinde emisyon değerlerini düşük göstermek amacıyla özel bir program kullandığı ortaya çıktı. 

Paylaş

Ahmet YILDIRIM 

Alman otomobil devi Volkswagen’in ardından aynı şirket bünyesinde bulunan Audi markasının da dizel otomobillerinde emisyon değerlerini düşük göstermek amacıyla özel bir program kullandığı ortaya çıktı. 

Alman Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, Audi’nin egzoz gazı değerlerini maniple eden bir program kullandığını söyledi. Berlin’de konuşan Alexander Dobrindt, kullanılan programın aracın test durumunda olduğunu anlamasıyla birlikte devreye girdiğini ve egzoz gazı temizleme sistemlerinin devreye sokulduğunu, trafikte ise devreden çıktığını açıkladı.

ÜST SINIF OTOMOBİLLERDE TESPİT EDİLDİ

Donrindt, skandal program nedeniyle 24 bin otomobilin geri çağrılacağını söyledi. Söz konusu programın 2009 ile 2013 yılları arasında üretilen Audi A8 ve A7 modellerinin V6 ve V8 dizel motorlarında olduğu, otomobillerin yarısının Almanya dışına satıldığı bildirildi. Söz konusu otomobillerde anormallikler olduğunun geçtiğimiz çarşamba günü anlaşıldığını kaydeden Dobrindt, perşembe günü VW CEO’su Matthias Müller ile görüştüğünü açıkladı.

KOMİSYON İNCELEDİ

Dobrindt, 2015 eylül ayında VW’de egzoz skandalı başlamasından kısa bir süre sonra uzmanlardan oluşan Volkswagen Soruşturma Komisyonunu devreye sokmuştu. Komisyon, VW’nin yanı sıra diğer otomobil üreticilerinin dizel otomobillerde benzer program kullanıp kullanmadıklarını da araştırıyordu.

CEO, ‘BİR DAHA OLMAZ’ DEMİŞTİ

Audi ve VW, ABD’de egzoz değerlerini düşük gösteren illegal program ile donatılmış 83 bin dolayında otomobil için 1 milyar 860 milyon avro ceza ödemek durumunda kalmıştı. Audi CEO’su Rupert Stadler, mart ayında yapılan genel kurulda dizel skandalından sonra her şeyi gözden geçireceklerini belirtmiş ve dizel skandalı gibi bir olayın Audi’de bir daha olmayacağını açıklamıştı. (Dortmund/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Mardin’deki kampta IŞİD’liler mi var?

SONRAKİ HABER

Mayıs ayında İstanbul’da 97 ürüne zam geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...