02 Haziran 2017 09:40

2 gazeteci akla ziyan bir metotla gözaltına alındı  

Özgür Gazeteciler İnsiyatifi (ÖGİ), basına yönelik Mayıs ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. 

Paylaş

Özgür Gazeteciler İnsiyatifi (ÖGİ), basına yönelik Mayıs ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Güzüpek ile Kürtçe editörü Mehmet Ali Ertaş akla ziyan bir metotla 30 Mayıs günü gözaltına alındığının hatırlatıldığı açıklamada, bu şekilde gazetecilerin yıldırılmaya çalışıldığını belirtildi.

İHD Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirilen toplantıda ilk sözü alan ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, gazetecilere yönelik baskı ve hak ihlallerinin her geçen daha arttığını belirtti. Gazetecilere yönelik hazırladıkları hak ihlalleri Mayıs ayı raporunu bereber hazırladıkları gazeteci Ertaş’ın gözaltında tutulduğunu hatırlatan Boltan, “Ertaş ve Güzüpek’in daha önceden çalıştığı DİHA’nın KHK ile kapatıldı. İktidar gazetecileri bu şekilde yıldıracağını düşündüğü. Ancak bekledikleri olmadı. Onlar da ‘Bir yerine iki yapayım’ dediler. Basın özgürlüğü düşmanı, iktidar zihniyetliler bu 2 arkadaşımızı akla ve hayale ziyan denecek bir tarz ve metotla gözaltına aldılar” dedi.

171 gazetecinin cezaevinde olduğunu söyleyen Boltan, “bu baskılarla özgür basın tamamen ortadan kaldırılmak isteniyor. İktidar burada gazetecilere düpedüz gardiyanlık yapıyor. Gazetecilere yönelik baskı ve hak ihlallerini kınıyor, tüm gazetecileri bu konuda birleşmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu. 

‘HEDEF GAZETECİLİĞİ KARALAMAK’

Boltan’ın konuşmasının ardından söz alan ÖGİ üyesi Zuhal Atlan, Mayıs ayı raporunu açıkladı. 

Güzüpek ve Ertaş’ın kaldığı eve bir gecede iki defa baskın yapıldığını belirten Atlan, “Polisin hareket mantığı da alenen gösteriyor ki, herhangi bir ihbar yok. İhbar sunidir ve karalama amaçlıdır. Hedef, gazeteciyi ve silahı aynı kare içine sokmaktır” dedi. Özgür Gazetecileri İnisiyatifi olarak söz konusu uygulamayı şiddet ile kınadıklarını belirten Atlan, “Her iki arkadaşımızı, diğer gözaltında, cezaevinde olan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi. Atlan, daha sonra raporu açıkladı. 

MAYIS AYINDA YAŞANAN İHLALELER

Mayıs ayı boyunca gazetecilere dönük hak ihlaleleri devam etti. Mayıs boyunca 62 ihlalin yaşandığını açıklayan ÖGİ ihlaleleri de sırasıyla açıkladı:
 17 gazeteci gözaltına alındı.
* 8 gazeteci tutuklandı.
* 13 gazeteci hakim karşısına çıktı.
* 8 gazeteci 59 yıl 9 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
* 2 gazeteci 14 bin TL para cezasına çarptırıldı.
* 1 dergi hakkında toplatma kararı alındı.
* 6 gazeteci hakkında dava açıldı.
* 2 gazeteci beraat etti.
* 4 gazeteci serbest bırakıldı.
* 1 gazeteci öldürüldü. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Yıldırım grev yasağını Başbakan'a sordu

SONRAKİ HABER

Trump'a ‘küresel’ tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa