02 Haziran 2017 09:32

HDP'li Yıldırım grev yasağını Başbakan'a sordu

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım Şişecam grevinin hükümet tarafından ertelenmesini Binali Yıldırım’a sordu

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde Şişecam grevinin daha başlamadan hükümet tarafından ertelenmesini sordu.

Şişecam’ın 170’e yakın tesisi ve 9 ayrı ülkeye yayılan faaliyetleri ile bir dünya devi durumuna geldiğini söyleyen Yıldırım “Cam ev eşyasında Avrupa’da ikinci, dünyada 3’üncü, düz camda Avrupa’da 4’üncü, dünyada 8’inci durumda olan Şişecam, diğer önemli faaliyet alanı krom kimyasallarında dünyada ilk sırada ve soda kimyasallarında ise yine ilk 10 şirket arasında yer almaktadır” dedi.
Aralık ayında 25. Dönem TİS görüşmelerine Kristal-İş ile başlandığını fakat mayıs ayına kadar 10. Oturumda da sonuç alınmaması üzerine 6000’e yakın işçi ile birlikte 9 fabrikada 24 Mayıs’tan itibaren greve çıkma kararı alındığını belirten Yıldırımşunları söyledi: “Şişecam’ı kendi CEO’larının deyimi ile ‘Camın Apple’ı yapan emekçilere şirketin ayırdığı bütçe yüzde 4’ün altındadır. Bakanlar Kurulu, 23 Mayıs’ta grevi “milli güvenliği bozucu” ilan ederek grev henüz başlamadan engellemiştir. Grev hakkı’ Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmeler tarafından güvenceye alınmış temel bir haktır. İşçiler ekonomik, sosyal ve demokratik haklarına kavuşmak için zorunlu hallerde bu aracı kullanırlar.2015 yılında Anayasa Mahkemesi grev ertelemesinin bir hak ihlali olduğuna karar verdi. Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun raporları da söz konusu kararın yanlış olduğuna hükmetmiştir.”
Grevin ertelenmesi ile haklarını alamayan işçilerin durumu hakkında bazı soruların cevaplanmasının elzem olduğunu vurgulayan Yıldırım Başbakan’a şu soruları sordu:

* Aralık ayında Kristal-İş ile başlayan görüşmelerin 10.  oturumuna kadar tıkanmasının sebebi nedir?

* Şişecam’ı dünyada geldiği noktaya taşıyan işçilerin, şirketten aldıkları toplam bütçenin yüzde 4’ün altında olması normal midir?

* Şişecam işçilerinin Kristal-İş ile birlikte almış oldukları karar “Milli Güvenliğe” nasıl tehdit oluşturmaktadır?

* Milli Güvenlik” gerekçesi gelecekte alınabilecek grev kararlarını ertelemek için kullanılacak ilkesel bir tutum mudur?

* Şişecam işverenleri ile hükümet arasında bir görüşme olmuş mudur? Olmuş ise hangi gündemle kaç defa görüşülmüştür?

* Devletin kamu otoritesi olarak işveren ve işçi arasındaki hakem rolünü oynadığını düşünüyor musunuz? (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

İncirlik Üssü'nün ABD'li komutanı değişti

SONRAKİ HABER

2 gazeteci akla ziyan bir metotla gözaltına alındı  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...