02 Haziran 2017 09:24

Adana'da isimsiz ihbar davası başladı

Adana'da isimsiz bir ihbara dayanarak aralarında HDP ve EMEP yöneticilerinin de bulunduğu 18 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı.

Paylaş

Aralarında Emek Partisi Üyesi Avukat Tugay Bek, HDP İl Eş Başkanları Gülseren Tural ve Hüseyin Beyaz, İlçe Eş Başkanı Suzan Kılıç ve TÖP-G Üyesi Derya Çiçek Nar’ın da bulunduğu ve 12 Aralık günü isimsiz bir şahsın ihbarına dayanarak gözaltına alınan 26 kişiden 18’i hakkında açılan davanın ilk duruşması Adana 11'inci Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. 18 kişiden 12'si “terör örgütü üyeliği ve terör örgütü propagandası”, 6'sı “terör örgütü propagandası” suçlanıyor. 

İsmini vermeyen bir şahsın Beşiktaş’taki bombalı saldırının ardından “Bombalı saldırı yapacaklar” şeklinde ve hiçbir somut karşılığı olmayan ihbarı ile gözaltına alınan sanıklar hakkında daha sonra sosyal medya paylaşımları ve katıldıkları demokratik basın açıklamalarına yasa dışı örgüt adına katıldıkları iddiası ile dava açılmıştı. 

PARTİ FAALİYETLERİ SORULDU

Sanıklar savunmalarında parti faaliyetlerinin yasa dışı örgüt adına yapıldığının iddia edildiğini ancak bunu kanıtlayan somut bir delil olmadığını belirterek barış talepli demokratik eylemlere katılma hakları olduğunu ifade ettiler. Sanıklar ifadelerinde evlerinde bulunan dergi, kitap, gazete gibi süreli yayınlarla, sosyal medya paylaşımlarının, şarkı, fotoğraf gibi paylaşımlardan suç üretilmeye çalışıldığını söyledi. 

OPERASYON SOYLU’NUN SÖZLERİNİN ARDINDAN BAŞLADI

Av. Tugay Bek savunmasında TEM şube aranarak yapılan ihbarın asılsız olduğunu “İhbarın gerçek dışı ve asılsız olduğu o kadar açıktır ki bu hususta kolluk ve Cumhuriyet Savcılığı ihbarda bahsedilen hususlara ilişkin olarak hiçbir araştırma yapma gereği duymamıştır. Şüphelilerin evlerinde arama yapılırken iddia edildiği gibi bomba aranmamış ya da böylesi bir saldırı ihtimaline karşı bir teyakkuz hali söz konusu olmamıştır” dedi. 

Süleyman Soylu’nun Beşiktaş bombalı saldırısının ardından “Bu saldırıya gülenler var” dediğini hatırlatan Bek, “bombalı saldırı yapacaklar” şeklinde yapılan ihbarda da benzer bir ifadenin kullanıldığına dikkat çekerek operasyonun talimatla yapıldığını düşündüklerini söyledi. 

15 YILDIR YAŞADIĞI DEĞİL YENİ ADRESİ VERİLDİ

Bugün FETÖ adı altında yürütülen soruşturmalarda dönemin Cumhuriyet savcılarının sahte ihbar mektupları ve telefonlarla nasıl operasyonlar başlattıklarının itirafçı beyanları şeklinde basın yayın organlarına yansıdığını ifade eden Bek, aynı hukuk dışı yöntemlerin bugünkü yetkililer tarafından kullanılmakta olduğunu söyledi.

İhbarda isimler Yüreğir ve Seyhan tarafından olanlar olarak iki bölüm halinde sayıldığını hatırlatan Bek, 15 yıl Yüreğir’de yaşadığını operasyonun olduğu tarihte henüz taşındığı Seyhan’daki adresini hemen hiç kimse tarafından bilinmediğini söyledi. Buna rağmen kendi adının Seyhan’da faaliyet yürütüyor şeklinde sayıldığını dile getiren Bek, bu bilginin ancak kendisi hakkında istihbari bir çalışma yapan kişiler tarafından yapılabileceğini belirterek ihbarda ifade edildiği gibi “duyarlı bir yurttaş” tarafından yapılmış olma ihtimalini ortada kaldırdığını söyledi.

10 EKİM DURUŞMA NOTLARI DOSYADA

10 Ekim katliam davasına dair notlar, gazete ve dergilerin delil diye evinden alındığını dile getiren Bek, toplatma kararı olmayan Evrensel, Özgürlükçü Demokrasi gazetelerinin sayılarından delil üretmeye çalışıldığını söyledi. İddianamede Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin toplatma kararı verilen bir sayıdan bahsedildiğini ifade eden Bek, kendisinden alınan gazetenin toplatma kararı olan sayı olmadığını, iddianamede suç varmış izlenimi yaratılmaya çalışıldığını söyledi. 

'PARTİ FAALİYETLERİMİZ HEDEF ALINIYOR'

HDP İl Eş Başkanı Gülseren Tural savunmasında hakkındaki örgüt talimatları ile basın açıklaması yapıldığı iddialarının doğru olmadığını belirterek parti faaliyetlerinin kısıtlanmak istendiğini söyledi. HDP’nin Türkiye’nin üçüncü büyük partisi olduğunu, hükümetin yanlış politikalarını eleştirmek amacıyla genel merkezlerinin ve il örgütlerinin aldıkları karar doğrultusunda basın açıklamaları düzenlediklerini söyleyen Tural, beraatlarını talep etti.  

HDP İl Eş Başkanı Hüseyin Beyaz, yapılan operasyon HDP faaliyetlerine dönük bir operasyon olduğunu söyledi. 2011-2015 yıllarındaki KCK operasyonları anlayışının devam ettiğini dile getiren Beyaz, HDP Genel Merkezi çağrıları doğrultusunda basın açıklamaları yaptıklarını belirterek “İhbardan dolayı yargılanıyoruz ama ihbarla ilgili bir delil yok. Aramalarda çıkan eşyalarımızı ve basın açıklamalarımızı delil gösteriyorlar. Suçlamaları kabul etmiyoruz. Beraatımızı talep ediyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boşanmak isteyen eşini adliye önünde öldürdü

SONRAKİ HABER

İZSU, 5 gündür boşa akan şebeke suyuna müdahale etmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...