02 Haziran 2017 06:46

Akdağ: Sonuncuyduk sondan ikinci duruma geldik

Sağlık Bakanı Recep Akdağ Türkiye’nin doktor sayısı itibarıyla sonunculuktan, sondan ikinci duruma geldiğini söyledi

Paylaş

Sağlık Bakanı Recep Akdağ Türkiye’nin doktor sayısı itibarıyla sonunculuktan, sondan ikinci duruma geldiğini söyledi

Sağlık Bakanı, Meclis Genel Kurulu’nda dün milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

‘SONUNCUYDUK, SONDAN İKİNCİ DURUMA GELDİK’

Türkiye’nin doktor sayısı itibarıyla Dünya Sağlık Örgütünün Avrupa bölgesi ülkeleri içinde sondan ikinci olduğunu belirten Sağlık Bakanı, “Sonuncuyduk, sondan ikinci duruma geldik. 2003'te yaklaşık olarak yılda 4.500 tıp fakültesi yeni öğrencisi alınıyordu üniversitelere, tıp fakültelerine, şu anda 11- 12 bin civarında öğrenci alınıyor. Öyle umut ediyoruz ki Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına doğru giderken Türkiye'de hekim eksikliğini, hekim açığını kapatmış olacağız” dedi.

‘EĞER TIP DOKTORLARI TARAFINDAN ANLATILIYORSA BİTKİSEL TEDAVİ DE BİR TEDAVİ BİÇİMİDİR’

Doktor yerine farklı bitkilerle sağlık bulunacağı yönünde televizyonlarda kimi profesörlerin anlattığı tedavi yöntemleri, kitapların olduğuna yönelik bir soru olduğunu ifade eden Sağlık Bakanı, şöyle dedi:

“Konuyu iki boyutuyla ele almamız lazım. Birincisi; eğer tıp doktorları tarafından anlatılıyorsa bitkisel tedavi de bir tedavi biçimidir gerçekten. İçeriğine bakmak lazım. İçeriğinde bilim dışı bir söz, tutum varsa Hekimlik Meslek Etiği Kuralları'nı ihlalden işlem yapıyoruz. Eğer bu yöntemler yetkisiz, hekim dışı kişilerce anlatılmakta ise durum değişiyor. Yürürlükteki kanunumuza göre bu suçtur, bu fiilî işleyen kişiler bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılırlar.

‘5.056 İNTERNET SİTESİNİ TAMAMEN ERİŞİME ENGELLENMESİ TALEBİYLE ERİŞİM SAĞLAYICILARI BİRLİĞİNE BİLDİRMİŞ DURUMDAYIZ’

Peki, biz ne yapıyoruz, nasıl mücadele ediyoruz? Bu bağlamda özellikle internet siteleri ve uydu kanalları çok kullanılıyor. Rakamlarla mücadelemizden bahsedeyim. 2016 yılında 5.056 internet sitesini tamamen erişime engellenmesi talebiyle Erişim Sağlayıcıları Birliğine bildirmiş durumdayız. Çok yakın takip ediyoruz bu meseleyi. Ayrıca 4.590 adet internet sitesi de yapılan tanıtımların tüketiciyi yanıltıcı nitelikte olması sebebiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne bildirilmiştir. Bu hususta 8 milyon 700 bin lira idari para cezası uygulanmıştır.

‘CUMHURİYET BAŞSAVCILIKLARINA 138 SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞ DURUMDAYIZ’

Tüketicinin bilgi eksikliğini istismar ederek ürün tanıtımı yapan, satışını gerçekleştiren kişiler için de Cumhuriyet başsavcılıklarına 138 suç duyurusunda bulunmuş durumdayız. Ama bu çok enteresan bir konu. Gerçekten bu işin şarlatanlığını yapanları kapıdan kovsanız bacadan, bacadan kovsanız pencereden içeri girmeye çalışıyorlar. Hep birlikte bu hususta toplumdaki farkındalığı da artırmak zorundayız. Bunun için de Bakanlığımız kamu spotlarıyla ve diğer çalışmalarla bu farkındalığı da artırmaya çalışmaktadır.

‘RTÜK'E 5 TELEVİZYON KANALININ KAPATILMASI TALEBİMİZİ İLETMİŞ BULUNMAKTAYIZ’

Ayrıca, mesela, RTÜK'e 5 televizyon kanalının kapatılması talebimizi iletmiş bulunmaktayız. 1.115 televizyon ve radyo programı CD'lerini yine incelemiş ve bunlara idari para cezası uygulanması için yazmış durumdayız.

Şimdi bütün hususlarda ben bu soruyu da vesile bilerek hem RTÜK'ü hem cumhuriyet başsavcılıklarını görevlerini hızlı biçimde yerine getirmeleri için buradan sizin huzurunuzda uyarıyorum. Bu mahkemeler iki sene, üç sene sürdüğü zaman bu işin iki sene, üç sene süreceğini bilen adamlar zaten yapacaklarını yapıyorlar, atı alan Üsküdar'ı geçiyor. Onun için biz üstümüze düşeni yapıyoruz ama bu yetmiyor, gerekli kurumların RTÜK ve Cumhuriyet Savcılıklarının, mahkemelerin de işlerini, vazifelerini hızla yerine getirmeleri gerekiyor.”

‘MESLEK HASTALIĞI TEŞHİSİ KONULAN HASTA SAYISI DA 6.249’

Meslek hastalıklarına ilişkin de Sağlık Bakanı şöyle dedi:

“Sosyal Güvenlik Kurumu, meslek hastalıklarının istatistik yıllığını yayımlamakta ve bu husustaki istatistiki bilgileri onlar derlemektedir. 2007 ve 2015 yılları arasında meslek hastalığı sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısı bu istatistik yıllığına göre 23'tür. 2005 ve 2015 yılları arasında meslek hastalığı teşhisi konulan hasta sayısı da 6.249'dur. Bizim meslek hastalıkları hastanelerimiz, meslek hastalıklarıyla birlikte başka hastalara da hizmet verirler. Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesine 2.946 kişi, İstanbul'a 1.216, Zonguldak'a da 7 bin kişi muayene olmak üzere başvuruda bulunmuşlardır.”

‘12.500 KADRONUN YERLEŞTİRİLMESİYLE ALAKALI POZİSYONLARI BELİRLEDİK’

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, atamalara ilişkin soruya da, “ÖSYM yapıyor alımları yani puanlara göre yerleştirmeleri daha doğrusu. Biz 12.500 kadronun yerleştirilmesiyle alakalı pozisyonları belirledik, ÖSYM'ye de bildirdik. ÖSYM kendi takvimine göre önümüzdeki günlerde bu alımları yapacak, biz de acele ediyoruz, bir an önce lütfen yapın diye ÖSYM'ye de uyarıda bulunuyoruz” dedi. (ANKA)
    

ÖNCEKİ HABER

AB, Türkiye'ye bin 192 mülteci iade etti

SONRAKİ HABER

KDV sahtekarlığıyla 120 milyonu IŞİD’e aktardılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...