01 Haziran 2017 16:35

Fahrelnissa Zeid’in en kapsamlı sergisi İstanbul Modern’de

İstanbul Modern, Ressam Fahrelnissa Zeid’in kapsamlı bir koleksiyonunu 30 Mayıs-30 Temmuz tarihleri arasında ziyaretçiler ile buluşturuyor.

Paylaş

Türkiye modern sanatının öncülerinden ve soyut sanatın ilk temsilcilerinden ressam Fahrelnissa Zeid’in kapsamlı bir koleksiyonuna sahip olan İstanbul Modern, sanatçının yapıtlarından oluşan bir seçkiyi 30 Mayıs-30 Temmuz tarihleri arasında ziyaretçiler ile buluşturuyor.

2006 yılında Türkiye modern sanatının öncülerinden Fahrelnissa Zeid ve oğlu Nejad Melih Devrim’in yapıtlarını “Gökkuşağında İki Kuşak” sergisiyle buluşturan İstanbul Modern, Zeid’in yapıtlarını 11 yıl aradan sonra yeniden bir seçkide bir araya getiriyor. Sanatçının ustalaştığı soyut geometrik kompozisyonlar, Bizans-İslam-Batı sanatına referansların yer aldığı ve kendine özgü kullandığı renk paletiyle birleşen dışa vurumcu 23 yapıtı, Kısa Süreli Sergiler Salonu’nda yer alacak sergiyle ziyaretçilerle buluşacak. Seçkide, sanatçının Türkiye sanat ortamında başladığı 1940’lı yıllardan Amman, Ürdün’e taşındığı 1970’li yıllara kadar, en etkin olduğu dönemden yapıtlar yer alacak.

Sergi süresince İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler bölümünün hazırladığı eğitim programları çocuk ziyaretçiler için yapılacak. 

8 YAPITI LONDRA’DA SERGİLENECEK

2017 yılı içinde Münih, Torino, Berlin’deki sergilerde sanatseverlerle buluşan Fahrelnissa Zeid, küresel sanat dünyasında taze bir ivme kazanacak. Müze koleksiyonunda yer alan ve Zeid’in kariyerindeki en önemli 8 yapıt, 13 Haziran itibariyle Londra’daki Tate Modern’de de ziyaretçilerle buluşacak.

‘YENİ NESİLLERLE BULUŞTURMAK İSTEDİK’

Fahrelnissa Zeid’in İstanbul Modern’in tarihinde çok özel ve önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, “İstanbul Modern daha fikir aşamasındayken dünya çapında ünlü sanatçımız Zeid’in ‘Cehennemim’ adlı başyapıtını, ailesi bir gün açmayı hayal ettiğimiz müze için armağan etmişti. İstanbul Modern kurulduğu anda müzeye giren ilk yapıt da o olmuştu. Zeid’in küresel sanat dünyasında daha fazla görünür olması sebebiyle biz de 11 yıl aradan sonra sanatçının yapıtlarını yeniden bir araya getirmek ve yeni nesillerle buluşturmak istedik” dedi.

FAHRELNİSSA ZEİD KİMDİ?

Fahrelnissa Zeid, 1901 yılında Büyükada’da dünyaya geldi. Yazar İzzet Melih Devrim ile evlenen Fahrelnissa’nın bu evlilikten dünyaya gelen çocukları; Ressam Nejad Devrim ve Yönetmen, Tiyatro Sanatçısı Şirin Devrim’dir. Sanayi-i Nefise’nin ilk kadın mezunları arasında yer alan sanatçı, resim öğrenimine Paris’teki Académie Ranson’un Stalbach Atölyesinde, sonrasında İstanbul’daki Namık İsmail Atölyesinde devam etti. 1942 yılında D Grubuna ve sergilerine katılır. İlk kişisel sergisini 1944’te Maçka’daki evinde açan Zeid, 2. Dünya Savaşı sonrası belirli süreler yaşadıkları Paris, Londra, New York, Brüksel ve daha birçok şehirde yapıtlarını sergiledi. Sanatçı, 1991’de Amman’da hayata veda etti. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

İbrahim Kaboğlu: 15 Temmuz olmasaydı, değişiklik de olmazdı

SONRAKİ HABER

Nâzım Hikmet etkinliklerle anılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa