01 Haziran 2017 15:31

Darbe davasında savunma yapan ‘kumpas’ diyor!

15 Temmuz’daki darbe girişimi davasında sanıklar kumpas mağduru olduğunu ileri sürerek suçlamaları kabul etmedi.

Paylaş

15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde “Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davada, savunmasını yapan eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış, suçlamaları kabul etmeyerek kendisinin de kumpas mağduru olduğunu ileri sürdü. Sanık Barış, Mahkeme başkanının “Kim sizi mağdur etti, bu darbeyi kim yaptı” sorusuna, “Ben sizden daha çok merak ediyorum” diye cevap verdi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesindeki mahkeme salonunda görülen duruşmada, Genelkurmay Başkanlığı ile TRT’nin ele geçirilmesini planladığı iddia edilen 38 kişilik sözde ‘Yurtta Sulh Konseyinde adı bulunan Eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış savunmasını yaptı. İfadesinde suçlamaları kabul etmeyen sanık Muhsin Kutsi Barış, darbe gecesi aldığı mesaj emrinde, büyük bir terörist saldırısı olduğunu ve mesajın emir komuta zinciri içinde bulunduğunu düşündüğünü söyledi.

‘BEN DARBECİ DEĞİLİM’

Sözlerine darbeci olmadığını tekrarlayarak devam eden Sanık Kutsi Barış, “Ben darbeci değilim, bunun yanında iradesi sakatlanmış bir kişiyim. Ben önemli bir birliğin komutanıydım. Birincisi ben bu emirleri aldığımda emir komuta içinde yapıldığını düşünüyordum. İkincisi bu terörist tehdide karşı benim hareket etmem isteniyor. Altında Cemil Turhan ve Mehmet Partigöç’ün imzası olan bildiri resmi kanallardan, Genelkurmaydan geliyor. Başlangıçta bu mesajlara direk işlem yapmadım ve teyit almaya çalıştım. Birinci sicil amirim olan Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler’e ulaşmaya çalıştım. Güler’e ulaşamayınca telefonu açan Albaydan teyit aldım” dedi.

BU DARBEYİ KİM YAPTI?

Savunmasında kendisinin de mağdur edildiğini söyleyen sanığa Mahkeme Başkanı, “Peki bu darbeyi kim yaptı? Sizi mağdur edenler kimler, şikayetçi misiniz?” sorusunu yöneltti. Sanık soruyu, “Ben sizden daha çok bu darbeyi kimin yaptığını merak ediyorum. Ben kumpas mağduruyum” diyerek yanıtladı.

Sanık ayrıca, “Emir komuta olunca darbe suç olmuyor mu?” sorusuna, “Biz askeriz buna göre yetiştirilmişiz. Biz emirlere göre hareket ederiz” yanıtını verdi.

ŞOKTA OLDUĞU İÇİN MÜDAHALE ETMEMİŞ

İSTANBUL’daki “Yurtta Sulh Konseyi” üyesi oldukları iddiasıyla bir numaralı sanığı Fethullah Gülen olan, 6’sı general, 17’si subay olmak üzere 15’i tutuklu 9’u firari 24 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında ise “İdam isteriz” sloganları atıldı. 

Duruşmada, olay tarihinde 1’nci Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı olarak görev yapan  Tuğgeneral Yüksel Durak’ın savunma yaptı. İddianamede, Durak’ın konumu gereği darbe girişimine karşı koyabilecek konumda iken herhangi bir eylemde bulunmayıp kasten ihmali davranış göstermek suretiyle darbe girişimi eylemlerine doğrudan iştirak ettiği belirtiliyor

Durak, ‘FETÖ’ mensubu olmadığını ve darbe girişimine katılmadığını savunarak, kendisine Eyyüp Gürler’in sıkıyönetim ilan edildiğini söylediğini ve buna tepki gösterdiğini dile getirdi.

Durak, mahkeme başkanının “Kurmay başkanı olarak neden inisiyatif almadınız, karşı koymadınız?” sorusuna ise  “Çok ani böyle bir konuyla karşılaşınca şaşkınlık yaşadım” yanıtını verdi. Durak, “Neden gidip faaliyete engel olmadınız” sorusunu, “Gitsem de bir şeyleri değiştiremezdim diye düşünüyorum” diye yanıtladı. Başsavcıvekili Fatih Karakuş da, “Eyyüp Gürler’den darbeyi öğreniyorsunuz. Darbeye önlemek için neden kimseyi arama ihtiyacı duymuyorsunuz?” diye sordu.Kürsüye çağrılan Eyyüp Gürler ise “Ben Yüksel komutanımla görüştüğümde ‘sıkıyönetim’ olarak ifade ettim. Darbe demedim. Komutanın tepkisi sıkıyönetimeydi. Tam hatırlamıyorum. Doğru söylüyor olabilir” dedi.

‘İŞKENCE’ İDDİASINI DİLE GETİRDİ TEPKİ GÖRDÜ

DARBE girişiminde 14 kişinin yaşamını yitirdiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin işgal girişimi emrini verdiği iddiasıyla yargılanan Kurmay Albay Sadık Cebeci’nin gözaltı sürecinde işkence gördüğünü iddia etmesi, mahkeme başkanını ve davayı takip edenler tarafından tepki gördü.  Cebeci, savunmasında darbe girişimi olduğunu bilmediğini, kanunsuz hiçbir emir uygulamadığını, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, daha önceki ifadelerini işkence altında verdiğini ileri sürdü.  Gördüğünü iddia ettiği kötü muamelenin detaylarını anlatması ve o anki ifadelerini de bu şartlarda verdiğini söylemesi üzerine ilk tepki mahkeme başkanı Cem Karaca’dan geldi. Mahkeme başkanı Karaca sanığa, “89 şehit var. Bu kadar mağduriyet var. Kendi mağduriyetini anlatma burada. Burada sana işkence yapan polisleri yargılamıyoruz. Bunlar senin savunmana tesir edecek konular değildir. O kısımları atlayın sadece size yöneltilen iddialara cevap verin” diye uyardı.  Bunun üzerine duruşmayı izleyen lerde alkışla tepki gösterdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

10 bin 690 okul sobayla ısınıyor

SONRAKİ HABER

AKP’de tasfiye olacak ama mesele 3-5 insan değil!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...