01 Haziran 2017 14:20

İsveç sendikasından ihraç edilen emekçilere maddi destek 

İsveç’te memur sendikası Vision Federasyonu Türkiye’de ihraç edilen ve tutuklanan memurlara destek için 120 bin kron yardım yapmayı kararlaştırdı. 

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te devlet kurumları ve belediyelerde çalışan 190 bin memurun üyesi olduğu Vision Federasyonu, ihraç edilen ve tutuklanan memurlara destek olmak için Türkiye’deki sendikalara 120 bin kron yardım yapmayı kararlaştırdı. 

Evrensel’e açıklamalarda bulunan Vision Federasyonu Genel Başkanı Veronica Magnusson, sendika yönetici ve üyelerinin bağışlarıyla oluşturdukları fonda biriken paraları  dünyanın diğer ülkelerinde çalışma yürütürken baskıya uğrayan veya tutuklanan  meslektaşları için kullandıklarını söyledi.

Türkiye’de geçtiğimiz yıl gerçekleşen darbe girişiminden sonra muhalifler üzerindeki baskıların arttığını, devlet dairelerinde çalışan meslekdaşlarının işten atıldığını ve bazıların tutuklandığını hatırlatan Magnusson, ”Uluslararası Af Örgütü raporunda 100 bini aşkın kişinin işten atıldığı belirtiliyor. İşten atılan ve tutuklanan bu meslekdaşlarımızın hukuki desteğe ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için paraya gereksinimleri var” dedi.

'İŞTEN ATMALAR VE TUTUKLAMALAR İNSAN HAKLARI İHLALİ'

Magnusson, işten atılma ve tutuklamaları insan ve sendikal haklarının ihlali olarak gördüklerini ve bundan dolayı da bundan bir kaç gün önce yaptıkları toplantıda Türkiye’deki meslekdaşlarına maddi yardımda bulunma kararı aldıklarını belirttikten sonra şunları kaydetti:

”Türkiye’deki gelişmeleri oldukça kaygı verici buluyorum. İnsanlar ne olacağını, işten atılıp atılmayacağını bilemiyor. Gerekçe belirtilmeksizin insanlar görüşlerinden veya yaptıkları etkinliklerden dolayı işten atılıyor ve tutuklanıyor. İnsan hakları ve sendikal haklarınınihlal edildiği bu durumda bizlerin meslekdaşlarımızı destekleme yükümlülüğümüz var. Türkiye’den gelen raporlar sendikaların çalışma yürütmelerinin oldukça güç olduğunu gösteriyor.”

‘DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ’

Magnusson, ekonomik yardım dışında Türkiye’de işten atılan ve tutuklanan memurlarla dayanışma için ne gibi çalışmalar yürüttükleri sorumuzu şöyle yanıtladı:

“Bizim Avrupa ve küresel düzeyde sendikalarla ilişkilerimiz var. Bu toplantılarda eşgüdüm içinde hareket etmeye, ortak sorunları belirlemeye, değişik ülkelerde yaşanan sendikal hak ihlallerini kamuoyunun gündemine getirmeye çalışıyoruz. Bir yandan maddi destekte bulunurken aynı zamanda olanları kamuoyuna açıklıyoruz. Meslekdaşlarımıa yaptığımız küçük ekonomik yardımlar bile bizim olanları kabul etmediğimiz ve meslekdaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuz anlamına geliyor.”

Magnusson, Türkiye’deki sendikal örgütler ve hükümetin politikasından zarar gören emekçilere “Biz İsveç sendikaları ve uluslararası çalışma yürüten diğer sendikalarla birlikte Türkiye’deki durumun iyileşmesi mücadelesini veriyoruz. Biz çabalarımızın demokratik bir toplumun oluşturulmasına katkıda bulunmasından onur duyuyoruz. İşten atılan ve tutuklananların durumlarını   bildiğimizi ve protesto ettiğimizi bilmelerini istiyoruz” diyerek dayanışmaların süreceği mesajı verdi.

'ERDOĞAN İNSAN VE SENDİKAL HAKLARA SAYGI GÖSTERMELİ'

Erdoğan ve AKP Hükümeti’ne de işten atma ve tutuklamalara son vermeleri, insan ve sendikal haklarına saygı göstermesi çağrısı yaptı. 

Vision, önümüzdeki ay içinde dünyanın değişik ülkelerinden memur sendikalarının katılacağı uluslararası bir konferans düzenleyecek. Magnusson, “Her konferansta olduğu gibi bu konferansta da Türkiye’deki meslektaşlarımızın durumlarını gündeme getirip tartışacağız. Türk Hükümeti uluslararası planda negatif olarak görüldüğünü ve olumsuz tepkiler aldığını bilmeli” dedi. 
 

ÖNCEKİ HABER

Ankara Üniversitesi’nde öğrencilere ülkücü saldırı

SONRAKİ HABER

İsveç’de çalıntı kamyon araba ve bisikletleri ezdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa