01 Haziran 2017 13:16

Tuncer Bakırhan'a tahliye çıkmadı

Tutuklanan Siirt Belediye Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan hakkında açılan davada tahliye çıkmadı.

Paylaş

Tutuklanan Siirt Belediye Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan hakkında açılan davada tahliye çıkmadı. Bakırhan, yargının siyasi iktidara göre verdiği kararların ortaya çıkardığı tehlikeye dikkat çekti. 

Tutuklandıktan sonra yerine kayyum atanan DBP’li Siirt Belediye Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan’ın tutuklu bulunduğu davanın 3. duruşması Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bakırhan’ın SEGBİS üzerinden hazır bulunduğu duruşmaya, avukatları, ailesi, HDP ve DBP yöneticileri de katıldı. Savcının mütalaasıyla başlayan duruşmada, Bakırhan’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talep edildi. 

AVUKATLAR: DOSYADA SOMUT SUÇ TESPİTİ YOK

Bakırhan’ın savunmasını yapan avukatı Muhammet Alptekin, dosyada çeşitli tarihlerde katıldığı etkinliklerden dolayı mevcut tutanaklarda somut suç tespitinin olmadığını belirterek, tutuklamanın hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Alptekin, dosyaya ilişkin Yargıtay’ın emsal kararlarını mahkeme heyetine sunarak, aynı eylemlerden dolayı açılan davalarda verilen beraat kararlarını hatırlattı. Alptekin, “Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'nin aynı eylemlere ilişkin verdiği beraat kararları var. Bunları mahkemeye sunduk. Yargıtay’ın etkinlik ve eylemlerde atılan slogan ve gerçekleşen eylemlerden dolayı sanığın sorumlu tutulamayacağı yönünde verdiği beraat kararları var. Yine İçişleri Bakanlığı belediye araçlarının cenaze törenlerine katılmasına ilişkin soruşturma izni veriyor. Danıştay 1. Dairesi yapılan itiraz üzerine taşıt tahsisleri asli bir görev olduğunu değerlendirmesinde bulunmuş ve soruşturma iznini kaldırmıştır” dedi.

Alptekin, savunmasının devamında devletin vatandaşına tuzak kuramayacağını, bu yüzden atfedilen suçlara neden zamanında müdahalede bulunulmadığı sorusunu yöneltti. Tutuklama gerekçelerinin dosyanın özüne aykırı olduğunu ifade eden Alptekin, "Çünkü dosyada karartılacak bir delil mevcut değildir. Bu yargılama ve tutukluluk yönünde verilecek karar genel ahlaka aykırıdır” diyerek tahliye talebinde bulundu.

Avukat Deniz Doğan da, Yargıtay, AİHM ve AYM’nin kararlarının yaptıkları savunmaları doğrular nitelikte olduğunu belirterek, Bakırhan’ın YPG’lilerin cenazesine katılmasından dolayı yargılandığı dosyaya ilişkin Suruç Kaymakamı'nın basına verdiği bir demeci mahkemeye sundu. Doğan, “Kaymakam Abdullah Çiftçi ‘Biz YPG’lileri tedavi ettik’ açıklaması var. Devlet kendi hastanesinde kendi parasıyla bir yandan YPG’lileri tedavi ediyor bir yandan da cenazelere katılan müvekkilimizi 'örgüt üyeliği'nden suçluyor” diyerek, tahliye talebinde bulundu.

‘ÜLKEYE YAZIK EDİLECEK’

SEGBİS üzerinden savunma yapan Bakırhan ise, atfedilen suçları reddetti. Siyasi iktidara göre yargının alacağı kararların ülkeye yazık edeceğini vurgulayan Bakırhan, “Bir belediye başkanı olarak binden fazla cenazeye katıldım. Cenazeye katılmak kadar doğal bir şey yoktur. 26 yıldır siyaset yapıyorum. Belediyecilik faaliyetlerimde adil davrandığıma inanıyorum. Türk, Kürt, Arap hiçbir ayrıma gitmedim. İki buçuk yıl önce katıldığım cenaze törenlerinden yargılanıyorum. Sormak istiyorum iki buçuk yıl önce iddia makamı neredeydi? Hastaneye gitmek için bile 6 ay bekliyoruz. Mahkemenin vicdani, hukuki ve somut delillere dayanarak karar vermesini istiyorum” dedi.

Savunmaların ardından kısa bir ara veren mahkeme heyeti, delilleri karartma şüphesi, mevcut deliller ve kaçma şüphesi olduğu gerekçelerini öne sürerek Bakırhan’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 13 Temmuz’a erteledi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: İktidar keyfi uygulamalarına bir yenisini daha ekledi

SONRAKİ HABER

Haber Bülteni / 1 Haziran 2017 Perşembe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...