CHP’nin akademisyen kökenli milletvekillerinden bildiri

CHP’li akademisyen kökenli milletvekilleri yayınladıkları bildiri ile akademisyenlere dayanışma çağrısında bulundu.

01 Haziran 2017 12:55
Paylaş

CHP’li Milletvekilleri Mustafa Akaydın, Selin Sayek Böke, Okan Gaytancıoğlu ve Sibel Özdemir,  TBMM’de düzenledikleri basın toplantısıyla Türkiye’de hak kaybına uğrayan akademisyenlerin haklarını uluslararası platformlarda savunmak üzere hazırladıkları bildiriyi açıkladı.

Bildiri, gelecek hafta CHP’li tüm akademisyen milletvekillerinin imzalarıyla Avrupa Üniversiteler Birliği, Uluslararası Üniversiteler Birliği başta olmak üzere birçok uluslararası akademik platforma; Avrupa Konseyi ve Sosyalist Enternasyonal gibi siyasi kuruluşlara, ayrıca insan hakları konusunda mücadele eden farklı kitle örgütlerine yollanacak. 

 Ülkenin ve toplumun hükümetin hataları nedeniyle sosyal, siyasal, ekonomik olarak geri dönülmesi zor bir uçuruma doğru sürüklendiğine vurgu yapılan bildiride, “Türkiye, barış,  demokrasi ve  insan hakları istiyoruz. Şu anda bunun OHAL ve KHK ile yok edildiğini düşünüyoruz. Kendisine yönelik hiçbir eleştiriye tahammül gösteremeyerek bütün uzlaşma kanallarını tıkayan hükümet, bilimsel özgürlük ve demokrasi taleplerini uluslararası bilim topluluğu mensupları ile paylaşan akademisyenleri ‘Ülkesini şikayet etmekle’ itham ediyor.  Ortada bir sorun varsa bu ne bilim insanlarımız ne de toplumumuzdur. Sorunun kaynağı ve kendisi ülkemizi daha önce sahip olduğu saygın konumdan çok aşağılara çeken yöneticilerdir” denildi. 

AVRUPA VE TÜRKİYE’DEKİ AKADEMİSYENLERE ÇAĞRI

‘Barış İçin Akademisyenler’ bildirisine imza atan akademisyenlerin soruşturma ve işten atmalar ve ırkçı saldırılarla karşı karşıya kaldığına vurgu yapılan bildiride,  “Bu metne imza atan akademisyenler, Türkiye’de farklı üniversitelerde çalışarak bilimsel çalışmalara katkı koymuş insanlardır. Bizler, meslektaşlarımıza yönelik baskı uygulamalarına şiddetle itiraz ediyoruz ve bu konuda tüm Avrupa’ya dayanışma çağrısında bulunuyoruz” denildi. 

Demokrasiye yönelik saldırılara karşı mücadele edileceğinin altı çizilen açıklamada, “Hak kaybına uğrayan ve siyasi görüşü ne olursa olsun suçluluğu kanıtlanmamış insanların, kendilerine asla isnat edilemeyecek suçlamalarla tasfiyeye tabi tutulmalarını ve cezalandırılmalarını kabul etmedik etmeyeceğiz.  Bizler Türkiye’de Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza attığı için haksızlığa uğrayanlar ve cezalandırılanlar başta olmak üzere, tutuklu milletvekilleri, basın mensupları, öğrenciler ve suçsuz oldukları halde cezalandırılan tüm diğer kişilerin hakkını savunma mücadelemizi sonuna kadar sürdürmekte kararlıyız.  Tüm değerli akademisyenlerimizi; Türkiye’de akademisyenlerin düşüncelerini ifade etmekten korkmadıkları, özgür düşüncelerinden dolayı hedef gösterilmedikleri, bilim insanı olarak fikirlerini sorunsuzca ifade edebilecekleri demokratik bir üniversite ortamını tekrar sağlamak için harcadığımız çabalara katkı koymaya; Özgürlük, eşitlik ve adalet mücadelemizde dayanışmaya çağırıyoruz” denildi. 

Avrupalı siyasetçi, bilim ve kültür insanlarından yaşanan insan hakları ve hukuk ihlallerine ilişkin Türkiye’yi toptan cezalandırmaya dayalı yaklaşımlardan kaçınmaları çağrısı da yapılan bildiride, “Bu yönde atılan adımlar Hükümete ‘Avrupa’nın tamamının Türkiye düşmanı olduğunu’ kanıtlayarak otoriterliğe meşruiyet kazandırma imkanını vermektedir” uyarısı yapıldı. (HABER MERKEZİ) 
 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

EMEP MYK üyesi Levent Tüzel’in pasaportuna el kondu

SONRAKİ HABER

EMEP: İktidar keyfi uygulamalarına bir yenisini daha ekledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa