01 Haziran 2017 11:58

‘Zeytinlikler kurtuldu’ yalanı 

Zeytinliklerin idam fermanı olan tasarının görüşmeleri sırasında AKP’li üyelerin, zeytin üreticilerine ve zeytincilik örgütlerine yalan söylemiş.

Paylaş

Derya DURSUN
İstanbul

Zeytinlik alanlara maden sahası, sanayi tesisi yapılmasının önünü açan yasa tasarısının görüşmeleri sırasında AKP’li üyelerin, zeytin üreticilerine ve zeytincilik örgütlerine yalan söylediği ortaya çıktı. Mecliste dün 09.00’da Sanayi Bakanı Faruk Özlü ile bir araya gelen ve 2 saat görüşen örgütler yasanın geri çekilmesini istedi. Öğleden sonra komisyon görüşmelerini takip eden örgüt temsilcilerinin yanına gelen AKP Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu zeytinliklerle ilgili maddeleri tasarıdan çektiklerini söyledi. Çok mutlu olan temsilciler bakanla basına poz verdi. Basında tasarının geri çekildiğine dair son dakika haberi geçti. 

YALAN SÖYLEMİŞ

Ancak görüşmeler başlayınca temsilciler kendilerine yalan söylendiğini anladı. Tasarıda sadece değişiklik yapıldığını gören temsilciler duruma tepki gösterip söz istedi. Yaşanan tartışmaların ardından söz verilmeyen örgütler komisyonu terk etti. 

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi ve Zeytin Üreticisi Murat Narin yaşadıklarını Evrensel’e anlattı. Hafta başından bu yana Mecliste tasarının geri çekilmesi için uğraştıklarını belirten Narin, TARİŞ, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ve birçok örgütle beraber önceki gün öğleden önce Sanayi Bakanı Özlü ile görüştüklerini ve tasarıyla ilgili kaygılarını anlattıklarını söyledi. 

SADECE DEĞİŞİKLİK YAPMIŞLAR

Komisyon görüşmelerini takip ettikleri sırada AKP’li Ali Aydınlıoğlu’nun yanlarına geldiğini ve ‘İstediğiniz değişiklikleri yaptık, dokunmuyoruz’ dediğini anlatan Narin  daha sonra kandırıldıklarını anladıklarını belirtti. “Bakanla fotoğraflar çekildik. Ama daha sonra genel önergelerde gördük ki dokunmayacağız dedikleri hükümlerde sadece değişiklik yapmışlar. Değişikliklerle para cezasının artırıldığını, imar yapılmasının önüne geçildiğini aktaran Narin, zeytinliklere maden sahası açılmasının, sanayi tesisi yapılmasının önünün açıldığına dikkat çekti. 

KOLİN NASIL YIKTIYSA... 

“Bu tasarı zeytinlikleri yok edecek. Altın madencilerinin istedikleri yasayı çıkardılar. Kolin nasıl dozerleriyle zeytinlikleri yıktıysa diğer şirketlerde gelip yıkabilecek. Yıllardır maden lobilerinin istediği yasa çıkmış oldu. Zaten bakan görüşmemizde ‘Bu iş bizim üstümüze kaldı’ dedi. Bu yukardan birilerinin talimat verdiğini gösteriyor. Biz mevcut zeytincilik yasasına dokunulmamasını istiyoruz. Buna dokunursanız zeytinlikleri yok edersiniz” diye konuştu. 

AKP’LİLERİN OYUYLA GEÇTİ

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşmeleri süren tasarıyla ilgili görüştüğümüz komisyonun CHP Grubu Sözcüsü Denizli Milletvekili Kazım Arslan tüm itirazlarına rağmen AKP’li üyelerin oyuyla maddelerin geçtiğini söyledi. 2 maddenin gelen tepkiler ve gösterdikleri çaba ile geri çekildiğini söyleyen Arslan, “Üretim Reform Paketinde zeytinlik alanların olmaması gerektiğini onun yerinin tarım komisyonu olduğunu söyledik. 3 maddeden ikisini geri çektiler ancak zeytinlik alanlara ‘kamu yararı’ görülmesi halinde maden sahası, taş ocağı, sanayi tesisi kurulmasının önü açıldı. Bunun için zeytin koruma kurulunun kararı ve Tarım Bakanlığının onayı gerekecek” diye konuştu. 

‘HENÜZ GEÇ DEĞİL’

Tasarının önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulunda görüşüleceğine dikkat çeken Arslan, “Değişikliğin tasarıdan çıkarılması için elimizden geleni yapacağız. Üreticilerin, üretici örgütlerinin girişimleri ve tepkileri de devam edecek. Henüz geç değil” diye konuştu. 

HDP’DEN TEPKİ

HDP’de tasarıya tepki gösterdi. HDP Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli yaptığı açıklamada, “Deniz manzaralı hastane turizmi, madencilik gibi kısa vadeli rant peşinde koşarak tarihi ve doğal mirasımızı yok etmek isteyenler, gelecek kuşakların haklarını da bugünden gasbediyor. Yeşil Yol Projesi, 3. Köprü, Cerattepe gibi saymakla bitmeyecek doğa katliamlarına şimdi bir yenisi eklenmek isteniyor. 125 milyon zeytin ağacının bulunduğu zeytinliklere göz dikiliyor” dedi. Temelli, tasarının geri çekilmesi için mücadele edeceklerini vurguladı. 

ANTALYA KENT KONSEYİNDEN TEPKİ

Antalya Kent Konseyi, tasarının geri çekilmesini istedi. Konsey tarafından yapılan açıklamada, tasarının 500 bin aileyi etkileyeceği belirtildi. Açıklamada, “İlgili yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi ile özellikle kırsal bölgelerin istihdamına önemli katkı sağlayan zeytincilik zarar görecek, ülkemizin işsizlik oranı daha da artacaktır” uyarısı yapıldı. 

{{320688}}
 

ÖNCEKİ HABER

Sur raporu: Salgın hastalık baş gösterebilir

SONRAKİ HABER

Demirtaş SEGBİS'i reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...