01 Haziran 2017 11:18

Alevi örgütlerinin ‘güvenliği’ soruldu

HDP’li vekil Mahmut Toğrul, Alevi örgütlerinin güvenliğini sağlamaya yönelik olarak Ankara Valiliği'nin hangi tedbirleri aldığını sordu.

Paylaş

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, öldürülen 2 IŞİD üyesinin üzerinde çıkan Alevi kurumlarının krokisi üzerine, Ankara Valisi Ercan Topaca'nın Alevi kurum temsilcileriyle yapmış olduğu güvenlik toplantısına dair Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle verilen önergenin gerekçesinde, “Alevi yurttaşlarımıza yönelik, IŞİD terör örgütünün sürekli bu tarz saldırılarda bulunacağı bilgileri, Alevi yurttaşlarımızın kaygısını artırmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Toğrul, konuya ilişkin Soylu’ya şu soruları yöneltti:

* Ankara Valiliğinin almış olduğu istihbarat çerçevesinde Alevi kurumlarının güvenliğini sağlama yönünde almış olduğu tedbirler veya etkin bir soruşturma var mıdır?

* Türkiye’nin diğer illerindeki Alevi kurumlarına ve Cem evlerine yönelik IŞİD’in saldırılarının olabileceği istihbarat bilgileri var mıdır? Var ise bunlar hangi iller ve kurumlardır?

* Türkiye geneli bu tarz saldırılar olabileceği bilgileri daha önce de kamuoyuna yansımıştı, bu konuda Alevi kurumlarının bir bütünen güvenliğini sağlama gerekli önlemlerin alınması noktasında bakanlığınızın etkin bir çalışması var mıdır?

* Ankara Valiliği tarafından kurulması planlanan, Ankara’daki Alevi kurumlarının güvenliği meselesini masaya yatıracak olan kurul kurulmuş mudur? Kurulmuş ise bu kurul kaç kişiden oluşmaktadır ve içerisinde kimler yer almaktadır?

* Türkiye genelinde olan Alevi kurumları ve Cem evleri de, Ankara’daki duruma benzer bir şekilde saldırı tehditti altında ise Ankara’da kurulan kurula benzer kurulların Türkiye’nin diğer illerinde de kurulması için bakanlığınız nasıl bir çalışma yürütecektir? Yurttaşların ve kurumların güvenliğini sağlamak devletin asli bir göreviyken böyle bir kurulun kurulmasının amacı nedir?

* Türkiye’de bir çok kurumun ve farklı inançların mekanlarına yönelik saldırı planları önceden engellenebilmekte iken Alevilerin kurumlarına yönelik saldırılar neden önceden engellenememektedir. Diğer kurumların güvenliği sağlanabiliyorken Cem evleri ve Alevi kurumlarında yapılan etkinliklerin güvenliği de sağlanamaz mı?

* İktidarınızın, IŞİD’i Irak ve Suriye’de Kürt halkına karşı kollayıp kullandığı, sınır bölgelerini bu çağdışı güçlere teslim ettiği konusu sürekli gündeme gelmekte iken şimdi de türlü oyunlarınızı gizlemek ve Alevileri demokratik muhalefetten korkutarak ayırmak için IŞİD ile mi tehdit etmeyi düşünmektesiniz? (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Af Örgütü için çalışan yüz yüzeciler iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Özakça ve Saçılık'ın açıklaması yine engellendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...