01 Haziran 2017 10:40

Sennur Sezer, Yeni e'nin Haziran sayısında

Yeni e'nin Haziran sayısı, okuru kapağında Sennur Sezer'le karşılıyor. Bu ayın dosyası ise 'Ehvenişer'.

Paylaş

Yeni e'nin Haziran sayısı çıktı. Derginin kapağında okuru Sennur Sezer, karşılıyor. Derginin 8. sayısı "Ehvenişer" dosyasının yanı sıra, edebiyat, sanat ve kültür yazıları, öyküler ve şiirlerle dolu.

Aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Yeni e'nin Haziran sayısının kapağında, yine Solmaz Aksoy imzalı bir resim var. Üzerinde ise Sennur Sezer'in Akşam Türküsü'nden şu dizeler bulunuyor: "Dünyaya saldığım türkü / Sular aktıkça durulur / Bozuk yapılar yıkılır / Çürür sarı yaprak gibi / Hadi kendini yen hadi kendini".

Derginin ilk sayfalarında Sennur Sezer şiiriyle ilgili iki inceleme ve Adnan Özyalçıner'in "Sennur'la konuşmalar" yazısı bulunuyor.

"Sennur Sezer şiirinde emek" üstbaşlıklı yazının yazarı Onur Bakır, Sezer şiirinde emeğin ve emekçilerin izini sürmeye devam edecek. Nilüfer Altunkaya'nın yazısı ise Sennur Sezer şiirinde kadınlara dair.

DOSYA: EHVENİŞER

Yeni e'nin sunusu, Aksoy'un kapaktaki resmine göndermeyle "Bir adım öne" başlığını taşıyor. Derginin ehvenişer konulu dosyası "Ehvenişer, seçeneksiz ve çaresiz kalmanın sloganıdır ve yalnızca duruma boyun eğme, teslim olma anlamına gelmektedir" diyen Aydın Çubukçu'nun yazısıyla başlıyor. Dosyada Hakkı Özdal, Dağhan Irak, Çağdaş Günerbüyük yazılarıyla yer alıyor.

EDEBİYAT TARTIŞMALARI

Ayşegül Tözeren'in başlığında "Öykü kafaya düşen elma mıdır?" diye soran yazısı, Hece Öykü dergisinin öykü soruşturması dolayısıyla muhafazakâr yazarların edebiyat algısını tartışıyor.

Zeki Coşkun'un Orhan Kemal'in Murtaza'sı ve hayattaki paralelliklerine değinen yazısı, Asya Tipi Demokrasi kavramını da tartışmaya dahil ediyor.

Melike Belkıs Aydın, Mehmet Erte ile bir söyleşi yaptı. Kürt Ermeni masalları Aşiq û Maşûq'u Hüner Aydın, Behçet Çelik'in Yolun Gölgesi kitabını Sibel Öz yazdı.

Yeni kitapların yanında Nihat Ateş'in A. Kadir ve Kadir Yüksel'in Bekir Yıldız yazıları da derginin sayfalarında. Gülce Başer'in şiirin dönemlerini incelediği yazılarının sonuncusu küçük İskender hakkında.

SİNEMADAN EVRİME

İki sinema yazısından Ekinsu Devrim Danış imzalı olanı, klasik işçi filmlerinden İşçi Sınıfı Cennete Gider hakkında. Ben Senin Zencin Değilim belgeseline dair bir yazı da, Mithat Fabian Sözmen imzasını taşıyor.

Sadık Aytekin'in Paylaşmalar'ı Viyana ile devam ediyor.

Yeni bir kitabı çıkan Catharine MacKinnon'ın kadın politikalarına katkısı, Gülcan Kılıç Karaca'nın yazısında ele alınıyor.

Evrimsel psikolojinin mitleri hakkındaki, Ulaş Başar Gezgin'in bu alandaki yazılarının sonuncusu, Neo-liberal Genetik kitabı üzerine.

ÖYKÜLER VE ŞİİRLER

Dergide şiirleri yayımlanan şairler, Sennur Sezer, baht, Gülsüm Cengiz, Levent Karataş, Altay Ömer Erdoğan, Yaprak Damla Yıldırım, Önder Karataş, Ziya Boz, Zeliha Cenkci, Çağın Özbilgi, Asım Gönen, Salih Çınar Han, Can Acer.

Münire Çalışkan Tuğ, Mehmet Sürücü, Mesut Akatay, Önder Birol Bıyık ve Ercan Koç'un öykülerinin yanı sıra, Fahri Erdinç'in bir öyküsü, el yazısıyla yaptığı düzeltmelerle yayımlanıyor.

Esin Erdem, Firuze Engin, Solmaz Aksoy dergide çizimleriyle yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Karadağ'ın sürgün edilmesi Ankara Adliyesi'nde kınandı

SONRAKİ HABER

Atatürk'e hakaretten yargılanan Süleyman Yeşilyurt'a tahliye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa