01 Haziran 2017 08:45

Navratilova: Eşcinsel düşmanı Court’un adı kaldırılmalı

Martina Navratilova, Margaret Court'un ırkçı ve cinsiyetçi olduğunu vurgulayarak Melbourne'deki kortun adının değişmesi gerektiğini söyledi.

Paylaş

Tenis efsanesi Martina Navratilova, Avustralya Açık’a da ev sahipliği yapan Melbourne’deki Margaret Court Arena’nın adının değişmesi için çağrı yaptı. 11’i açık dönemde olmak üzere 24 grand slam şampiyonluğu bulunan Margaret Court, aşırı muhafazakar kimliğiyle ve eşcinsel düşmanlığıyla tanınıyor. Court, bu ay tenis dünyasının “lezbiyenlerle dolu olduğunu” söylemiş ve trans çocuklar için “Şeytanın işi” demişti.

18 grand slam şampiyonluğuyla tenis tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Lezbiyen Martina Navratilova ise Court’a yanıtında “Bu davranışı, bu düşünce biçimini olumlamamalıyız. Margaret Court gibilere ayrılan platform küçülmeli, büyümemeli” dedi.
Navratilova’ya Billie Jean King ve Richel Hogencamp gibi isimler de destek verdi. Kortun adının değiştirilmesi için başlatılan kampanyaya şu ana kadar 3 bin 700 kişi imza verdi.

Avustralyalı Raket Samantha Stosur gibi isimlerin önümüzdeki yıl Avustralya Açık’ı boykot edebileceği belirtiliyor.

‘CİNSİYETÇİ VE IRKÇI’

Bu sözler, Court’un LGBTİ’lere yönelik nefretini açığa vurduğu ilk örnek değil. Court, 1990 yılında Navratilova’nın lezbiyen olmasına vurgu yaparak onun “Kötü bir rol model olduğunu” öne sürmüştü. Court ayrıca, Güney Afrika’daki ırkçı Apartheid rejimi için de övgü dolu sözler sarf etmişti.

Aşırı dindar olmasıyla tanınan Court, Mayıs ayında bir radyoda yaptığı yorumda eşcinselliği “şehvetin sonucu” olarak tanımlamış ve LGBTİ’lerin yalnızca küçük bir kesiminin eşcinsel evliliğini desteklediğini iddia etmişti.

  • Margaret Court

Court ayrıca iki çocuğu olan Avustralyalı eşcinsel tenis oyuncusu Casey Dellacqua’ya yazdığı mektupta “Çocuğun babasından mahrum bırakıldığı için üzüntü duyduğunu” söylemişti.

Court’u “Irkçı ve cinsiyetçi” olarak tanımlayan Navratilova, “Onun öfkesi sadece bir düşünce değil. Court, LGBTİ’leri eşit haklardan mahrum bırakmak için sürekli bir çaba içinde. Trans çocukları ve yetişkinleri sürekli şeytanlaştırıyor” dedi.

ANLAMLI İSİM ÖNERİSİ

Navratilova, kortun adının Evonne Goolagong Arena olarak değiştirilmesini de talep etti. 65 yaşındaki Evonne Goolagong, Aborijin kökenden gelen ve dünya 1 numarası olmuş bir tenisçi.

Avustralya Tenis Federasyonu şu ana kadar bu çağrıları “Court’un görüşlerinin kendisine ait olduğunu” söyleyerek yanıtsız bıraktı.

BAŞBAKAN, COURT’U SAVUNDU

Sağcı Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull tepkilere karşı açıklamasında “İnsanlar Margaret Court’un eşcinsellerin evliliğine dair görüşlerine ilişkin ne düşünürse düşünsün o tarihteki en iyi tenisçilerden biridir ve Margaret Court Arena, Court’u bir tenis yıldızı olarak onurlandırmak için bu şekilde adlandırılmıştır” dedi. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ayvalıtaş davasında tutuksuz sanık duruşmaya getirilecek

SONRAKİ HABER

Cinsel istismardan öğretmene 18 yıl 9 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...