Ayvalıtaş davasında tutuksuz sanık duruşmaya getirilecek

Gezi direnişinde bir arabanın çarpmasıyla yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş davasında tutuksuz sanığın mahkemeye getirilmesine karar verildi.

01 Haziran 2017 08:45
Paylaş

Gezi Parkı direnişinde Ümraniye'de TEM otoyolu üzerinde gerçekleşen yürüyüş sırasında bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümüne ilişkin davanın 16. celsesi görüldü. Tutuksuz sanık Cengiz Aktaş'ın gerekli güvenlik önlemi alınarak önümüzdeki duruşmada hazır edilmesine karar verildi. Avukatlar, "Hiçbir duruşmada bu karar verilmemişti" dedi. 

İstanbul Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 16. duruşmasına, Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş ve avukatları ile tutuksuz yargılanan sanıklardan Mehmet Görkem Demirbaş ve Avukatı Yalçın Tura katıldı. Tutuksuz yargılanan diğer sanık Cengiz Aktaş ise duruşmaya gelmedi. Mahkeme Başkanı Zeynep Durdu Ak, dosyanın gönderildiği Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi Genişletilmiş Uzmanlar Kurulu'ndan henüz dönmediğini söyledi.

AVUKATLAR TUTUKLAMA İSTEDİ

Söz alan müşteki avukatları, duruşmalara katılmayan Cengiz Aktaş'ın ayrıcalıklı olmadığını, bu sanığın duruşmalara katılması için mahkemenin bir girişimde bulunmadığını belirterek, sanığın duruşmalara katılmasının sağlanmasını ve sanıklar hakkında tutuklama kararı verilmesini istedi.

BABA AYVALITAŞ KONUŞTU

Duruşmada söz alan Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş "Ben Mehmet'in babasıyım. Öyle bir acım var ki. Çocuk sizin de olabilirdi. Yarın Mehmet'in şehit olduğu gündür, bu tesadüf değil. Vicdanı olan, Allahı olan bir karar verir. Ve öbür sanık özellikle korunuyor. Biz bu vatanın evladı değilmiyiz, niye ayırt ediliyoruz. Özellikle şunu da belirtmek istiyorum; Çanakkale savaşında İngiliz donanmasını batıran Mehmet Çavuş benim dedemdir. Mehmet Ayvalıtaş onun ismi, onun adını ölen oğluma vermiştim. 'Memleketi koru, İngiliz donanmasını batır, gel ikinci, üçüncü vatandaş muamelesi gör.' Sizleri de, duyarlı olan insanları da yarın mezarı başında anmaya davet ediyorum. Gezi olayları bir gerçektir, dün de anması vardı. Sanıkların tutuklanmasını talep ediyorum. Eşimi kaybettim, evime aylardır giremiyorum. Eşime biber gazı sıkıldı öldü" diye konuştu.

Sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın Avukatı Yalçın Tura, dosyaya gelen tüm raporlarda yayaların kusurlu gösterildiğini belirterek, "Gezi olayları gerçekliğini inkar etmek mümkün değildir. Sanık Mehmet Görkem Demirbaş da orada yer aldı. Ben de şahsen o olayları destekledim. Yeşili korumak adınaydı. Ben ailenin üzüntüsünü paylaşıyorum. Bu davayı götürmek bana yük getiriyor. İnsanlar otoyola çıktı diye emniyet müdürlüğüne, valiliğe haber veriliyor, ancak önlem almamışlardır. Burada asıl kusurlu İçişleri Bakanlığı'dır, vatandaşın can güvenliğini sağlamamıştır. Burada birinci derecede devletin sorumluluğu vardır. Üç raporda da yayalar kusurlu bulunmuştur. Raporlar birbiriyle örtüşmektedir" dedi.

Mahkeme, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi Genişletilmiş Uzmanlar Kurulu'na yazı yazarak dosyanın akıbetinin sorulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

‘BUGÜNE KADAR HİÇBİR DURUŞMADA BU KARAR VERİLMEMİŞTİ’

Duruşmadan sonra adliyenin önünde basın açıklaması yapıldı. Burada konuşan Ayvalıtaş ailesinin Avukatı Ayla Öztabak, Mehmet Ayvalıtaş'a çarparak ölümüne neden olan taksi şoförü Cengiz Aktaş'ın şimdiye kadar bir duruşmaya katılmadığını hatırlatarak, bu sanığın tutuklanması ve duruşmalara katılması için talepde bulunduklarını söyledi. Mahkemenin de tutuklama taleplerini reddettiğini belirten Avukat Öztabak, "Cengiz Aktaş'ın gerekli güvenlik önlemi alınarak önümüzdeki duruşmada hazır edilmesine karar verildi. Bugüne kadar hiçbir duruşmada bu karar verilmemişti" dedi.

Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş da, yarın oğlunun ölüm yıldönümü olduğunu hatırlatarak, "Bugün davaya geliyoruz yarın da Mehmet'in mezarı başında anacağız. Bu benim için çok kötü. Allah kimseye yaşatmasın" dedi. Ali Ayvalıtaş, oğlu için pazar günü Mustafa Kemal Cemevi'nde yemek vereceklerini söyledi. (İstanbul/DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Durdurulan minibüsten ceylan çıktı

SONRAKİ HABER

Navratilova: Eşcinsel düşmanı Court’un adı kaldırılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...