01 Haziran 2017 07:30

Morning Star ve NUJ’den Evrensel ile anlamlı dayanışma

İngiltere’de Morning Star gazetesi ile Ulusal Gazeteciler Sendikası, Evrensel’le dayanışma kampanyası başlattı.

Paylaş

Arif BEKTAŞ 
Londra

İngiltere’de günlük yayımlanan Morning Star gazetesi ile Ulusal Gazeteciler Sendikası (NUJ), Evrensel gazetesiyle dayanışma amacıyla bir kampanya başlattı. “Cumhurbaşkanına hakaret” gerekçesiyle Evrensel’e verilen 14 bin liralık cezanın hukuksuzca verildiğine karar veren Morning Star ve NUJ, gazeteye verilen cezayı ödemek için kolları sıvadı.

Morning Star’ın NUJ içinde örgütlü olduğu birimi tarafından yapılan öneri sonrası, hem Morning Star çalışanları hem de NUJ yöneticileri, gazeteye verilen cezayı ödemek için oylama yaptı ve oylama oy birliği ile kabul edilerek bir dayanışma kampanyası başlattı. 

Dayanışma kampanyasını başlatan kurul tarafından yapılan açıklamada, bütün dünyada tutuklu gazetecilerin üçte birinin Türkiye cezaevlerinde olduğuna dikkat çekilerek, gazeteciliğin suç olmadığını ve başta Evrensel olmak üzere Türkiye’deki muhalif medya ile dayanışma içinde olmaya devam edileceği belirtildi.

Yapılan açıklamada, Morning Star’ın, Türkiye’deki basın özgürlüğüne ilişkin ciddi kaygılar taşıdığı ve muhalif basın üzerinde yoğun baskıların varlığını hala sürdürdüğü belirtilerek, yapılan haberlerden dolayı gazetecilerin tutuklandığı ifade edildi.

‘EVRENSEL’LE DAYANIŞMAMIZI ARTTIRACAĞIZ’

Yapılan açıklamada, Evrensel Gazetesi Eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vural Nasuhbeyoğlu ile Eski İmtiyaz Sahibi Mehmet Arif Koşar’a yayımlanan bir haberle “Cumhurbaşkanına hakaret” edildiği gerekçesiyle her birine verilen yaklaşık 2 biner sterlin cezanın, kaygı verici olduğu belirtilerek, bu cezanın ödenmesi için dayanışma kampanyası başlattıkları ifade edildi.

“Biz, Evrensel gazetesi ve çalışanları ile dayanışmamızı yükselteceğiz” denilen açıklamada, “Biz Türkiye’deki gazeteci kardeşlerimizle omuz omuza olmaya devam edeceğiz. Gazetecilik suç değildir” ifadeleri kullanıldı.

‘EVRENSEL GERÇEKLERİ YAZDI’

Dayanışma kampanyasına ilişkin Evrensel’e konuşan Steve Sweeney şöyle dedi: “Evrensel her zaman gerçekleri yazdı ve gerçeklerin halk tarafından bilinmesi için elinden geleni yaptı. Gazetecilik zaten budur. Başka bir tutum içinde olsaydı buna gazetecilik demezdik. Gerçeklerin işçi ve emekçiler ile halk tarafından bilinmesi için bütün riskleri alan bir gazete ve çalışanlarına bizim dayanışma içinde olmamız bizim görevimizdir. Gazetecilik suç değildir, dayanışmamızı güçlendirerek devam ettireceğiz. Başta Evrensel çalışanları olmak üzere, Türkiye’deki muhalif medya çalışanları yalnız değildir” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Bakan: Tarkan ne yapacakmış zeytinlikleri?

SONRAKİ HABER

5 Dakikada - Devrim Avcı / 1 Haziran Perşembe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa