01 Haziran 2017 00:11

Warriors-Cavs III: NBA finalindeki en büyük endişe

Warriors ve Cavs rakiplerini kolayca geride bırakarak finale geldi. Basketbolseverler olarak artık 'heyecan' görmek hakkımız. Ancak bir korkumuz var.

Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

Merakla beklediğimiz filmin hangi salonda, saat kaçta oynayacağını öğrendik. Korktuğumuzun aksine fazla trafik yoktu. Sinemanın muhitinde yarım saat önceden buluştuk. Nedense “Bilet bulur muyuz” kaygısı taşımadık. -Uzun süredir film izlemek için sinemaya gitmediğimizden olabilir mi?- Yakınlarda bir kahve içtik. Sinemaya girdik, patlamış mısırımızı aldık, yerimize geçtik. Sıkıcı reklamlar da bitti. Artık vadedilen topraklardayız! Serimizin devam filmi, ilkinden de iyiydi. Bu yüzden üçüncüsünden de umutluyuz. Umarız beklediğimize değer!

Golden State Warriors-Cleveland Cavaliers final serisi bu gece başlıyor. Uzun süredir -2016 sezonu bittiğinden beri- NBA’de herkes bu eşleşmeyi bekliyordu. Sezonun ilk gününden bu yana kimse aklına Warriors ve Cavs dışında bir finalist getirmedi. Yine de normal sezonu heyecanlı kılan -Warriors ve Cavs dışı- faktörler vardı. Triple-double savaşları, Russell Westbrook ve James Harden’ın akıl almaz istatistikleri, Giannis Antetokounmpo ve Karl-Anthony Towns gibi ‘ucube’lerin gelişimi bunlardan bazılarıydı.

Playoff biraz daha heyecana sahne olsa iyiydi ama Warriors gibi bir ‘süper takım’ varken, LeBron James hem lüks vergisini paramparça eden bir kadroya sahipken hem de kariyerinin en iyi basketbolunu -evet 14. sezonunda halen daha iyiye gidiyor- oynarken beklentilerimiz o kadar da yüksek değildi. Girişte dedik ya her şey bu son şov içindi. Kimse sürpriz beklemiyordu işin aslı istemiyordu da! (İnanmıyorsanız Reuters’e konuşan ve müstakbel reytinglerden ağzının suyu akan televizyonculara sorun) Ve işte şimdi karşı karşıyalar. Peki beklediğimize değecek mi?

RAKİPSİZ İKİ TAKIM

Önce biraz rakamlara bakalım sonra bir başka korkumuza değinelim.

Warriors, 12 galibiyet 0 yenilgi, Cavaliers, 12 galibiyet 1 mağlubiyetle finale geldi. Warriors, maç başına rakiplerine 16.3 sayı fark attı. Bu bir NBA Playoff rekoru. Warriors, NBA tarihinde 7 maçlık seriler döneminde finale namağlup gelen ilk takım. Son 2.5 ayda çıktıkları 28 maçta 27 galibiyet aldılar. Hücum ve savunma rakamlarında da her iki takımın zirvede olduğunu belirtmeye gerek yok. Cavaliers hücumda bir adım, Warriors savunmada iki adım daha üstün.(NBA.com, Cavs’in hücum reytingini 120.7, Warriors’ınkini ise 115.8 olarak belirlemiş. Savunmada ise Warriors, 99.1 ile birinci, Cavs, 104.6 ile 3.) Finaldeki iki takım toplamda yalnızca bir kez yenildi ve bunun da bir NBA rekoru olduğunu hatırlatmaya gerek yok.

SARDI KORKULAR: YOKSA ASIL RAKİPSİZ OLAN WARRIORS MI?

Rakamlara değindik peki ya korkumuz ne? Elbette, “Büyük bir heyecanla beklediğimiz serinin can sıkıcı bir Warriors hakimiyetiyle gölgelenmesi.”

Warriors çok iyi bir takım. Zaten öylelerdi ve geçtiğimiz yıl normal sezonda 73 galibiyet alarak rekor kırmışlardı ama bu yıl Kevin Durant’i kadrolarına katmalarıyla neredeyse eksiksiz bir takım haline geldiler.

DURANT PROBLEMİ

Kevin Durant, “Takımın 4. All Star’ı” hatta “NBA’in en iyi skoreri” ve “En iyi 3 oyuncusundan biri” olmanın ötesinde bir ekleme. Tekrarlamaya gerek var mı bilmiyorum ama hatırlatalım. Kusursuz bir hücum repertuvarına sahip. Resmi rakamlarda 2.06 gözükse de 2.10’un üzerindeki boyu ve uzun kollarıyla durdurulması imkansıza yakın bir skorer. Sahanın her noktasından her şekilde sayı bulabilecek bir isim. Bu da onu her rakip için bir eşleşme kabusuna dönüştürüyor. Üstelik savunmada da işler uzun boyu, uzun kolları, hareketliliği ve atletizmiyle daha kolay değil. Normal sezonu 1.6 blok ortalamasıyla tamamladı ki bu Draymond Green’den bile dahi iyiydi.

Velhasılıkelam NBA’in en iyi takımının kadrosunu Harrison Barnes yerine söz gelimi Russell Westbrook ya da James Harden’la değil Kevin Durant’le geliştirmesi arasında bu nedenlerden dolayı büyük bir fark vardır. Bu farkı Cavaliers karşısında da hissedeceğiz.

JAMES KİMİ SAVUNACAK?

Cleveland geçtiğimiz yılki geri dönüşünü LeBron James’i savunmada Harrison Barnes üzerinde dinlendirme stratejisini değiştirerek gerçekleştirmişti. Draymond Green savunmasında James, Warriors’ın korkunç perde sonrası aktivitesini, kolayca guard savunmasına geçerek yavaşlatıyordu. James’in 5 pozisyonu da savunabiliyor olması burada Cavs’e bir avantaj sağlamıştı. Bu sene ise bunu yapabilme şansları yok. Kevin Durant’in üzerine en iyi savunmacınızı vermek zorundasınız. Ya da “Durant’i zaten James de durduramaz” diyerek ondan her akşam yüzde 60 şut isabetiyle 35 sayı yemeyi göze alacaksınız ve diğer oyunculara odaklanacaksınız. Cavs’in burada yapacağı tercih iki ucu keskin bıçak. Ancak şurası kesin Stephen Curry, Klay Thompson, Durant ve Green gibi hücum silahları varken 32 yaşındaki James, işin savunma yönünü bir dakika dahi aktif dinlenmeyle geçiremez.*

Cavs için savunmadaki bir diğer sıkıntı, Warriors, Zaza Pachulia’nın yerine Andre Igouodala’lı beşle oynamaya başladığında yaşanacak. Bu kısa beşe karşı Kevin Love ve Tristan Thompson’ın ne kadar sahada kalabileceği merak konusu.

ŞUT YARIŞIYLA NEREYE KADAR?

Warriors’ın yarattığı eşleşme sıkıntısı, zaten elit bir savunması olmayan Cavaliers’ı iyice sıkıntıya sokacak. Bu da Cavs için galibiyetin anahtarını Warriors’la şut yarışını kazanmaya daraltıyor ki Cleveland, LeBron James’in dış şut soktuğu günlerde bunu yapabilir. Ama sadece atarak sadece dış şuta güvenerek bu kadar komple bir takımı 7 maçlık bir seride geride bırakmak çok zor.

Warriors’ın ev sahibi avantajı, korkutucu formu, yarattığı eşleşme problemi, tecrübesi ve oyun içi zekası, onu kaçınılmaz favori haline getiriyor. ABD medyasında “Seri 4 ya da 5 maçta biter” diyenlerin sayısı hiç de az değil. Kimi matematik hesapları Warriors’ı yüzde 93 favori gösteriyor. Pek çok isme göre Warriors’ın Cavs’i süpürmesi, Cavs’in seriyi kazanmasından daha yüksek bir ihtimal.

LUE ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARMALI

Tüm bunların, son şampiyona motivasyon sağladığı kesin ancak “gaz” belli bir noktaya kadar işe yarar. Esas mesele sahadaki gerçekleri değiştirebilmektir. Bunun için Tyronn Lue ve ekibinin Warriors’ta bir zayıf nokta keşfetmesi lazım. 

Geçtiğimiz yıl LeBron James, serinin belli bir aşamasından sonra özel olarak Stephen Curry’nin üzerine oynamıştı. Blokladıktan sonra üzerine yürüyor, ‘trash talk’tan geri adım atmıyordu. Bu, Curry ve Warriors’ın yenilmez öz güvenini sarstı. Psikolojik avantajı James ve arkadaşlarına geçirdi. 7. maça böyle ulaşıldı, şampiyonluk böyle kazanıldı. James’in yine saha içi dengeleri değiştirecek bir şeyler yapması şart. İlk maçın kazanılması ve halen kendini ‘şampiyonluk’ konusunda kanıtlaması gereken Kevin Durant’in üzerindeki baskının artırılması bu anlamda kritik olacak. 

Her şey olağan seyrinde ilerlerse Warriors seriyi 4-1 kazanır. Biz de uzun süredir merakla beklediğimiz finalden mutsuz ayrılırız. Bize çekişme ve sürprizli son lazım!

* Bu konudaki ayrıntılı analiz için: Mike Prada’nın yazısı

ÖNCEKİ HABER

Onur Ercoşkun'un objektifinden Gezi direnişi

SONRAKİ HABER

Feyzada dolaşan hikayeler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...