31 Mayıs 2017 18:51

Şırnak'tan kalkan askeri helikopter düştü 

Şırnak'ın Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan helikopter yüksek gerilim hattına takılarak düştü, 13 asker hayatını kaybetti.

Paylaş

Şırnak'ın Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan COUGAR tipi helikopter kalkıştan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına takılarak düştü. TSK'den yapılan açıklamada 13 askerin hayatını kaybettiği belirtildi.

Şırnak'ın Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan COUGAR tipi helikopter kalkıştan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kaza bölgesine arama-kurtarma ekiplerinin yanı sıra çok sayıda sağlık personeli sevk edildi.

Uludere ilçesi Şenoba beldesinden Şırnak il merkezine gitmek üzere havalanan ve içerisinde 10'un üzerinde askerin personelin bulunduğu tahmin edilen COUGAR tipi helikopter kalkıştan 3 dakika sonra saat 19.40 sıralarında yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Bunun üzerine bölgeye askeri birlikler eşliğinde arama-kurtarma ekipleri ile çok sayıda sağlık personeli sevk edildi. Konuyla ilgili Şırnak Valiliği'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İlimiz Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan COUGAR tipi helikopterimiz kalktıktan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına takılması sonucu düşmüştür.Olay yerine kurtarma ekiplerimiz intikal etmiştir." 

GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

Genelkurmay’dan Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü helikopter kazasıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Özkürkçü’nün açıklaması şöyle

"31 Mayıs 2017 Çarşamba günü, Şırnak/Şenoba Tugay Komutanlığından kalkış yapan ve içinde 13 personelimizin bulunduğu AS 532 COUGAR tipi bir helikopter, kalkışından kısa bir süre sonra, ilk alınan bilgilere göre, yüksek gerilim hatlarına takılması sonucunda saat 20.55 sularında kaza kırıma uğramıştır. Olayla ilgili inceleme devam etmektedir.

Söz konusu elim kaza neticesinde; helikopterde bulunan kahraman silah arkadaşlarımızın şehit olduğu bilgisi alınmıştır.

Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu elim olayda şehit olan kahraman silah arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, değerli ailelerine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Yüce Türk Milletine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

KAYSERİ KOMANDO TUGAYI ESKİ KOMUTANI AYDOĞAN AYDIN HAYATINI KAYBETTİ

Edinilen bilgilere göre, Şırnak'ta helikopter kazasında hayatını kaybedenlerin arasında Kayseri Komando Tugayı eski komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın da bulunuyor.

Aydın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gözaltına alınmış daha sonra Kayseri'de kendi birliğine, "bir tek er bile dışarı çıkmayacak" emri verdiği ortaya çıkınca serbest bırakılmıştı.

O dönemde Tuğgeneral olan Aydoğan Aydın son YAŞ toplantısında Tümgeneralliğe yükseltilmiş.

Yarbay Songül Yakut da Türkiye'nin ilk kadın ilçe Jandarma Komutanıydı. CHP Milletvekili Veli Ağbaba, Songül Yakut hakkında twitterden  yaptığı paylaşımda "Bnbş Songül Yakut Malatya'lı yakın arkadaşımızdı Kumpasla Ordu'dan atıldı Büyük mücadele ile görevine geri döndü
Bugünde şehit oldu" yazdı.                       

Genelkurmay helikopter kazasında hayatını kaybeden askerlerin isim listesini yayınladı

ÜS BÖLGELERİNİ DENETLEMEYE GİTMİŞLERDİ

Kazanın, askeri heyetin, Şenoba bölgesindeki üs bölgelerini denetledikten sonra Şırnak'a dönerken havalanmasının ardından meydana geldiği bildirildi.

ENKAZA ULAŞILDI

UMKE, AFAD ve sağlık ekiplerinin helikopterin enkazına ulaştığı, çıkarılan 10 askerin cenazesinin ise ambulanslarla Şırnak Devlet Hastanesi'ne getirildiği ifade edildi. 3 askerin ise cenazelerinin getirilmesi için çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

ERDOĞAN'DAN AKAR'A BAŞSAĞLIĞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şırnak’ta askeri helikopterin düşmesiyle ilgili olarak yetkililerden bilgi aldığı bildirildi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinde bir askeri helikopterin düştüğüne ilişkin ilk bilginin, Beştepe’de MGK Toplantısının ardından MGK üyelerine verilen iftar esnasında ulaştığını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Şehit askerlere Allah’tan rahmet dilediği" ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a başsağlığı dileklerini ilettiği kaydedildi.

BİNALİ YILDIRIM'DAN TAZİYE

Başbakan Binali Yıldırım, Şırnak'ta helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybeden 13 askere ilişkin taziye mesajı yayınladı. Başbakan Yıldırım'ın mesajında şu ifadeler yer aldı:

"Bugün akşam saatlerinde, Şırnak Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinden havalanan Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait bir helikopterin, yüksek gerilim hatlarına takılarak kaza kırıma uğraması sonucu, helikopterde bulunan 13 askerimizin şehit olduğu haberini teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Bizleri derin bir acıya boğan bu elim olayda, şehit olan kahraman vatan evlatlarımıza Allah'tan rahmet niyaz ediyorum.

Şehitlerimizin kederli aileleri ve yakınları başta olmak üzere bütün vatandaşlarımıza sabır ve başsağlığı diliyorum." 

KILIÇDAROĞLU: TÜM TÜRKİYE'NİN BAŞI SAĞOLSUN

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Twitter hesabından "Şırnak'ta helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 13 askerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Tüm Türkiye'nin başı sağolsun" mesajını paylaştı.

BAKANLAR VE GENELKURMAY BAŞKANI ŞIRNAK'A GİTTİ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulise Akar'ın Şırnak'a gitmek için Ankara'dan özel uçakla yola çıktığı bildirildi.

HAYATINI KAYBEDEN TÜMGENERALİN ANNESİ HASTANEYE KALDIRILDI

Kazada hayatını kaybeden 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın Sakarya'da yaşayan annesi Hamide Çoban, haberi alınca fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.

Sakarya'nın Serdivan ilçesinin Yazlık Mahallesi'nde yaşayan Hamide Çoban, Şırnak'taki helikopter kazasında oğlu Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın hayatını kaybettiğini öğrenince fenalaştı. Yakınlarının çağırdığı ambulansla Hamide Çoban, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Çoban, tansiyon düşmesi ve kalp rahatsızlığı teşhisi ile müşahade altına alındı.

Askeri yetkililer de hastaneye gelerek Çoban'ın durumu hakkında bilgi aldı.

3 KAZADA 28 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ

Kara Kuvvetleri’nde 1996’dan bu görev yapan Fransız-Alman ortak tasarımı AS532 Cougar helikopterlerinin ülkemizde karıştığı 3 kazada toplam 28 asker yaşamını yitirdi.

Alımına 1993’te karar verilen AS532’lerden ilk aşamada 20 adet satın alındı. Fransa’da imal edilen helikopterler Kara Kuvvetleri’ne 1996’dan itibaren teslim edilmeye başlandı. Bunu 1995’teki ikinci alım anlaşması izledi. Ankara’da TAI tesislerinde üretilen 30 adet AS532’nin 20’si Hava Kuvvetleri’ne arama kurtarma, kalanlar ise Kara Kuvvetleri’ne verildi.

Toplam 21 tam teçhizatlı asker taşıyabilen AS532 Cougar’lar, 842 kilometre menzilli. Saatte 278 kilometre hıza çıkabiliyor. Çift motorlu helikopterin uçuş ekibi iki pilot ve bir teknisyenden oluşuyor. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Samsun’da Gezi Direnişi’nin 4. yılında açıklama

SONRAKİ HABER

A Haber 'haber' ile 'oyunu' yine karıştırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...