31 Mayıs 2017 14:33

TMMOB İKK: Gezi'de 2013'ten bu yana 86 ağaç kurudu

TMMOB İKK, 2013'ten bu yana Gezi Parkı'nda kuruyan ağaç sayısının 86 olduğunu kaydetti. 

Paylaş

Gezi Parkı'nda ağaçların kurutulduğu iddiasına ilişkin hazırladıkları raporu paylaşan TMMOB, 2013'ten bu yana parkta kuruyan ağaç sayısının 86 olduğunu kaydetti. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyonu Kurulu (İKK), Taksim Gezi Parkı'ndaki ağaçların kurutulduğu yönündeki iddialara ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. 

Kamuoyundan gelen "Gezi Parkı'ndaki ağaçlar kuru(tulu) yor mu?" sorusundan yola çıkarak raporun hazırlandığı belirtilen açıklamada, "Gezi Direnişi'nin 4’üncü yılına girilirken, Gezi Parkı’nda yer alan ağaçların bakımsızlık sebebiyle kurumaya yüz tutmuş olması, bir süredir kamuoyunun gündemini meşgul etmektedir. Konuya ilişkin birliğimize iletilen 'Gezi Parkı’nda Ağaçlar Kuru(tulu)yor mu?' soruları üzerine, teknik heyetimiz tarafından incelenme yapılmış olup, sürece ilişkin atılması gereken adımların neler olduğuna dair detaylı bir çalışma yürütülmüştür" denildi. 

'KURU AĞAÇ SAYISI 86'YA ULAŞTI'

2013 Haziranı'ndan bugüne kadar Gezi Parkı içinde, yürüyüş güzergahlarında yapılan sert zemin uygulamaları, çim alan yapımları ve ağaç dikimi dışında herhangi bir iş yapılmadığı belirtilen açıklamada, "Bir yılda gökdelen dikmeye muktedir olanlar, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı çevresindeki alanların düzenlenmesini 4 yıldır tamamlayamamışlardır! Park içinde her yıl artan kuru ağaç sayısı bu yıl 86’ya ulaşmıştır. Park içi yürüyüş yollarının etrafındaki ağaçlarda yoğun olarak görülen kurumalar, periyodik bakım, sulama, gübreleme, budama, zararlılarla mücadele eksiklikleri ile beraber, sert zemin uygulamalarının yol açtığı toprak sıkışmasından da kaynaklanmaktadır. Kuruyan/ kurumasına göz yumulan ağaçların, parkta tahribat yaratmadan sökülerek yerlerine aynı yaş, boy, çap, kutur ve türde ağaçların, usulüne uygun olarak dikilmesi gerekmektedir" ifadelerine yer verildi. 

GEZİ PARKI İÇİN ÖNERİLER 

Park ve yeşil alanların bakım ve koruma çalışmalarında ağaç ve bitkilerin görünen toprak üstü aksamı kadar toprak altı aksamının da korunmasına ihtiyaç olduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar belirtildi: "Bu nedenle dünyadaki örneklerinde görüleceği üzere, sıkışma etkisi yaratan zemin kaplama malzemeleri yerine beton kullanılmayan, hafif kaplama malzemeleri ile park içi yürüme yolları değiştirilmelidir. Böylece kuruyanların yerine dikilecek ağaçlar ile henüz canlı olan ağaçlar ve diğer bitkiler korunmuş olacaktır. Gezi Parkı’nda yapılmasını istediğimiz yukarıdaki işlemlerin mali yükü, gereksiz yere betonlaştırarak ve sonrada beton görüntüsünü kırmak için yapılan, yüksek maliyetli dikey bahçelere ayrılan kamu kaynaklarının yanında çok düşük kalacaktır. 

'DAHA HASSAS DAVRANILMALIDIR'

"5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 27. maddesine göre; Taksim Gezi Parkı’nın bakım ve onarım işleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin(İBB) sorumluluğundadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, parkın bakımlarını fen ve teknik kurallara uygun olarak, zamanında ve rutin olarak yapması gerekmektedir" denilen açıklamada, "İstanbul genelinde kişi başına düşen aktif yeşil alan oranı 3,66 metrekareye kadar gerilerken, Beyoğlu ilçesinde kişi başına düşen yeşil alan miktarının 1,3 metrekare ile kentin ortalamasının da altında kaldığı bu dönemde, İstanbul 1'inci İdare Mahkemesi’ne sunulan bilirkişi raporunda 'Cumhuriyet döneminin korunmaya değer mirası' olarak nitelendirilen Gezi Parkı’nın bakımı konusunda ilgililerin daha hassas davranması gerekmektedir" ifadeleri kullanıldı. 

'AĞAÇLARIN KURUTULMASINA SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ'

Açıklamada, son olarak şu vurgular yapıldı: "Unutulmamalıdır ki; Gezi Parkı’nın 2013 yılında iş makineleriyle yok edilmek istenmesine karşı ortaya çıkan tepki, tüm Türkiye’ye yayılan bir isyan dalgasına dönüşmüş ve bunun sonucunda parkın yıkımı durdurulmuştur. Bugün ise Gezi Parkı, yetkililer tarafından bilerek ve isteyerek bakımsız bırakılarak yok edilmeye çalışılmaktadır.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu olarak, Gezi Parkı’nda yer alan ağaçların göz göre göre kurutulup yok edilmesine seyirci kalmayacağımızı, parkın bakımı ve korumasının yapılması için gerekli bütün adımların atılması noktasında üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız." (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Zeytinlik yasa tasarısında kısmi değişiklik yapıldı

SONRAKİ HABER

Yüksekova Belediye Eş Başkanı Adile Kozay serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...