31 Mayıs 2017 14:19

Zeytinlik yasa tasarısında kısmi değişiklik yapıldı

Zeytinlik yasası görüşmelerinde yapılan değişiklikle zeytinlikler imara açılmayacak ama maden izin verilecek. Üreticiler değişikliği yeterli bulmadı

Paylaş

Zeytinlik alanları imara açan ve bu alanlarda maden sahası kurulmasına imkan tanıyan yasada kısmi değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle zeytinlik alanların imara açılması yasak olacak ancak maden sahası, sanayi tesisi açılmasına izin verilebilecek. Üreticiler kısmı değişikliğin yeterli olmadığı belirterek komisyonu terk etti. 

Hükümet, CHP ve MHP’li milletvekilleri ile zeytin üreticilerinden gelen yoğun eleştiriler üzerine zeytinlik alanlarla mera ve kıyıları imara açan ve sanayi yatırımlarına imkan sağlayan üretim reformu yasa tasarısında kısmi değişikliğe gitti.

Tasarı zeytinlik alanda hayvan otlatılmasına ilişkin hapis cezası kaldırıp yerine 5 bin lira para cezası öngörüyordu. Üreticiler de bu maddeye itiraz ediyordu. Hükümetin yeni önerisinde ise zeytinlik alanda hayvan otlatanlara yönelik 3 ay olan hapis cezası 6 aya çıkarılıyor.

Kesilen her bir zeytin ağacı için verilecek para cezası 2 bin lira yerine 4 bin liraya çıkarılacak.

Ayrıca zeytinlik alanlarda konut, konaklama tesisi ve turistik tesis yapılamayacak. 

Üreticiler ise sadece konut, turistik tesis yasağının zeytinlikleri korumayacağını, bu tasarıyla zeytinliklere maden, sanayi tesisi kurulmasının da yasaklanmasını istiyor. Zeytinlik yasasının mevcut haliyle kalmasını istiyorlar. 

Değişiklikleri yeterli bulmayan üreticiler, komisyonda konuşmalarına izin verilmeyince komisyonu terk etti. (EKONOMİ SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Nuh Çimento’da gıda zehirlenmesi

SONRAKİ HABER

TMMOB İKK: Gezi'de 2013'ten bu yana 86 ağaç kurudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...