Metal işçileri: Grev hakkı için cam işçilerinin yanındayız

Grev yasağına karşı mücadele veren Şişecam işçilerine, Birleşik Metal-İş üyesi metal işçilerinden destek geldi, fabrikalarda eylem yapıldı.

31 Mayıs 2017 12:33
Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Grevleri yasaklanan Türk-İş’e bağlı Kristal-İş üyesi Şişecam işçilerine, DİSK’e bağlı Birleşik-Metal-İş üyesi metal işçilerinden anlamlı bir destek geldi.

EMİS ve MESS sözleşmeleri sırasında grev yasaklarıyla karşılaşan metal işçileri, hükümetin konfederasyon ve sendika ayrımı gözetmeden tüm grevleri yasakladığını belirterek “Metal işçileri olarak, grev hakkını ayrımsız tüm işçilerin özgürce kullanabilmesi için grevi yasaklanan Şişecam işçisi kardeşlerimizin yanındayız” dedi.

DESTEK YÜRÜYÜŞÜNE OHAL ENGELİ

Gebze’de Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu 30 fabrikada sabah vardiyası çıkışlarında cam işçileriyle dayanışma eylemi yapıldı. Eylemlerin ardından Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Gebze Şube yöneticileri ve işyeri temsilcileriyle birlikte Çayırova’da bulunan Şişecam Cam Elyaf Fabrikası’nın gönüne gitti. Fabrikaya 30 metre kala yürümek isteyen sendikacı ve işçiler OHAL gerekçesiyle polis tarafından engellendi. Emniyet amiri “Ülkede OHAL var. Aynı davranışı General Elektrik önünde de yaptınız. Davanız hâlâ sürüyor. Bu yürüyüşe, toplu yürümeye asla izin vermeyeceğiz. Direndiğiniz halde de gözaltına alacağız. Şimdi burada sendika başkanı yürüyüşte ısrar ediyor. Hedef göstermekse şube başkanını burada hedef gösteriyorum. Bu yürüyüşü engellediğimiz takdirde olacakların sorumlusu şube başkanınızdır” dedi. Yürüyüş izni alınmadığı için işçiler 2’şerli gruplar halinde Şişecam’ın önüne geldi.

MÜCADELE DESTEKLE BÜYÜR

Burada açıklama yapan Adnan Serdaroğlu, Bakanlar Kurulu kararlarıyla grev ertelemenin, AKP Hükümetinin grev hakkını ortadan kaldırmaya yönelik rutin uygulaması haline geldiğini söyledi. Erteleme kararlarlarının, patronların talepleri doğrultusunda keyfi bir şekilde alındığını dile getiren Serdaroğlu, “Mücadelelerimiz ancak birbirimize verdiğimiz destek ile büyür. Bizler EMİS’te grev yasağını deldik. Şimdi cam işçileri de kararlılıkla yasağa karşı birlik olursa MESS döneminde bizim yolumuzu cam işçisi aydınlatır” dedi. 


 

Trakya’dan Mersin’e, Kocaeli’den İzmir’e kadar Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu tüm fabrikalarda bugün dayanışma eylemleri yapıldı. Sendika Genel Yönetim Kurulunun kararı doğrultusunda vardiya giriş çıkışlarında bir araya gelen işçiler, açtıkları pankart ve dövizlerle cam işçisinin yanında olduklarını söyledi.

Eylemlerde okunan ortak bildiride, grev ertelemesi adı altında grevlerin yasaklanmasının kabul edilemez olduğu belirtildi. “Görülen o ki AKP Hükümeti konfederasyon, sendika ve iş kolu ayrımı gözetmeksizin grev hakkımıza saldırıyor. Onu kullanılamaz bir hak haline getirmeye çalışıyor” denilen bildiride, şu hatırlatma yapıldı: “Bildiğiniz gibi son dönemde sendikamızın MESS grup toplu iş sözleşmesindeki grevi, EMİS’e bağlı işletmelerdeki grevi ve Bursa’da Asil Çelik fabrikasındaki grevi, Bakanlar Kurulu kararlarıyla, ‘erteleme’ adı altında yasaklamıştı. Bu yasakları Akbank’ta çalışan banka emekçilerinin grev yasağı ve şimdi Şişecam işçilerinin grev yasağı izledi. Bütün bu gelişmeler AKP hükümetinin patronlara hizmet için her türlü hakkımızı gasbetmekten geri durmadığını gösteriyor.”

Böyle bir dönemde hükümetin kıdem tazminatını gündeme getirmesinin tesadüf olmadığına dikkat çekilen bildiride, “OHAL’in ‘kime ne zararı var’ diyenler, bu ülkede yaşayan milyonlarca emekçiyi, bizleri, kimseden saymadıklarını açıkça ilan ediyor. Anayasal bir hak olan grev hakkının bu kadar uydurma ve ilgisiz nedenlerle işçilerin elinden alınması hukuk dışı olduğu kadar aynı zamanda insanlığa da aykırıdır. Toplu pazarlık düzenine darbe yaparak rafa kaldırmaktır. Bu kararlarla açıkça haksızlığa, adaletsizliğe, sömürüye çanak tutulmakta, zalimin zulmüne ortak olunmaktadır” dendi.

Şişecam işçilerinin haklı mücadelesinin desteklendiği belirtilen bildiride, “Biz, Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçileri olarak, grev hakkını ayrımsız tüm işçilerin özgürce kullanabilmesi için grevi yasaklanan Şişecam işçisi kardeşlerimizin ve onların sendikası Kristal-İş’in yanındayız. Grev hakkına yönelik emek düşmanı kararları şiddetle kınıyor, grev yasaklarının derhal kaldırılmasını talep ediyoruz” dendi.

 İzmir Çiğli İlçesindeki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu bulunan ve DİSK'e bağlı Birleşik Metal üyesi Schneider Fabrikası'nın işçileri fabrika içerisinde yaptıkları eylemle, Şişecam işçilerin yalnız olmadığını belirtti. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Schneider işçileri: Grev yasaklarını tanımıyoruz

SONRAKİ HABER

Cezaevlerinde anneleriyle kalan çocuklar Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...