31 Mayıs 2017 11:38

Tez-Koop-İş: Zorunlu arabuluculuk tasarısı geri çekilsin

Tez-Koop-İş Sendikası, getirilmek istenen zorunlu arabuluculuk tasarısının hak arama özgürlüğüne kısıtlama olduğunu belirterek geri çekilmesini istedi

Paylaş

Türk-İş’e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası, hükümetin Meclis’e gönderdiği zorunlu arabuluculuk sistemini getiren İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı’na tepki gösterdi. Zorunlu arabuluculuğun hak arama özgürlüğüne getirilen yeni bir kısıtlama olduğunu vurgulayan sendika, “yasa tasarısı koşulsuz olarak geri çekilmelidir” dedi. 

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, tüm çalışanların haklarını geriletmeyi amaçlayan yasal düzenlemelerin ardı ardına gündeme getirildiği belirtilerek, TBMM’ye gönderilen İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı ile Bakanlar Kurulu tarafından görüşülen Kıdem Tazminatı Fonuna ilişkin yasal düzenleme girişimi örnek gösterildi. 

Açıklamada, İş hukukuna ilişkin uyuşmazlıkların çözümünde yargılama süreçlerini yeniden düzenlenme gerekçesiyle gündeme getirilen İş Mahkemeleri Kanun Tasarısının yasalaşması halinde tüm işçilerin dava açma haklarının önüne arabuluculuk bariyeri getirileceği, yasalarla önemli ölçüde kısıtlanmış bulunan iş güvencesi hakkının neredeyse ortadan kaldırılacağı ifade edildi. 

Dava açılmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğunun getirilmesinin eleştirildiği açıklamada, “Bu ne çalışanların iş güvencesi hakkı açısından, ne de toplu iş sözleşmelerinin sendikal örgütlülüklerle bağı yönünden kabul edilemez bir eşitsizliktir, ayrımcılıktır ve hak kısıtlamasıdır; zor yoluyla hak ve özgürlüklerin baskılanmasıdır” denildi. 

Gönüllülük temeline dayanmayan zorunlu arabuluculuk sisteminin temel hak ve özgürlüklerle bağdaşmadığı gibi hem Anayasa, hem de ILO sözleşmeleriyle çeliştiğine dikkat çekilen açıklamada, “Çalışanların haklarını geriye götüren onları korumasız bırakacak olan İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı’nın ilgili tüm hükümleri koşulsuz olarak geri çekilmelidir. Ayrıca son günlerde neredeyse ‘kan davası’ gibi ısrarla gündeme getirilen, ‘Kıdem Tazminatı Fonu’ dayatmasına son verilmelidir” çağrısı yapıldı. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

YTÜ öğrencileri 'Yıldız bizimdir' Şenliğine alınmadı

SONRAKİ HABER

‘Ankara Büyükşehir, atanan engellileri işe başlatmıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...