31 Mayıs 2017 10:59

‘Kes zeytin ağacını yap villayı’ yasasını geri çekin

Zeytinlik alanları imara açan ve TBMM Komisyonunda görüşülmeye başlanan Üretim Reform Paketi'ne tepki gösterildi.

Paylaş

Zeytinlik alanları ve meraları imara açacak olana Üretim Reform Paketi, TBMM’de Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülmeye başlandı.

Komisyonun CHP’li Üyesi İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Sanayi ve ticarette maliyetleri düşürmek, teşvikleri ve üretimi arttırmak için hazırlandığımız pakete, zeytinliklerin imara açılmasını, meraları ve kıyıların tesislerle doldurulmasını eklediler. Büyüme, istihdam, üretimin artması, sanayinin gelişmesi tamam, ancak zeytin ağacını yok etmenin bu görüşmelerde ne işi var?’’ dedi.

Tasarıda ağaç başına 2 bin TL ceza getirilmesi planlandığını ifade eden Bayır, verdiği çarpıcı örnekle bu tasarının geri çekilmesini talep etti. Bayır, “6 dönüm bahçesi ve 20 ağacı olan bir evde yaşıyorum.Yanımdaki evlerin fiyatları 1.5 milyon TL’den başlıyor. Ağaç başına 2 bin TL’den, 20 ağacın cezası 40 bin TL eder. 2 bin TL’ye bütün müteahhitlere ağaçlara kestirirsiniz. Çünkü 1 milyonluk rant edilen bir villada bir zeytin ağacına seve seve 2 bin TL verip ‘Kestim kardeşim ne diyorsun yasa bunu bana verdi’ diyebilir. İnsanla dalga geçmeyin” ifadelerini kullandı.

Henüz organize sanayi bölgeleri doldurulamamışken, zeytin alanlarının neden yok edilmek istendiğini soran Bayır, “Aliağa’da, Tire’de, Kemalpaşa’da, sanayi bölgeleri doldurulamadı. Sanayi sitesi yüzde 60 kapasite de, Aliağa OSB boş duruyor. Yani sanayi bölgesi diye hazırlanmış bu alanlar, boş dururken; sanayi yapacağız, diye zeytin alanlarını yok ederek, tanım içerisinde zeytinlik sahanın ‘Bir dekar alanda en az 15 kültür çeşidi veya yabani zeytin bitkisinin bulunduğu alan olarak tanımlanmasının mantığı nedir? Geçmiş yıllarda 6 kez gelmiş ve geçmemiş bu yasayı kimler tekrar önümüze getiriyorlar? Asıl amaçları madenler mi? Bunları geri çekmenizi tavsiye ediyoruz. Burada zeytinliğin saha tarımı olmaktan çıkartılarak, bas cezayı kes ağacı yap üstüne villayı. Yukarıda Allah var. Bu yüzden bu maddelere, bizim evet dememizi beklemeyin” diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Nurhak'ta yitirilenler İzmir'de anıldı

SONRAKİ HABER

Nikel madenine sülfürik asit taşıyan tanker yine devrildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...