31 Mayıs 2017 09:38

Kadın gazeteciler arasında dayanışma güçleniyor

KHK ile kapatılan haber ajansı, radyo ve TV'lerde çalışan kadınlar Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformunu kurdu.

Paylaş

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan haber ajansları, radyo ve TV’lerde çalışan ve şu an birçoğu işsiz bırakılan kadın gazeteciler, 3 Mayıs’ta Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformunu kurdu.

DİHABER'in yansıtığı habere göre dayanışmayı esas alan ve OHAL sürecinde her türlü antidemokratik uygulamaları görünür kılmayı hedefleyen platforma ilişkin değerlendirmelerde bulunan kadın gazeteciler, bu platform ile kadın gazeteciler arasındaki dayanışmanın daha da güçleneceğini söyledi.

‘YAN YANA GELMEYİ PLATFORM SAĞLAYACAKTIR’

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformunun kadın gazeteciler arasında dayanışmayı sağlayacak önemli bir adım olduğunu kaydeden gazetemiz editörlerinden Gazeteci Elif Ekin Saltık, bu girişimin, erkek egemenliğinin basın yayın alanında da kendini gösterdiği bir ortamda kadın gazetecilere bir nefes alma alanı olacağını söyledi. Kurulan platformun kadın odaklı habercilik ısrarını sürdüreceğini belirten Saltık, “Türkiye’nin her neresinde olursa olsun kadın gazetecilerin bir araya gelip, deneyimlerini aktarması, atölyelerde, eğitimlerde buluşması önemlidir. Bu yan yana gelişi de Platform en iyi biçimde yerine getirecektir” dedi.
Demokrasinin giderek geriletilmeye çalışıldığı bir dönemden geçildiğini ifade eden KHK ile kapatılan Yol TV çalışanı Işıl Kurt, “15 Temmuz sonrası OHAL ve KHK rejimi referandum ile gayrimeşru bir biçimde ülkenin yönetimi haline getirilmeye çalışıldı. Bu gidişattan demokrasi isteyen herkes payına düşeni alıyor. Gazetecilerin sesi de bu kapsamda susturulmaya çalışılıyor. Toplum gerçekleri görmesin isteniyor. Bu durumda bizlere örgütlü hareket etmek ve mücadele etmekten başka çare kalmıyor” dedi.

‘BU PLATFORM UMUT VERİCİ’

OHAL ile birlikte birçok basın yayın kuruluşunun susturulmaya çalışıldığını ifade eden Pir Haber Ajansı Editörü Nurgül Mete, “Darbe girişiminin olduğu gece ‘Bu Allah’ın bir lütfu’ diyenler önce basını susturmayla işe başladılar” dedi. Gazeteciler için son derece kötü bir ortamın var olduğundan bahseden Mete, “Bu baskıcı dönemde böyle bir platformun varlığı güven verici. Tüm olumsuzluklara karşı farkındalık yaratacak olan bu platform umut verici” diye konuştu.

Etkin Haber Ajansı editörlerinden Gazeteci Derya Okatan ise AKP’nin politikaları ile kadını toplumun dışına itmek istediğini ve bunun basın alanında da yansımalarının olduğunu söyleyerek, “Zaten Türkiye medyası erkek bir medyadan oluşuyor. Kadın aklının, inisiyatifinin ve kadın iradesinin medyada da etkin olmasını istemiyorlar. Çünkü basın üzerinden erkek egemenliğini yeniden canlandırmak, üretmek istiyorlar” dedi.  (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fas’ta ‘iş ve adalet’ eylemleri sürüyor

SONRAKİ HABER

Farklı kesimlerden bin kişi: Yan yanayız, bir aradayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...