31 Mayıs 2017 09:29

Fas’ta ‘iş ve adalet’ eylemleri sürüyor

Fas'ın kuzeyindeki Rif'e bağlı el Huseyma'da halkın iktidardaki İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi'ne karşı eylemleri sürüyor.

Paylaş

Fas’ta İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümeti karşıtı eylemler beşinci gününü geride bıraktı. Ülkenin kuzeyindeki Rif bölgesine bağlı el Huseyma kentindeki el Hirak hareketinin gözaltına alınan liderinin serbest bırakılması talebiyle dün akşam da kent halkı sokaktaydı.

Geçtiğimiz ekim ayında 31 yaşındaki Muhsin Fikri isimli bir balıkçının, polisin çöp kamyonuna attığı balıklarını kurtarmak isterken pres makinasına sıkışarak ölmesinin ardından yükselen tepki aylardır sürüyor. İş ve adalet taleplerinin yükseldiği eylemlerin liderlerinden Nasser Zefzafi ise pazartesi gözaltına alınmıştı. Salı gecesi geç saatlere kadar süren son eylemde binlerce kişi Zefzafi’nin serbest bırakılmasını istedi.

POLİS GERİ ÇEKİLMEK ZORUNDA KALDI

Middle East Eye’ın haberine göre el Huseyma’daki eylem iftarın ardından gece saat 22.00 gibi başladı. “Hepimiz Zefzafi’yiz”, “Militarizasyona son” sloganları atan binlerce kişi ellerin gözaltındaki liderlerinin fotoğraflarını taşıdı. Gençlerin çoğunlukta olması ise dikkat çekti.

Polis önce yürüyüşü engellemek isterken daha sonra geri çekildi.

El Huseyma’nın yanı sıra İmzuren kentinde, başkent Rabat ve ekonomik başkent Kazablanka’da da eylemler düzenlendi.

‘İMAMA MÜDAHALE ETTİ’ GEREKÇESİ

Zefzafi, geçtiğimiz Cuma günü eylemleri eleştiren bir imamın vaazı sırasında müdahale ettiği gerekçesiyle aranıyordu ve pazartesi gecesi gözaltına alınmıştı. Savcıların Zefzafi’yi, “inanç özgürlüğünü engellemekle” suçladıkları öğrenildi. Zefzafi’nin yanı sıra yaklaşık 40 kişi de eylemler gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

El Huseyma’nın da bulunduğu Rif bölgesi Berberi (Amazigh) halkının çoğunlukta yaşadığı ve 2011 şubat ayaklanmasında da öne çıkmış bölgelerden biriydi. 2011’deki kitlesel halk eylemleri ardından Kral 6. Muhammed anayasal reformlar yapmak zorunda kalmış, meclis ve hükümetin yetkilerini artırmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yarkadaş: Mayıs'ta gazetecilere yönelik 44 ihlal gerçekleşti

SONRAKİ HABER

Kadın gazeteciler arasında dayanışma güçleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...