31 Mayıs 2017 09:18

Yarkadaş: Mayıs'ta gazetecilere yönelik 44 ihlal gerçekleşti

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş gazetecilere yönelik ihlal raporu açıkladı: Deli saçması iddianameler, tutuklamalar, cezalar...

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, AKP iktidarının Türkiye’yi gazeteciler açısından tam bir cehenneme dönüştürdüğünü söyledi. Yarkadaş, “Mayıs ayında basına yönelik tam 44 ihlal gerçekleşti. Hak ihlalinin yaşanmadığı gün olmadı’’ dedi.

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Mayıs ayında yaşanan hak ihlallerini siyah zemin üzerine beyaz yazılarla basılı bir karton üzerindeki görsellerle anlatan Yarkadaş, “Düşünceyi ifade özgürlüğünün prangaya vurulduğu, gazetecilerin adeta nefes alamaz  hale getirildiği bir ayı daha geride bıraktık’’ ifadesini kullandı.

31 Mayıs’ın Gezi direnişinin dördüncü yıldönümü olduğunu da hatırlatan Yarkadaş, “Gezi’de direnen gençler, bu ülkenin ağacı, yeşili, börtü böceği için alanlara indiler. Zalim iktidar direnişe katılan sekiz gencimizi hayattan kopardı. Onları saygıyla anıyorum. Onlar, aydınlık bir Türkiye için canlarını verdiler. Aydınlık için mücadele edenlerin canlarını alanlar ise bu kara tabloyu yarattılar” dedi.

HER GÜN İHLAL

‘Kara Mayıs’ adlı basına yönelik hak ihlallerini gösteren tablodaki bilgileri aktaran Yarkadaş,
“Mayıs ayı içinde, basına yönelik tam 44 ihlal gerçekleşti. Hak ihlalinin  olmadığı gün neredeyse yok gibi... Mayıs ayında, on iki gazeteci tutuklandı. Sekiz gazeteci gözaltına alındı. Dört internet sitesi kapatıldı. Altı gazeteci toplamda 12 yıl hapisle cezalandırıldı. Birçok gazeteci ise savcı ve hakim karşısına çıktı” dedi.

KAPATMAK YETMEDİ, ÇALIŞANLARINI CEZALANDIRMAK İSTİYORLAR

“Gazetecilerin tamamı; deli saçması suçlamalarla karşı karşıya kaldı” diyen Yarkadaş, “Savcılar AKP iktidarını rahatsız eden kim varsa; onları itibarsızlaştırmak için hukuki değeri olmayan suçlamaları gazetecilere yöneltti. Örneğin; işçi ve emekçilerin sesini duyuran Hayatın Sesi TV, terör örgütü IŞİD’in propagandasını yapma suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Bir meczubun yazdığı ihbar mektubu üzerine başlatılan soruşturma, davaya dönüştü. Hayatını sola adamış gazeteciler, ölüm makinesi IŞİD’in propagandasını yapmakla suçlanıyor. Hayatın Sesi TV’yi kapatmakla yetinmeyenler, çalışanlarını bir kez daha cezalandırmak istiyor” ifadelerini kullandı.

‘SÖZCÜ’DEKİ HEDEFİ BİLİYORUZ’

Yarkadaş, Sözcü gazetesine yönelik soruşturmayı da eleştirdi. “Savcıların akıl dışı suçlamalarından nasibini alan bir kurum da Atatürkçü çizgideki Sözcü gazetesi” diyen Yarkadaş, “Gazetenin sahibi ve çalışanları, terör örgütü FETÖ’ye yardım etmekle suçlanıyor. İçi boş olan bu suçlama yüzünden Gökmen Ulu ve Mediha Olgun tutuklandı. Gazetenin sahibi Burak Akbay hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. Bu operasyonun hedefinin Sözcü’yü susturmak ve el koymak olduğunu biliyoruz. Savcılar hep aynı taktiği uyguluyor. Kanaltürk ve Bugün TV’de de aynısını yaptılar. Şimdi bu taktiği Sözcü için uygulamak ve Sözcü’yü yandaşlarına peşkeş çekmek istiyorlar” şeklinde konuştu.

TUTUKLU VE ARANAN GAZETECİLER LİSTESİ KABARIYOR

İçi boş iddianameler yüzünden 160 gazetecinin tutuklandığını belirten Yarkadaş, 123 gazetecinin ise arandığını dile getirdi. Yarkadaş şunları söyledi: “Türkiye gazeteciler açısından tam bir cehenneme dönüşmüştür. Başta Cumhuriyet gazetesi çalışanları olmak üzere onlarca gazeteci, haksız ve hukuksuz bir biçimde cezaevinde tutuluyor. Cumhuriyet gazetesinin 13 çalışanı cezaevinde tutuluyor. Yazar arkadaşlarımızın dördü, devlet hastanelerinden hasta olduklarına dair raporlar aldılar. Bu raporlar görmezden geliniyor.  Cumhuriyet.com.tr Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, dünya hukuk tarihine geçecek absürd bir suçlama yüzünden cezaevinde yatıyor. Cumhuriyet çalışanları serbest bırakılmalıdır.”

İktidarın gazetecilere acı çektirdiğini belirten Yarkadaş, “İktidar partisi ve onun savcıları, gerçeği yazan kim varsa onu itibarsızlaştırmak, susturmak ve sindirmek için organize bir şekilde harekete geçiyor. Savcılar adeta bir infaz memuru gibi davranıyor. Sözcü, Cumhuriyet, Hayatın Sesi TV ve diğer medya kuruluşlarına yöneltilen suçlamalar, gayri ciddi ve vicdanları yaralayıcı niteliktedir” dedi.

‘YETER! ELİNİZİ GAZETECİLERİN ÜZERİNDEN ÇEKİN’

Yarkadaş, iktidar partisine ise şu sözlerle seslendi: “Yeter! Elinizi gazetecilerin üzerinden çekin; gazetecileri serbest bırakın! Gazeteciliği suç olarak görmeyin! Ve yarattığınız bu kara tabloya bakarak, nasıl bu denli zalim bir hale geldiğinizi sorgulayın! İşte bu kara tablo, sizin adına AK dediğiniz partinizin eseridir! Türkiye, gazeteciler için karanlık bir tünele dönüştürülmüştür. Gazetecilerin mücadelesi bu karanlığı aydınlığa dönüştürecek ve hakikatin savaşçıları galip gelecektir.”

Mayıs ayındaki ihlallerden örnekler veren Yarkadaş, “Mayıs bitiyor Haziran başlıyor. Gazeteciler için hiçbir şey değişmiyor. 1 Haziran günü Hüsnü Mahalli hakim karşısına çıkıyor. Haziran ayı da böyle başlıyor” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın NATO daveti kabul görmedi

SONRAKİ HABER

Fas’ta ‘iş ve adalet’ eylemleri sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa