31 Mayıs 2017 08:20

Manavgat’ta HES’e yargı ‘dur’ dedi

Antalya 2. İdare Mahkemesi, Manavgat Çayı'na yapılması planlanan HES projesine 'ÇED olumlu' raporunu iptal etti.

Paylaş

Mahir DOĞAN
Antalya

Manavgat Çayı’nın Antalya’nın Akseki ve İbradı ilçelerindeki kısmında yapılması planlanan HES projesiyle ilgili ‘ÇED olumlu’ raporu, Antalya 2. İdare Mahkemesi’nce iptal edildi. Arkeolojik buluntulara da rastlanılan alan, dünyaca ünlü Altınbeşik Mağarası’nı da kapsıyor.

Antalya’da Manavgat Çayı üzerinde yapılması planlanan HES projesine verilen ‘ÇED olumlu’ raporunu Antalya 2. İdare Mahkemesi iptal etti. Avukat Münip Ermiş, yöre halkı ve yaşam savunucuları tarafından açılan davadaki  kararla birlikte HES projesiyle tehlike altında bulunan dünyaca ünlü Altınbeşik mağarası da kurtulmuş olacak.

Mahkeme iptal gerekçesine projenin gerçekleşmesi halinde ekosistemde ve mikroklimada değişimlerin olması ve özel koruma alanlarının etkilenmesinin kaçınılmaz olmasını gösterdi.

Yine mahkeme, akarsudaki birçok balık türü ve diğer canlıların, yapılacak projeden etkileneceğine dikkat çekerken, ‘ÇED olumlu’ raporunun, çevresel etkiler, biyoçeşitlilik, ekolojik yapı, ekosistem ve sosyo-ekonomik etkileri açısından yetersiz olduğu kanaatiyle iptal kararı verdiğini duyurdu.

Kararın devamında “Etki alanının belirlenmesi sırasında dikkate alınan diğer bir kriterin de beton santrali ile konkasör tesisi ve bunların çevreye olan etkileri olduğu, bu tesislerde gerçekleştirilen faaliyetler sonucunda toz ile gürültü oluşacağı ve bunların tesislerin yakınında bulunan tarım ve yerleşim alanları üzerinde etkileri olacağı ifade edildiği ve bununla ilgili önlemlerin yeterli olmadığının görüldüğü” belirtildi.

ÇED raporunda Sinanhoca Regülatörü ve HES Projesinde regülatör aksına yakın çevrede bulunan yerleşimlerin inşaat aşamasında oluşacak toz ve gürültü gibi nedenlerden etkileneceği ancak bu olumsuz etkiler inşaat bittiğinde ortadan kalkacağının belirtildiği, kararda etkilenecek yerleşim alanının değersizleştirildiğinin görüldüğü bu durumun da raporun kendi içinde çelişki oluşturmasına sebep olduğu ifade edildi.

ÖNCEKİ HABER

Grevdeki Form Mukavva işçileri ile dayanışma ziyareti 

SONRAKİ HABER

Çocuğa yönelik istismar sanığı sadece 59 gün tutuklu kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...