31 Mayıs 2017 06:29

Alman vekil: Almanya İncirlik’ten çekilecek

Türkiye’nin Alman vekillere İncirlik üssünü açmamasıyla başlayan kriz büyürken, İncirlik heyetindeki Alman Vekil Alexander S. Neu Evrensel’e konuştu.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Türkiye’nin Alman vekillere İncirlik üssünü açmamasıyla başlayan kriz büyürken,  İncirlik heyetindeki Alman Vekil Alexander S. Neu Evrensel’e konuştu: “İki hafta içinde Alman askerlerinin İncirlik’ten çekilmesine karar verilecek. Büyük bir olasılıkla başka bir ülkeye gönderilecekler.”

İncirlik’e gitmek için bekleyen Almanya Federal Parlamentosu Savunma Komisyonu üyeleri arasında yer alıyorsunuz. Bu ziyaretin yapılması sizin için neden bu kadar önemli?
Yurt dışında bulunan Alman askerlerinin, parlamento tarafından denetlenmesi gerektiği için parlamento üyeleri düzenli olarak askerleri ziyaret ediyor. Bu denetleme hükümet tarafından değil parlamento tarafından yapılıyor. Milletvekillerinin yurt dışındaki askerleri denetleme hakkı bulunuyor. Bu nedenle düzenli olarak Alman askerlerinin bulunduğu üslere ziyaretler yapıyoruz, gelişmeleri yerinde inceliyoruz.

Siz daha önce İncirlik’e gittiniz mi?
Evet. Geçtiğimiz yılın Ocak ve Eylül aylarında  İncirlik’e giden milletvekilleri arasındaydım.

TÜRKİYE’NİN ALMANYA’DAN RAHATSIZLIKLARI

Şu ana kadar Alman milletvekillerinin engellenmesine gerekçe olarak Ermeni Soykırımı yasa tasarısının oylanması ve Türk askerlerinin Almanya’ya iltica etmesi gerekçe olarak gösterildi. Bunların dışında başka gerekçeler var mı sizce?
Genel olarak Alman-Türk ilişkileri şu anda en kötü dönemini yaşıyor. Ermeni soykırımının parlamento tarafından kabul edilmesi, darbe girişiminde bulunduğu söyleyen Türk askerlerine iltica hakkının verilmesi, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerde bir ilerlemenin sağlanamaması gibi pek çok gelişme ilişkileri etkiledi. Bununla birlikte Türkiye, Almanya’nın 15 Temmuz darbe girişimini en azından yeterince eleştirmediği için rahatsız.
Türk politikasında Neo-Osmanlı dönüşüm ise NATO’nun bölgedeki politikalarına, Avrupa’nın tasarımına uymuyordu. Bütün bunlar her iki ülkenin ilişkilerinin kötüleşmesine neden oldu. 

Türkiye’nin Ortadoğu politikası gereğince Almanya’nın bölgede daha fazla kalıcı olmasını istememesi de nedenler arasında bulunamaz mı? Ya da söylediklerinizi bu şekilde değerlendirmek mümkün mü?
Türkiye, son zamanlarda daha çok kendi politikasını Ortadoğu’ya taşımaya çalıştı. Bu Batının, NATO’nun politikasıyla uyuşmazlık içindeydi. Ama şunu da belirtmem gerekiyor ki hem Türkiye, hem Almanya hem de NATO’nun bölge politikası uluslararası hukuka aykırı, işgalci bir politikadır.

İNCİRLİK COĞRAFİ AÇIDAN ÖNEMLİ

Almanya ya da Federal Ordu içinde İncirlik’te bulunmanın önemi nedir?
İncirlik’te bütün silah sistemleri mevut. Büyük nakliye uçakları, keşif uçakları ve savaş uçakları bulunuyor. Bütün bunlar savaş için önemli. Buna bir de coğrafi durumunu eklemiz gerekiyor. Özellikle bu özelliği Almanya için oldukça önem arz ediyor. İncirlik’e alternatif olarak Ürdün, Kıbrıs ya da başka bir yer.

Almanya’nın bölgede kalmak için yoğun çaba harcadığı anlaşılıyor. Eğer Türkiye’de olmazsa değer ülkelere askerler gönderilecek görünüyor...
Evet. Dediğiniz gibi Almanya mümkün olduğu kadar Ortadoğu’ya ayak basmak istiyor. Kendi bölgesel çıkarlarını böylece hayata geçirmeye çalışıyor.

ASKERLER GERİ ÇEKİLECEK

Almanya askerlerinin İncirlik’te kalma şansı var mı sizce? İki haftalık sürenin dolmasından sonra, gelişmeleri yakından bilen birisi olarak ne bekliyorsunuz?
Bence iki hafta içinde Alman askerlerinin İncirlik’ten çekilmesine karar verilecek. Büyük bir olasılıkla başka bir ülkeye gönderilecekler.

Bu yönde hükümet içinde de bir tartışma var. SPD hemen çekilmesini, CDU ise kalmasını istiyor. Bu koalisyon içinde bir soruna yol açabilir mi? Siz Sol Parti olarak İncirlik konusunda neyi savunuyorsunuz?
Elbette bu hükümet içinde tartışmalara ve krize yol açabilir. Ancak hükümetin bozulması söz konusu olmaz, çünkü zaten çok az zamanız kaldı. Meclis üç oturum sonra tatile girecek. Sol Parti olarak Alman askerlerinin sadece İncirlik’ten değil, Konya’dan da çekilmesini istiyoruz. Alman ordusunun yurtdışına asker göndermesine karşı çıkıyoruz, bundan sonra da karşı çıkmaya devam edeceğiz. İncirlik konusunda yaşanan tartışmalar ne kadar haklı olduğunu açık olarak gösteriyor.

Almanya ve Türkiye’deki savaş karşıtları, barış hareketleri İncirlik konusunda yapılan tartışmalar karşısında neler yapabilir?
Protesto, protesto, protesto... Bundan başka yapabileceğimiz bir şey yok şu anda. 

‘ALMANYA AB’Yİ KENDİ ÇIKARLARI İÇİN KULLANIYOR’

Başbakan Angela Merkel, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada diğer müttefiklere artık  eskisi gibi güvenemeyeceklerini söyledi. Bu açıklamalar Alman dış politikasının değişeceği anlamına mı geliyor? G7 ve NATO Zirveleri’nin sonuçlarına da bakarak nasıl bir değerlendirme yapıyorsunuz?
Almanya dış politika konusunda diğerlerinden ayrı bir aktör olmayı hedefliyor. Avrupa’da ve Avrupa üzerinde reel bir güç olmuş durumda zaten. Şimdi Avrupa’yı ve AB’yi kendi çıkarları için kullanmak istiyor.

Daha önce eski Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, eski Dışişleri Bakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, iki yıl önce NATO Güvenlik Konferansı’nda Almanya’nın ayrı bir dış politika izlemesi gerektiğini söylemişlerdi. Merkel’in açıklamaları bunların devamı mı?
Kesinlikle. Almanya uzun zamandan beri diğer ülkelere karşı ayrı bir dış politika izlemenin derdinde. Merkel, bu politikayı bir kez daha açık olarak ifade etmiş ve bunun sürdüğünü ilan etmiştir.
 

ÖNCEKİ HABER

Norveç’te halkın beşte biri yardımla yaşıyor

SONRAKİ HABER

Zarrab davasında adı geçen bankaya 'para aklama' cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...