AKG işçisi birliğini bozmayacak

8 işçinin sendikal mücadele yürüttüğü için işten atıldığı AKG Termo Teknik Fabrikası’nda birlik ve mücadele kararlılığı sürüyor.

31 Mayıs 2017 01:51
Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir’in Kemalpaşa İlçesinde bulunan organize sanayi bölgesindeki AKG Termo Teknik Fabrikası’nda ki sendikalaşma mücadelesi kararlılıkla sürüyor. Patronun fabrikadaki sendikal örgütlenmeyi kırmak için 8 işçiyi işten çıkardı ancak içeride çalışan işçiler hem de işten atılan işçiler mücadeleden vazgeçmiyor.  

Merkezi Almanya olan ve 7 ülkede 14 fabrikası bulunan radyatör ve soğutucu üreticisi AKG Termo Teknik Şirketi’nin sadece Türkiye’deki fabrikasında sendika bulunmuyordu.  İşçiler, düşük maaş ve kötü çalışma koşullarından dolayı Birleşik Metal İş Sendikası’nda örgütlenmeye başladılar. 

İşten atılan işçiler kapı önünde direnişe, fabrikada çalışan işçiler de içeride eylemlere başlayarak yönetime işten atılan işçilerin işe alınması ve biran önce TİS masasına oturma çağrısında bulunuyor. Sendikaya üye olduğu için işten atılan işçilerle, fabrikada çalışma koşulları ve sendikal örgütlenme sürecinde yaşadıkları üzerine konuştuk. 

BASKIYA BOYUN EĞMEDİK İŞTEN ATILDIK

Fabrikadaki düşük ücret, ücretlerin düzensiz yatması ve adaletsiz uygulamalardan dolayı sendikaya üye olmaya karar verdiklerini anlatan fabrikanın ilk işçilerinden Ramazan Yavuzer, “Baştan yönetim bunu kabul etti ama sonradan baskıları artırdılar. Sendika kararımızdan dönülmesi istendi. Biz de baskılara boyun eğmeyince işten atıldık. İşten atmak için mesailere kalmamayı bahane ettiler. Bize mesaiye kalıp kalmak istemediğimiz sorulmuyordu, zorluyorlardı. İçerideki arkadaşlarımız bizlere destek oluyorlar. Vardiya aralarında kapıya gelerek desteklerini gösteriyorlar. İşveren bizi tekrardan işe alarak sendika ile masaya oturmalı” dedi. 

‘İŞTEN ÇIKARMALARA KARŞI TEK BİLEK OLDUK’

Fabrika yönetiminin ilk önce sendikaya karşı değilmiş gibi göründüğünü, daha sonra tavır değiştirdiğini söyleyen Dinçol Dinçer, “Mesaiye kalmak istemediğimiz için bize baskı yapmaya başladılar. İşçileri odaya çekip tek tek ‘neden mesaiye kalmak istemiyorsunuz’ diye sorular soruyorlardı. Ardından tazminatsız bir şekilde işten çıkardılar. Biz işten çıkarmalara karşı tek bilek olduk. Hakkımızı savunmayı sürdüreceğiz. Sendikal örgütlenme kırılmak istendiği için işten çıkarıldık. İçeride sendikal süreçte başı çeken arkadaşlarımız sekizi de kapıda. Sendikasız bir şekilde fabrikayı yönetmek istiyorlar” diye konuştu.  

‘ÖNCÜLÜK ETTİĞİMİZ İŞTEN ATILDIK’

Hem ücret hem de kötü çalışma koşullarının düzelmesi için sendikaya üye olmaya karar verdiklerini anlatan Levent Danacı da “Yetki belgemiz geldikten sonra fabrika yöneticileri süreci uzattılar. Cuma günü de işten attılar. Beni 2 ay önce bir arkadaşımla beraber işten atmışlardı. Sendikanın araya girmesi ile tekrar iş başı yaptık. Sendikal örgütlenmeye öncülük ettiğimiz için işten çıkarıldık. Biz hakkımızı almak için sendikalı olmaya karar verdik, burayı batırmak için değil. İşveren, bir an önce sendikayı tanımalıdır” diye konuştu. 

MESAİYE KALANI DA ATTILAR

Çalışma şartlarının ağır olduğunu dile getirten Nadir Çöp isimli işçi de şunları söyledi: “Çok yoğun bir şekilde çalışıyorduk. Bizden mesai yapmamızı istiyorlardı, biz de gerektiği şekilde yapıyorduk. Fabrikada bazı haksızlıklar oldu, bunları idare ile paylaştık, düzetmeleri için ancak bu haksızlıklara göz yumdular. Bizleri mesaiye kalmadığımız için işten attılar hatta içimizden bir arkadaş mesaiye kaldığı halde işten atıldı. İçerideki arkadaşlarla birliğimizi beraberliğimizi bozmadan ilerleyeceğiz.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Polat Maden’de sendika düşmanlığı

SONRAKİ HABER

Mücella Yapıcı: Gezi umuttu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...