31 Mayıs 2017 01:25

Camda elde edilecek kazanım metale de yansıyacak

TİS sürecinin yaklaştığı Coşkunöz'de çalışan işçiler 'Sessiz sedasız bekliyoruz. Camda elde edilecek bir kazanım metale de yansıyacak' diyor.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Metalde TİS süreci yaklaşırken Coşkunöz’de süreç hakkında Türk Metal tarafından henüz bir şey dillendirilmiyor. İşçilerin beklemede olduğu fabrikada akıllarda grev yasakları var. Metalde yaşanacak bir grevin de tıpkı camdaki gibi yasaklanacağını söyleyen işçiler “Sessiz sedasız bekliyoruz. Camda elde edilecek bir kazanım metale de yansıyacak” diyor.

İşlerin çok yoğun olmadığını söyleyen bir Coşkunöz işçisi, “Bu durum mesailerin pek olmamasından da anlaşılıyor. İşçilerde bir bıkkınlık da var. En ufak bir tartışmada bir sorunda hemen çıkarın diyor. Çünkü alınan para belli, üç aşağı beş yukarı işe gireceği herhangi bir yerde de bu ücreti alacağını biliyor. Onun rahatlığıyla hareket ediyor” dedi. Fabrikanın içinin güvenlik kameralarıyla dolduğunu belirten işçi, “İş güvenliği adı altında her yere kamera koydular. Ama bu durum işçi üzerinde bir psikolojik baskı yapıyor. Amirler kameralardan izleyip şu neden oturuyor, orada neden üç dört kişi toplu duruyor diyerek işçileri baskı altına alıyorlar” dedi.

TİS’LERE HZIRLIKSIZ GİTMEMELİYİZ

Sözleşme taslağı için kimsenin doğru dürüst bir şeyi konuşmadığını söyleyen bir başka işçi; “İşçi şu an beklemede, süreç yaklaşınca o zaman daha hareketlenir. Temsilciler de bir şey demiyorlar. Bir hazırlıkları yok. En azından gelip ara ara işçiye sormalılar bize sözleşme döneminde şunları dayatırlarsa biz ne yapalım, ne diyorsunuz gibisinden. Ön çalışma yapsınlar ama yapmıyorlar. İşçi sessiz kalınca onların da işine geliyor tabi bu durum. Hazırlıksız girilen bir sözleşme dönemi işçi için kötü olabilir. Bugün grev yasağına rağmen cam işçileri eylemlerini sürdürüyor. Fabrikada çok konuşulmasa da bu eylemler izleniyor. Burada elde edilecek bir kazanım direkt metal işçisine de yansıyacak. Hükümet sürekli grevleri yasaklıyor. Bir şekilde bizde oluşacak bir grevin de yasaklanacağı kesin. O yüzden cam işçilerinin verdiği mücadele önemli” dedi.

KOMİTE TARTIŞMALARINA BAŞLAMALIYIZ

Bir başka işçi de “Belki şu an fabrikada gündem değil bu konu ama yakın bir zamanda çok konuşulacak konulardan biri olacak. Bir hazırlık yapılmalı, sendikacılara bırakılırsa o işin zor” dedi. Şimdiden komite kurma tartışmalarına başlamaları gerektiğini ifade eden işçi, “Son dakikada olacak işler değil bunlar. Süreci başından sonuna kadar götürecek komiteler oluşmalı. Şöyle de bir gerçek var, Coşkunöz işçisi Renault’ya, Tofaş’a, Bosch’a bakıyor. Orada bir hareketlenme olduğunda direkt işin içine girecek bir durumu var. Bir de metal işçisinin ne yapacağı belli olmuyor. Olmaz denen zamanda çıkıp patlıyor o yüzden ne yapacağını kestirmek çok zor. Bunu patronlar da biliyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

‘Kıdem tazminatının fona devri o kadar kolay olmayacak'

SONRAKİ HABER

'Cam işçisinin mücadelesi bizim de mücadelemiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa