31 Mayıs 2017 01:01

Meslek liselilerin üniversite hayalleri kuş olup uçtu

Karnelerin verilmesine sayılı günler kala sohbet ettiği meslek lisesi öğrencilerinin gelecek planlarını yazdık.

Paylaş

Okul mezuniyeti geldi çattı. Yani bu demek oluyor ki meslek liseler için bir dönem sona ermişken bambaşka bir dönem önlerinde. Daha doğrusu sırtlarına binmeyi bekliyor.

Önceki sohbetlerimizde üniversite hayal ama okumak istiyorum diyordu meslek liseliler. Peki neden hayaldi? Şöyle sıraladı arkadaşlar: Gördükleri derslerin niteliksizliği, ekonomik koşullarının temel dershane, özel ders gibi imkanlara olanak sağlamaması, tabi tutuldukları YGS sınavının şıklarında meslek lisesi sıralarında bir karşılığı olmaması...

‘ARÇELİK BELİMİZİ BÜKTÜ BUZDOLAPLARIYLA’

Meslek liselilerin kuşkusuz en çok canını yakan olay ise sınavsız geçiş haklarının kaldırılması. Nasıl yorumluyor dersiniz meslek liseliler bu durumu? “Tek bir şansımız vardı üniversite kapısını zorlamak için şimdi o da uçtu gitti” diyorlar bu konu açılınca.

Okula dair sohbet ederken, stajdan bahsetmemek olmaz herhalde. “Arçelik belimizi büktü sırtımızda taşıttıkları buzdolapları ile” diyorlar. “Haftanın üç günü eve gideceğin saati sen belirleyemezsin” diyor meslek liseliler “Bi bakarsın sabah 8 akşam 7, ama bi bakmışsın stajdan çıkman gecenin 11-12’sini bulmuş. Sonra dönüp o 10-11 saatlik çalışma süresini ararsın.” 

Mayıs ayının son günlerinde karneleri almaya 10 gün kalmışken yaz planlarını konuşuyoruz meslek liseliler ile. “Çalışmak ama hangi teknik serviste? Fabrikaya mı girsem?​” soruları uçuşuyor havalarda. Çünkü şöyle diyor meslek liseliler: “Üniversite bizim için hayal, ama bu hayatta gerçek olan bir şey varsa o da geceni gündüzüne verip çalışmak, çalışmak ve çalışmak zorunda olmamız.”

‘GELECEĞİN İŞÇİLERİ OLARAK CAM İŞÇİLERİNİN YANINDAYIZ’

Tam da stajdaki çalışma sureleri ve koşullarının sohbetini ederken grevleri yasaklanan cam işçilerini konuşuyoruz. Üretimi durduran cam işçilerinin, Şişecam patronuna rağmen geri adım atmamasını ise şöyle yorumluyor meslek liseliler: “Haklarını aramak için greve çıkan cam işçilerinin talepleri ve bugün bizim stajda yaşadığımız sırf patron daha fazla para kazansın diye bizim belimizi büken buzdolapları kadar gerçektir ve haklıdır. Biz de geleceğin bir Arçelik teknik servisinde veya bir fabrikasında çalışacak meslek liseliler olarak cam işçilerinin yanındayız ve patronun bu baskılarını kınıyoruz.”

Ve şimdi meslek liselilerinin bir dönem hayal ama istiyorum dediği üniversite ise mezuniyette attıkları kep ile kuş olup uçtu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim sistemi gençleri öldürüyor

SONRAKİ HABER

Spor sadece futbol ve basketboldan ibaret değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...