31 Mayıs 2017 00:56

Eğitim sistemi gençleri öldürüyor

Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Atakan Erdağı, mevcut eğitim sisteminin gençler üzerindeki etkisini yazdı.

Paylaş

Atakan ERDAĞI 
Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı

Eğitim öğretim yılının sona yaklaşmasıyla okullarda artan şiddet olayları ve bizlerin üzerine düşen görevleri sizlerle paylaşmak istiyoruz. İlimiz Osmangazi ilçesi Hürriyet Anadolu Lisesinde yaşanan ve iki gencin ölümü ile sonuçlanan olayın acısı henüz taze iken bu kez de Muğla’dan yine gençlerin ölüm haberi geldi. İlimiz Osmangazi ilçesi Hürriyet Anadolu Lisesinde ve Muğla ilinde yaşanan her iki olaydan dolayı çok üzgünüz. Öğrencilerimizin başta aileleri olmak üzere öğretmenlerine, okul idarecilerine ve tüm arkadaşlarına başsağlığı dileriz.

Mayıs ayında bahar ve bayram coşkusunu yaşaması gereken gençler neden ölümü seçer hale geliyorlar. Bu sorunun cevabını bulmak çok önemli. Henüz 15-18 yaş aralığındaki gençler hayatlarında en coşkulu geçmesi gereken dönemlerinde intihar ve ölümü düşünüyorlarsa ters olan bir durum vardır. Yetkililerin bu konuda acil yapmaları gereken bunların nedenlerinin araştırılması ve bu konuda çalışma yapmak olmalıdır.

Yapılan araştırmalara göre bu yaş aralığındaki gençlerde intihar olayları maalesef hızla artan bir seyir göstermektedir. Ülkenin içinde bulunduğu durum gençlere gelecek için umut ve güvence vermiyor. Okullardaki eğitim ortamlarının yetersizliği ergenlik dönemlerindeki bunalımlarından kurtulmak için yardımcı olmuyor. Gençler gelecek kaygısı ve umutsuzlukla baş etmek zorunda kalıyorlar. 

YETENEKLER YOK OLUYOR

Eğitim sistemi gençler için yaratıcılıktan uzak, yetenekleri ve ilgilerini yok eden bir sistem. Eğitimde ezberci, sınava dayalı sistem gençleri sürekli yarışmaya zorlamaktadır. Çocuklarımızın ilkokuldan itibaren sınava odaklanmaları tüm hayatlarını sıkışmış hissetmelerine neden olmaktadır. Bu durum çocuklarımızın zihinsel gelişimlerinin önündeki en büyük engeldir. Sınava dayanan bu sistem gençlerimizin yeteneklerinin ya hiç fark edilmemesine ya da körleşmesine ve yok olmasına neden olmaktadır.

Okullarda sanat ve spor etkinliklerine ayrılan ders saatlerinin yetersizliği, gençlerin ruhsal ve fiziksel gelişimlerinde de olumsuzluk yaratıyor. Devlet bir ülkenin geleceği olan gençlerin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını düşünmek zorundadır. Her okulda yeterince spor salonu, sanatsal etkinlikler için fiziki ortamlar yapılmalı, müfredatta bu yönlü derslerin saatleri arttırılmalıdır. Eğitimcilerin ve öğrencilerin en büyük sıkıntısı her bakana göre değişen  müfredat, yönetmelik ve  eğitim sisteminin sil baştan düzenlenmesidir.

Okullarda fiziki kapasite yetersizliği nedeniyle uygulanan ikili eğitim, sınava dayalı okul kayıt sistemi uygulaması sonucu taşımacılıkla okullara gidip-gelmeler, yolarda geçen süre ve bu sürede kazanılan olumsuz davranışlar, özellikle haftalık ders saatlerinin 36-40 saat gibi fazlalığı... Bunların tümünün sonunda özellikle orta öğretim öğrencilerin devamsızlık sorunları ve örgün eğitim dışına itilen yaklaşık yüzde 35’lere varan öğrenci potansiyelinin oluşması.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ

Aynı zamanda yıllardır gençlerimiz evde, okulda, üniversitede, işyerlerinde her türlü baskıcı uygulamalarla karşı karşıya kalmakta, iktidarın milliyetçi-şoven politikalarına yedeklenmeye çalışılmaktadır.

Hükümet gençliğin sorunlarını önemseyerek, tutarlı ve planlı bir gençlik politikası geliştirmek yerine gençliğin sorunlarını görmezden gelmeyi tercih etmektedir. 

Hürriyet Anadolu Lisesinde yaşanan cinayet ve intihar tüm eğitim emekçileri ve öğrencileri derinden etkilemiştir. Milli eğitim müdürlüğünün okulda psikologlar ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla eğitim ortamını normalleştirmeye yönelik çalışmalarını biliyor ve takip ediyoruz. Sendikamızın bu konuda her türlü desteğe hazır olduğunu ifade etmek isteriz. 

Ayrıca yaşanan bu olaydan yola çıkarak okullarda şiddete karşı mücadele eylem programı hazırlıyoruz. Bu hazırlığımızı dosya haline getirip Milli Eğitim Müdürlüğü ile paylaşarak bir yıla yayılan şiddete karşı mücadele çalışması yürütmek ve bunu tüm okullarda hayata geçirmek istiyoruz. 

Bugün Türkiye’de her türlü farklılıklarına rağmen gençlerin ortak bir talep içerisinde bulunduğu, kendi geleceklerine güvenle bakabilecekleri bir yaşamı arzuladıkları açıktır. Bu nedenledir ki onlara insanlığın bilimsel, demokratik, eşitlikçi ve evrensel değerlerini özümseyebilecekleri, çağdaşlığın hakim olduğu, halkların özgürlük ve barış duygularıyla bir arada yaşayacağı demokratik bir Türkiye sunmak hepimizin sorumluluğudur. Sendikamız bu sorumlulukta üzerine düşeni yapmaya hazırdır.

ÖNCEKİ HABER

Ceylanpınar cinayetleri aydınlatılmayı bekliyor

SONRAKİ HABER

Meslek liselilerin üniversite hayalleri kuş olup uçtu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...