30 Mayıs 2017 18:03

Balıkesirli zeytin üreticileri tedirgin

Balıkesir Edremit’te zeytin üreticileri zeytinliklerin sanayiye açılmasına olanak sağlayacak düzenlemeye tepkili.

Paylaş

Türkiye'nin sofralık yeşil zeytin ve zeytinyağı üretiminde önde gelen Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde, Hükümetin Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı'ndaki zeytinliklerin sanayiye açılmasına olanak sağlayan maddeleri tedirginlik yarattı. Zeytin üreticileri ve sektör temsilcileri taslağın yasalaşması halinde Edremit Körfezi'nde 100 milyon zeytin ağacının bu durumdan etkileneceğini söyledi.

Tasarıyla ilgili endişesini dile getiren Edremit Ziraat Odası 2. Başkanı ve Edremit Belediye Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker bölgedeki zeytin ağaçların genel olarak yaşlı olduğunu ve aralıklı olarak bulunduğuna dikkat çekti. Diker, “Zeytincilik tarihi incelendiği zaman Edremit Körfezindeki ağaçların çok büyük olduğu görülür. Genel olarak ağaçlarımız 200-300 yaşında. Bunun yanında bin yaşına yakın çok sayıda ağaç var. Bu ağaçlarımız, üretimden ziyade gen merkezi sayılabilecek ağaçlar. Ağaçlarımız çok büyük olduğu için dönümüne 10-12 ağaç olarak dikilmiş. Ama çıkarılmak istenen yasada, 'Dekarda 15'in altında ağaç olması durumunda zeytinlik vasfından çıkarılacaktır' deniyor. Bu çok tehlikeli bir durum. O zaman bizim bölgemizdeki zeytinlik alanlarımız bu yasa ile zeytinlik vasfından çıkarak imara açılacak, sanayi bölgeleri oluşturulacak. Bir de bakanlık bir komisyon oluşturmuş. Ancak, bu komisyon üyelerinin hepsi bakanlık tarafından belirlenmiş kişiler. Sadece bir ziraat odasından belirlenmiş tek bir üye var. Bu da büyük bir sıkıntı. Kanunun bu şekilde çıkması Edremit Körfezi'ndeki zeytinlik alanlara büyük bir zarar verecek durumdadır. Çünkü bakanlığın yeni yapmış olduğu zeytin sahaları, çubuktan aşılı ve dönümüne 30-40 ağaç sıklığında dikilmiş. Bunların ömürleri 30 ila 50 sene arası. 50 sene sonra bunlar tamamen bitecektir. Ama bizim bölgemizde ağaçlar ömür boyu devam edecektir. Bu nedenle bölgemizdeki ağaçlara kıymayalım. Ağaçlarımızı ülkemizin gelecek nesillerine taşıyalım. Böyle bir kanunu kabul etmeyelim” dedi.

‘ARKASINDA MADENCİLER KONSEYİ VAR’

Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı ile ilgili bilgi veren Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Mustafa Tan, önergenin arka planında Madenciler Konseyi'nin olduğunu söyledi. Tan, taslağın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gündeme alındığını söyledi. 3573 sayılı Zeytin Ağacının Korunması ve Yabanilerin Islahı hakkındaki kanunun 6 defa değişiklik istemiyle meclise geldiğini ve burada reddedildiğini hatırlatan Tan “Şu an Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yeni bir önergesi ile bu yasada değişiklik yapılması isteniyor ve daha öncekilerden daha da vahşi bir şekilde değiştirilme istemi var” diye konuştu.

‘100 MİLYON AĞAÇ TEHDİT ALTINDA’

Tan şöyle devam etti:
“Bundan önceki tasarıda 25 dekarın altındaki alanlar zeytinlik tanımından çıkarılıyordu. Şayet bu yasa tasarısı yasalaşırsa Türkiye de şu an mevcut 100 milyondan fazla ağaç zaten dekar başına 10 ağaç şeklinde. Dolayısıyla hepsi kesilmeye açık hale getirilebilir. Tasarıyı bu nedenle son derece sakıncalı buluyoruz. Üreticiler olarak, sektör olarak bu konudaki görüşlerimizi Bakanımıza da ilettik. Mutlaka hazırlayanların bir hatası vardır. 'Dekar başına 1 belki 1,5 ağaç' demeleri gerekiyordu. Çünkü bu rakam Avrupa Birliği ülkelerinde dekar başına 2.5 ağaç. Türkiye'deki zeytinlik alanlardaki ağaç ortalaması 16 ağaç. Ayvalık'ın ağaç ortalaması dekarda 8 ağaç. Daha kurak yerlerde bu rakam düşüyor. Dolayısıyla 15 ağacın altında bir zeytinlik varsa bir kere tamamen orayı kesme biçme hakkına sahip olunuyor. Bu hata öncekilerden daha vahşi bir şey.”

"ALANLARIN MADEN SEKTÖRÜNÜN ELİNE GEÇMESİNİ İSTEMİYORUZ"

Edremit'te ürettiği zeytinleri işleyerek satışını yapan Zafer Soykara da yasa tasarısının çıkması durumunda büyük zarar göreceklerini söyledi. Soykara, “Bu yasa tasarısı bizim işimize gelmiyor. Bölgemizde olan zeytin ağaçları yaşlı ağaçlar ve aralıklı oluşan ağaçlar. Zaten bölge yağının kalitesi de buradan geliyor. Körfez zeytin ağaçları genellikle dekarda 8 ila 12 ağaç arasında. Bu yasa tasarısı geçerse biz zeytinliklerimizin çevresi imara açılacak. Bizim o bölgede çalışmamız zor hale gelecek. Doğal ortam da bozulacak. Zeytinlik alanlarda çalışan çok sayıda insan var. Bu yasa tasarısı geçtiğinde durum onları da etkileyecek. Bu yasa tasarısının bizim bölgemiz için uygun olmadığını belirtiyor ve zeytinliklerimizin inşaat ve maden sektörünün eline geçmesini istemiyoruz” dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

McGurk: Rakka operasyonuna çok yakında başlayacağız

SONRAKİ HABER

Almanya’da 17 yaşındaki Suriyeli gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa