30 Mayıs 2017 16:46

İhraççı Gökçen, Aladağ sanıklarının avukatı oldu

Akademisyenlerin ihracında imzası olan Prof. Dr. Ahmet Gökçen, Aladağ sanıklarının avukatlığını üstlendi.

Paylaş

Fatih POLAT
İstanbul

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılara ait öğrenci yurdunda 11’i çocuk 12 kişinin can vermesine ilişkin olarak bugün Kozan'da görülmeye başlanan yedi sanıklı davada, bir kısım sanığın avukatlığını eski HSYK üyesi ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Gökçen üstlendi.

Prof. Dr. Ahmet Gökçen, aynı zamanda Marmara Üniversitesi'nden ihraç edilen barış akademisyenlerin ihraç edilme sürecinde imzası olan isimlerden birisi.

2016 yılının Aralık ayında ‘Bu suça ortak olmayacağız’  başlıklı barış bildirisinin ilk imzacılarından Marmara Üniversitesi'ndeki 32 akademisyen hakkında başlatılan disiplin soruşturmasında, soruşturma komisyonu akademisyenlerin 'devlet memurluğundan çıkarılmasını' önermiş ve karar Rektörlük tarafından da uygun bulanarak, onay için YÖK'e gönderilmişti.

Marmara Üniversitesi'nde görev yapan ve bildirinin ilk imzacıları arasında Prof. Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu, Prof. Dr. Özdemir Aktan, Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Prof. Dr. Fuat Ercan, Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu ve Dr. Egemen Cevahir gibi isimler yer alıyordu.
Soruşturma komisyonu, barış bildirisini imzalayan akademisyenler hakkında 657 sayılı Kanunun 125. maddesi uyarınca oyçokluğu ile “Devlet Memurluğundan Çıkarma” cezasını önerirken, Rektörlük de bu kararı uygun bularak onay için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) iletti.

YÖK'ün gönderdiği yazı üzerine üniversite yönetimince başlatılan disiplin soruşturması, söz konusu barış bildirisinde yer alan şu ifadelerle gerekçelendirilmişti:

“Türkiye Cumhuriyeti ... ancak bir savaşta kullanılacak ağır silahlarla saldırarak... tüm hak ve özgürlükleri ihlal etmektedir. ...bu kasıtlı ve planlı kıyım Türkiye’nin kendi hukukunun ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların, uluslararası teamül hukukunun ve uluslararası hukukun emredici kurallarının da ağır bir ihlali niteliğindedir. ... Devletin başta Kürt halkı olmak üzere ... katliam uyguladığı bilinçli sürgün politikasından derhal vazgeçmesini... ulusal ve uluslararası gözlemcilerin yıkım bölgelerinde giriş, gözlem ve raporlama yapmasına izin verilmesini talep ediyoruz. Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddete hemen şimdi son verilmesini talep ediyor... bu katliamın suç ortağı olmayacağımızı...”
Soruşturma komisyonu üyeleri Prof. Dr. Turan Yıldırım, Prof. Dr. Ahmet Gökçen, Prof. Dr. Selami Kuran, Prof. Dr. Mehmet Akman ve Prof. Dr. Talat Canbolat tarafından hazırlanan komisyon raporunda şöyle denildi

“Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 13/01/2016 tarih ve 61-1555 sayılı yazısına istinaden hakkında yürütülmekte olan soruşturma sonucunda; 657 sayılı Kanunun 125. maddesi uyarınca soruşturma komisyonu tarafından oyçokluğu ile bildiride imzası bulunan hakkında ‘Devlet Memurluğundan Çıkarma’ cezasını uygun görmüştür" Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'de soruşturma komisyonunun görüşünü uygun bularak aynı Kanunun 126. maddesinin 2. fıkrası uyarınca karar vermeye yetkili Yüksek Disiplin Kurulu olarak soruşturma dosyası Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na sunmuştur."
 

ÖNCEKİ HABER

Koncuk: İktidar destekli bir paralel yapı daha var

SONRAKİ HABER

Duruşma çıkışı çocuklarını kaybeden ailelere saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa