30 Mayıs 2017 10:22

Gıda-İş’ten çay fiyatına tepki 

Hükümetin 2 lira olarak açıkladığı çay fiyatı ve destekleme primine  DİSK/Gıda-İş Sendikası tepki gösterdi.

Paylaş

Derya DURSUN
İstanbul

DİSK/Gıda-İş Sendikası hükümetin 2 lira olarak açıkladığı çay fiyatı ve destekleme primine  tepki gösterdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik geçtiğimiz hafta yaş çay fiyatının 2017 için 2 lira destekleme priminin ise 13 kuruş olacağını açıklamıştı. 

Açıklanan fiyatın yüz binlerce çay üreticisi için kabul edilemez olduğuna dikkat çekilen  Gıda-İş açıklamasında, “Yani çay üreticisi ne harcarsa harcasın; ekmekten, elektrikten, çocuğunun okul masraflarından, kiraya kadar gelen zamlarla harcamaları artsa da her sene artış ortalama 15-20 kuruş. Orta oyununa dönen bu durum çay üreticisi için kabul edilemezdir” denildi. 

Cay üreticilerinin ihtiyacı olan fiyatın 2.5 lira olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Çay üreticisinin emeği göz ardı edilmektedir ve üretici yoksulluğa mahkum edilmektedir. Yaş çay alım fiyatı belirlenirken üreticinin söz hakkı olmalıdır. Bunun yolu da çay üreticilerinin örgütlü ve sendikalı olmasından geçmektedir. Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalıdır. Çay üreticisi de, işçisi de örgütsüz ve partisine, ilçesine, köyüne göre bölünmüş durumda. Üreticinin bölünmüşlüğü şirketlerin işine yarıyor. Çay üreticisi bu durumdan ancak örgütlenerek kurtulabilir” ifadelerine yer verildi. 

MÜCADELE ÇAĞRISI

“Kampanya başlamış olmasına ve üç hafta geçmesine rağmen yaş çay fiyatı neden geç açıklanmıştır? İçinden çıkılamayan hesap nedir? ÇAYKUR’un Varlık Fonu’na devredilmesiyle bundan sonra fiyat açıklamamanın yolu mu yapılmaktadır?” sorularının cevaplanması istenen açıklamada şöyle dendi: “Mazota, gübreye ve işçiliğe zam geldi. Milletvekili maaşları arttı. Dolar yükseldi. Altın yükseldi ama çay desteklemesinin miktarı yerinde sayıyor. Destekleme primlerinin artırılmasını istiyoruz. ÇAYKUR’un yaş çay alımlarında, özel çay şirketlerinin ucuza çay almasını sağlayan kota, kontenjan uygulamalarına son vermesini ve çay üreticisinin teslim ettiği bütün çayları almasını istiyoruz. Tüm bu haklı talepler etrafında çay üreticilerini, ÇAYKUR işçilerini ve tüm Karadeniz halkını birleşmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz” denildi. 

ÖNCEKİ HABER

CHP'den cam işçilerine destek ziyareti

SONRAKİ HABER

Urfa'ya sürgün edilen Mustafa Karadağ'a dayanışma ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...