06 Temmuz 2012 09:22

İşçilerin gözü temmuz zammında

PAZAR günleri de dahil olmak üzere 12 saatlik uzun çalışma süreleri, koşulların ağırlaşması, patron ve yöneticilerin keyfi uygulamaları Çorlu’daki işçilerin şikayetlerinin başında geliyor.Buna bir de düşük ücret eklenince işçiler için yaşam daha da zorlaşıyor. Çorlu’daki işçil

İşçilerin gözü temmuz zammında
Paylaş
Tuncay Sağıroğlu

PAZAR günleri de dahil olmak üzere 12 saatlik uzun çalışma süreleri, koşulların ağırlaşması, patron ve yöneticilerin keyfi uygulamaları Çorlu’daki işçilerin şikayetlerinin başında geliyor.

Buna bir de düşük ücret eklenince işçiler için yaşam daha da zorlaşıyor. Çorlu’daki işçiler şimdi yaralarına merhem olmayacağını bilseler de asgari ücrete temmuz ayında yapılan zammın ücretlerine yansıtılmasını bekliyor.

Bazı fabrikalarda ocak ve temmuz olmak üzere iki zam yapılırken bazı fabrikalarda ise sadece ocak veya temmuz ayında zam yapıldığı Çorlu’da, ocak ayında zam yapması gereken birçok fabrika ise zamları temmuz ayına ertelemişti. Çorlu’da nerede ise bütün iş kollarında asgari ücret veya biraz üstü ücret alan işçiler, asgari ücretin kendi ücretlerini de belirlediğinin farkında.

Ücretlerin 800 ile 950 lira arasında olduğu geri dönüşüm fabrikası olan Kapadokya Elyaf’ta çalışan işçilerin, şimdiye kadar günde 10 saat çalışma karşılığında ellerine 1200 ile 1300 lira arası para geçiyor. Her sene belirlenen asgari ücrete göre zam aldıklarını söyleyen Kapadokya Elyaf işçisi, hükümetin belirlediği asgari ücretin aslında kendi ücretlerini de belirlediğini söylüyor.  “Bizler asgari ücretin biraz üzerinde ücret alıyoruz, bizi bu hale getiren asgari ücretin düşüklüğü” diye konuşan işçiler, eğer hükümet asgari ücreti insanca yaşanacak bir düzeyde belirlerse onun biraz üzerinde ücret alacaklarını belirtiyorlar.  Bu yıl zam konusunda patronun hiç bir açıklama yapmadığını, işçilerin de sessizce beklediğini belirten işçiler, asgari ücrete yapılacak zamdan çok daha fazlasını beklediklerini aktarıyor.

EN BÜYÜK SIKINTI 12 SAATLİK ÇALIŞMA

Şimdiye kadar 10 saat çalışan Kapadokya Elyaf işçileri, işlerin yoğunluğundan dolayı artık 12 saat çalışmaya başladılar. Kendilerini en çok sıkıntıya sokanın ise 12 saatlik çalışma olduğunu belirten işçiler, “Geri dönüşüm sektörü sürekli geliştiğinden dolayı Kapadokya Elyaf’ta sürekli büyüyor ve işleri çoğaldığından dolayı bu sene daha yüksek zam istiyoruz. Bu bizim en doğal hakkımız.  Yaşadığımız sorunların başında uzun süreli çalışma gelmekte. On saat çalışmayı bile kaldıramazken şimdi işler çoğaldığından dolayı 12 saat çalışmaya başladık. Birçok bölüm ve işçi, pazarları da çalışıyor.  Bazen bizden sonraki vardiyanın işçisi gelmezse 16 saat bile çalıştığımız oluyor. Bu çalışma temposu ile bütün hayatımız fabrika ve iş oluyor. Hiçbir sosyal hayatımız kalmadığı için nerede ise robotlaştık” dedi. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tez-Koop-İş:17 MEB işçisi mağdur

SONRAKİ HABER

Afet çalışanları TİS haklarını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...