30 Mayıs 2017 08:47

'Akdeniz'i temizleyelim': 2 saatte 500 kg çöp toplandı

'Akdeniz'i temizleyelim' projesiyle her yıl 22 ülkede eş zamanlı olarak yapılan kıyı temizliği Ayvalık'ta gerçekleştirildi.

Paylaş

Bülent ÖZGEN

‘Akdeniz’i Temizleyelim’ (Clean up The Med) projesi kapsamında her yıl 22 ülkede eş zamanlı olarak uygulanan kıyı temizliği çalışması geçtiğimiz Cuma günü Ayvalık’ta yapıldı. Ali Bey (Cunda) Adası Pateriça mevkiinde gerçekleştirilen 2 saate yakın temizlikte toplananlar 3 çöp taksiyi doldurdu ama kirliliğin yoğun etkisi altındaki bölgenin tamamının temizlenmesi mümkün olmadı.

Deniz ve kıyı kirliliğine sebep olan etkenler araştırması, deniz kirliliğine farkındalık oluşturma ve kıyı temizliği çalışmaları bu yıl, Ayvalık Kent Konseyi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilciliği girişimi, Ayvalık Belediyesi desteğiyle Ayvalık’ta yapıldı.

32 KİŞİ, 2 SAATTE 500 KG ÇÖP TOPLADI

İtalyan Legambiente Derneği ve Türkiye Tabiatın Koruma Derneği ile işbirliği ile 1995 yılından bu yana yapılan proje Ayvalık’ta, 3 Mayıs'ta Türkiye Tabiatın Koruma Derneğinden kente gelen biyologların deniz ve çevre kirliliğinin düzeyi ve nedenlerini araştırmak üzere Pateriça bölgesi kıyılarında 100 metrelik bir kumsal alanda envanter çalışması yapmalarıyla başladı. Projenin ikinci etabı 26 Mayıs Cuma günü kıyı temizliği şeklinde gerçekleştirildi.

‘1. DERECE KORUNAN ALANLARIN YAPILAŞMAYA AÇILMASINA KARŞIYIZ’

Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, “Türkiye'nin en büyük tabiat parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içindeki Ayvalık'ın gözbebeği Cunda'nın Pateriça bölgesinde kıyı temizliği yaparak deniz kirliliğine farkındalık yaratıp dikkat çektik.
Bizler yaşam kaynağımız olan bu alanlarımızın betona mahkûm edilerek yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Denizine de ağacına da suyuna da sahip çıkıyoruz, gelecekte de sahip çıkacağız. Bir kez daha bunu haykırmak için bugün alan olarak Pateriça'yı seçtik” dedi.  

‘BALIK YEMEYEBİLİRSİNİZ AMA NEFES ALMANIZ GEREK VE BU DENİZLERLE MÜMKÜN’

TTKD Biyolog ve proje sorumlusu Elif Nida Büyükyanbolu, “ Çok yeterli bir katılım yoktu ama az kişi de olsa güzel bir çalışma yaptık. Tamamıyla temizlememiz mümkün değil temizlesek bile yine aynı çöple belki daha fazlasıyla dolacak. Çünkü Akdeniz artık temiz bir deniz değil” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de yoksulluk: Gıda paketlerine talep artıyor

SONRAKİ HABER

Danıştay kararı Çeşmelilerin yüzünü güldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...