30 Mayıs 2017 07:16

Norveç sendikalarından İsrail’i boykot kararı

Norveç İşçi Sendikaları Konferedarasyonu (LO), 'işgal ettiği Filistin topraklarından çekilene kadar' İsrail’i boykot etme kararı aldı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Norveç İşçi Sendikaları Konferedarasyonu (LO), geçtiğimiz hafta sonu yaptığı kongrede “işgal ettiği Filistin topraklarından çekilene kadar” İsrail’i boykot etme kararı aldı. Sendikanın 910 bin üyesi var.

193 DELEGENİN OYUYLA KABUL EDİLDİ

Norveç’te İsrail’in boykot edilmesi uzun bir süreden beri sendikaların gündemindeydi. Ancak LO’nun yakın iş birliği içinde olduğu sosyal demokratların karşı çıkmaları nedeniyle bir türlü karar alınamıyordu.

Son yapılan LO kongresinde İsrail’in boykot edilmesi önerisi konfederasyon başkanı ve LO yönetiminin karşı çıkmasına rağmen 117 hayır oyuna karşı 193 delegenin oyuyla kabul edildi.

LO Başkanı Hans-Christian Gabrielsen, boykot kararının Filistinli işçiler ve sendikaların çalışmalarını güçleştireceği ve üzerinde çalışılan ortak projeleri sekteye uğratacağını ileri sürmesine rağmen delegelerin çoğunluğu boykot uygulanması yönünde oy kullandı.

AMBARGO KALDIRILMALI, DUVAR YIKILMALI

Kararda, Norveç kurumlarının İsrail’in Batı Şeria’nın işgaline son vermesi ve el koyduğu Filistin topraklarından çekilmesine yardımcı olacak bir politika izlemesi gerektiği belirtildikten sonra şunlar kaydediliyor: “Gazze’ye uygulanan ambargo kaldırılmalı, duvar yıkılmalı. Filistinli sığınmacıların evlerine dönme haklarına saygı gösterilmeli ve herkesin aynı haklara sahip olduğu demokratik bir devlet çözümü için çalışılmalı.”

Diyalogların ve açıklamaların etkisinin oldukça sınırlı olduğuna dikkat çekilen kararda, belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi için İsrail’e uluslararası ekonomik, kültürel ve akedemik boykot uygulananmasının gerekliliğine vurgu yapılıyor.

Boykot kararı alınması için verilen önergenin altında imzası olan EL ve IT Federasyonu Başkanı Jan Olov Andersen, daha önce yapılan kongrelerde sorunu tartışmalarına ve boykot önerilerini geri çekmelerine rağmen İsral’in Filistin’e yaklaşımında bir değişim olmadığı için boykot kararını yeniden gündeme getirdiklerini söyledi.

NORVEÇ HÜKÜMETİ BOYKOTA KARŞI

İsrail’in en büyük sendikası Histadrut’un Uluslararası İlişkiler Şefi Atital Shapira, LO’nun kararından üzüntü duyduklarını söyledi ve kararın Filistin sendikalarının merkez örgütü PGFTU ve LO arasındaki işbirliğine aykırı olduğunu öne sürdü.

Norveç Hükümeti ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi (Arbeiderpartiet) yetkilileri de yaptıkları ayrı ayrı açıklamalarla boykot kararına karşı çıktı.

Norveç Dışişleri Bakanı Boge Brende, Twitter hesabından “Hükümet güçlü bir şekilde boykot kararına karşı.  İş birliği ve diyaloğa ihtiyacımız var, boykota değil” açıklamasını yaptı.

İşçi Partisi Lideri Jonas Gahr Store de, NTB haber ajansına verdiği demeçte boykota karşı olduklarını belirterek, İsrail ve Filistin arasındaki anlaşmazlığın siyasi çözümünden yana olduklarını, alınan kararın Filistin devletinin kurulması ve insan haklarının gerçekleşmesine katkıda bulunacağına inanmadığını söyledi.

İsrai’in boykot edilmesi İsveç İşçi Sendikaları Konfedarasyonu (LO) içinde de tartışılıyordu. Norveç sendikalarının aldığı boykot kararı ardından bir açıklama yapan İsveç LO Uzmanlarından Oscar Erneot, “Biz iki devletli bir çözümden yanayız ve İsrail Filistin işgaline son vermeli. Bundan dolayı da İsrail sendikası Histadrut ile işbirliği yapıyoruz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli: NATO bu kadar ucuz mudur?

SONRAKİ HABER

Niğde'de çalıştığı inşaattan düşen işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...